Η «θεατρική ζωή» του στρατηγού Μακρυγιάννη

stratigos-makrigianis-theatro-photo

Ο στρατηγός Μακρυγιάννης στο...θεατρικό σανίδι!

ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πόσο διαφορετικά μπορεί να φωτίσει ο προβολέας του θεάτρου τον Στρατηγό Μακρυγιάννη; Τρία θεατρικά «στοιχήματα», συμπίπτουν με την επέτειο των 150 χρόνων από το θάνατό του και στοχεύουν να κεντρίσουν εκ νέου το ενδιαφέρον μας για αυτή την σπουδαία ιστορική φυσιογνωμία-που ίσως για κάποιους παραμένει λίγο θολή, ταυτισμένη με τις βαρετές εορτές των σχολικών μας χρόνων.

Την πρώτη, εξαιρετικά πετυχημένη προσέγγιση την παρακολουθήσαμε πριν λίγες μέρες στην παράσταση «Capo D’ Istria» στο Beton 7, σε σκηνοθεσία της Αναστασίας Κουμίδου (τελευταίες παραστάσεις στις 23, 24 και 30 Απριλίου, διαβάστε αναλυτικά την κριτική της παράστασης εδώ).

DIMITRIOS POLYZOIDIS

Ο Γιάννης Σιμωνίδης θα παρουσιάσει την παράσταση «Ο ταπεινότερος των δασκάλων» (αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 29 και 30 Απριλίου.

Πρόκειται για μια άκρως μοντέρνα διασκευή του θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ιωάννης Καποδίστριας» με επίκεντρο τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Στην προκειμένη περίπτωση, τον διαρκώς αγωνιζόμενο Μακρυγιάννη, ερμηνεύει ο Νίκος Παπαδόπουλος: απαιτεί Σύνταγμα, έρχεται σε σύγκρουση ακόμη και με τον Καποδίστρια αλλά και τα συμφέροντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Με σύγχρονη ενδυμασία-όπως και οι υπόλοιποι ερμηνευτές της παράστασης, ο Μακρυγιάννης-Νίκος Παπαδόπουλος, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στον γόρδιο δεσμό των εμφύλιων διενέξεων.

Αναμένουμε όμως και δύο νέες θεατρικές πρεμιέρες: η πρώτη με τίτλο «Ένας Έλληνας» σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη, εστιάζει στα «Απομνημονεύματα» του στρατηγού Μακρυγιάννη και θα εγκαινιάσει τη «Σκηνή», ένα κλιμάκιο περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου με πρώτο προορισμό  απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας (28 Απριλίου-16 Μαϊου).

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Θεατές και ηθοποιοί θα βρεθούν σε μια «πλωτή» σκηνή και τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει αύριο σε συνέντευξη Τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης.

Ο Γιάννης Σιμωνίδης, η «ψυχή» στο «Elliniko Theatro» της Νέας Υόρκης θα μας παρουσιάσει σε μια σόλο ερμηνεία για δύο βραδιές (στις 29 και 30 Απριλίου) την παράσταση «Ο ταπεινότερος των δασκάλων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Θα «ζωντανέψει» όχι μόνο τον  Μακρυγιάννη αλλά και τα βασικά πρόσωπα των «Απομνημονεύματων», σε έναν μαραθώνιο μεταμορφώσεων.

Ο τίτλος της παράστασης παραπέμπει στη γνωστή ομιλία του Γιώργου Σεφέρη, στην τελετή απονομής του Νόμπελ: «…στη χώρα μας αυτή, που συχνά καταφεύγουμε από ανάγκη σε οδυνηρή αυτοδίδαξη, ο Μακρυγιάννης ήταν για μένα ο πιο ταπεινός και σταθερός από τους δασκάλους μου».

Ο χειμαρρώδης λόγος και η  «προφορικότητα» των «Απομνημονευμάτων» του στρατηγού Μακρυγιάννη, εμπεριέχουν αυτούσιες δραματικές αρετές-σύντομα θα διαπιστώσουμε αν οι δημιουργοί που θα αναμετρηθούν με αυτό το εμβληματικό κείμενο εθνικής αυτογνωσίας θα κατορθώσουν να τις αξιοποιήσουν κατάλληλα στο θεατρικό σανίδι-ελπίζουμε χωρίς φολκλόρ «παραφωνίες». 

Πληροφορίες: «Capo D’ Istria» στο Beton 7, Πύδνας 7, Βοτανικός: τελευταίες παραστάσεις στις 23, 24 και 30 Απριλίου, ώρα έναρξης 21:00, τιμές εισιτηρίων 10 ευρώ και 5 ευρώ (φοιτητές, άνεργοι). Διάρκεια:70 λεπτά. «Ένας Έλληνας»: περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου σε νησιωτικές περιοχές από τις 28 Απριλίου-16 Μαϊου. «Ο ταπεινότερος των δασκάλων» (αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 29 και 30 Απριλίου, στις 21:00, τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ και 8 ευρώ (μειωμένο).

Μάνια Στάικου