Mυριέλ Μαγιέτ-Χολτζ: άρωμα γυναίκας στην Κομεντί Φρανσέζ

muriel-mayette-holtz-photo

H Mυριέλ Μαγιέτ-Χολτζ, η  διευθύντρια της Κομεντί Φρανσέζ, θα δώσει μια διάλεξη  στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) με τίτλο «H Comedie –Francaise σήμερα».

ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

H Mυριέλ Μαγιέτ-Χολτζ, η «ισχυρή κυρία» της Κομεντί Φρανσέζ, μιας από τις μεγαλύτερες, ιστορικές σκηνές της Γαλλίας, έρχεται και στην Αθήνα για να παρουσιάσει το όραμά της για τον οργανισμό που διευθύνει εδώ και οκτώ χρόνια.

«H Comedie –Francaise σήμερα» θα είναι ο τίτλος της ομιλίας της που θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο των διαλέξεων του Megaron Plus. Αφορμή για την επίσκεψη-αστραπή της Mυριέλ Μαγιέτ-Χολτζ είναι η παράσταση «Αντιγόνη» του Ζαν Ανούιγ που θα παρουσιαστεί από την Κομεντί Φρανσέζ, σε σκηνοθεσία του Μαρκ Πακέν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 26 και 27 Απριλίου.

Η γενική διευθύντρια της Κομεντί Φρανσέζ θα γράψει τον δικό της επίλογο σε αυτό το πολυαναμενόμενο θεατρικό γεγονός, δίνοντας μια πρωινή διάλεξη τη Δευτέρα, 28 Απριλίου (ώρα έναρξης 11.30), όταν δηλαδή θα έχουμε ήδη σχηματίσει μια πρώτη εικόνα από την αισθητική και τη δυναμική του διεθνούς φήμης θιάσου.

Η Mυριέλ Μαγιέτ-Χολτζ, μέλος της Κομεντί Φρανσέζ από το 1985, ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο ως ηθοποιός. Έχει λάμψει στη σκηνή με την καθοδήγηση σημαντικών σκηνοθετών μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι Αντουάν Βιτέζ, Κλωντ Ρεζύ, Ζακ Λασάλ, Μπομπ Ουίλσον, Ματίας Λάνγκχοφ.

Δοκιμάστηκε σε μια σειρά εμβληματικών ρόλων σε έργα των Μαριβώ, Μολιέρου, Σαρτρ, Στρίντμπεργκ, Μπύχνερ, Ζαν Ζενέ, Πιραντέλλο, Γκόγκολ, Λόρκα κ.α.

Πλούσιο είναι το βιογραφικό της και στον τομέα της σκηνοθεσίας, αφού  έχει ανεβάσει, μεταξύ άλλων, τις παραστάσεις:  Oh, mais où est la tête de Victor Hugo? στο Εθνικό Θέατρο του Οντεόν (1990), Les Amants puérils του Κρομμελύνκ (1990), Μην πυροβολείτε τον… τενόρο (Chat en poche) του Φεϋντώ (1998), Οι χορευτές της βροχής της Κάριν Μέινγουορινγκ (2001) και Η φιλονικία του Μαριβώ (2009) στο Théâtre du Vieux-Colombier, Χειμωνιάτικο παραμύθι του Σαίξπηρ (2004), Μικροδράματα του Τόμας Μπέρχαρντ (2005) στο Studio-Théâtre. Στην Αίθουσα Ρισελιέ σκηνοθετεί τον Κλίτανδρο του Κορνέιγ (1996), την Επιστροφή στην έρημο του Μπερνάρ Μαρί-Κολτές (2007), το Αφιέρωμα στον Μολιέρο (2008), το Μιστερο Μπούφο και άλλες ιστορίες του Ντάριο Φο, την Ανδρομάχη και τη Βερενίκη του Ρακίνα (2010 και 2011). Την καλλιτεχνική περίοδο 2013-2014 σκηνοθετεί τις παραστάσεις Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός του Σαίξπηρ στην Αίθουσα Ρισελιέ και Η αρρώστια του θανάτου της Μαργκερίτ Ντυράς στο Théâtre du Vieux-Colombier.

Πληροφορίες: «H Comedie –Francaise σήμερα», διάλεξη της Mυριέλ Μαγιέτ-Χολτζ, στις 28 Απριλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρα 11.30 το πρωί. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που διανέμονται μια ώρα πριν την εκδήλωση. Η εκδήλωση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς-Γαλλία συμμαχία-2014.