«Δεκαήμερο»: κριτική θεάτρου

dekahmero-dekaimero-bokakiou-foto PATROKLOS SKAFIDAS

«Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, από το Εθνικό Θέατρο.

ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη γράφει κριτική για την παράσταση «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου που παρουσιάζεται, σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Λυτρωτική, βακχική, απολλώνια, ερωτική, ποιητική, απενοχοποιητική. Μια απελευθερωτική παράσταση γυμνής ομορφιάς και αλήθειας είναι  το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου, η νέα σκηνική πρόταση –και μεικτό- μετά μουσικής θέαμα- του Νίκου Καραθάνου, που παρουσιάζεται στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο οποίος με τη νέα του κατάθεση «προδίδει» την ανάπτυξη ενός πολύ προσωπικού σκηνικού λεξιλογίου, επέλεξε  τις μεσαιωνικές ιστορίες του Βοκάκιου που τον ενέπνευσαν και  τις εμβόλισε, με τη βοήθεια της Λένας Κιτσοπούλου, με σύγχρονες, έχοντας πάντα θεματική τον έρωτα ως πάθος ή ως υψηλό συναίσθημα. Ο τρόπος, «καθαρός», χιουμοριστικός,  αισθησιακός κι ωστόσο αθώος δημιουργεί μια υπερβατική μηχανή ποίησης κι  ερωτισμού.

Ελάχιστα είναι τα μέσα –λίγα στρώματα, ένας προβολέας και πάνινα παραβάν-  που έχει αυτή η χειροποίητη δουλειά, η οποία  βασίζεται στο λόγο, στη σωματικότητα των γυμνών  ηθοποιών –είναι ίσως η πρώτη φορά που το γυμνό δεν σοκάρει και δικαιολογείται από τη δραματουργία- και στις μουσικές –εξαιρετικές οι συνθέσεις του Άγγελου Τριανταφύλλου που ερμηνεύονται ζωντανά.

PATROKLOS SKAFIDAS

Ωστόσο, οι θερμοκρασίες που παράγονται, η πυκνότητα του συναισθήματος, η ενέργεια  και το χιούμορ οδηγούν και τη σκηνή και το κοινό σε σφαίρες  υπερβατικής ευφορίας.

Ακόμα και το ερωτικό όργιο στο οποίο καταλήγει αυτό το σκηνικό δοκίμιο για τον έρωτα, με τα δεκάδες χορογραφημένα  συμπλέγματα αποπνέει αθωότητα και υπερβαίνει όλα τα στεγανά της αμαρτίας και της ενοχής.

Η παράσταση, που δεν το κρύβει ότι  αντλεί γερά ερείσματα από την κινηματογραφική μεταφορά του Βοκάκιου από  τον Παζολίνι, είναι ένας διπλός  θρίαμβος: της σκηνής και της ζωής. Αλλά και της Ουτοπίας.

Σε αυτό συμβάλλουν και οι 14 ηθοποιοί: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αναστασία Διαμαντοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης,Γιώργος Μπινιάρης,Άγγελος Παπαδημητρίου, Εύη Σαουλίδου, Μιχάλης Σαράντης, Άγγελος Τριανταφύλλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Λυδία Φωτοπούλου και  Γαλήνη Χατζηπασχάλη.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη