Ένας Έλληνας-Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη: παράσταση εν πλω

enas-elinas-armatagogo-rodos-photo

«Ένας Έλληνας-Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη»: η νέα παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σαλπάρει με το αρματαγωγό Ρόδος.

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το αρματαγωγό πλοίο Ρόδος μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή, φέροντας ως πολύτιμο «φορτίο» το λόγο του στρατηγού Μακρυγιάννη σε απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Η παράσταση «Ένας Έλληνας-Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη», είναι μια ξεχωριστή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που θα ταξιδέψει σε οκτώ νησιά της άγονης γραμμής από τις 28 Απριλίου έως τις 16 Μαϊου.

Η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη και τη σκηνοθετική ευθύνη του εγχειρήματος έχει ο Περικλής Μουστάκης, ο οποίος παράλληλα πρωταγωνιστεί.

Ο  ρόλος του στρατηγού Μακρυγιάννη μοιράζεται σε τρεις άνδρες ηθοποιούς (Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης Σήφης Πολυζωίδης) ενώ η Ελένη Γαρυφαλλή και η  Τάνια Παλαιολόγου συμπληρώνουν την ομάδα των ερμηνευτών.

Η σκηνή, τα καμαρίνια αλλά και οι θέσεις των θεατών θα βρίσκονται στο αρματαγωγό Ρόδος που αναμφίβολα θα λειτουργήσει ως  ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Η πρωτότυπη στη σύλληψή της παράσταση πραγματοποιείται με τη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού και εγκαινιάζει το κλιμάκιο περιοδείας του Εθνικού Θεάτρου, τη «Σκηνή».

«Το Εθνικό Θέατρο, από την ιδρυτική του διακήρυξη και τον καταστατικό του χάρτη, ορίζεται ως θέατρο όχι μόνο της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτής της υποχρέωσης ιδρύεται η Σκηνή περιοδείας του Εθνικού θεάτρου, που θα αφορά στους χειμερινούς και εαρινούς μήνες και θα απευθύνεται σε ομάδες πληθυσμού της περιφέρειας που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σωτήρης Χατζάκης,  προσκαλώντας τις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας να στηρίξουν αυτή τη νέα δράση.

Ο Περικλής Μουστάκης, από την πλευρά του υπογράμμισε: «…η παράσταση σκύβει πάνω στο κείμενό του και ανοίγει ερωτήματα. Τι σημαίνουν για μας πατρίδα-έθνος-κράτος-πίστη-θρησκεία-πάθος-αγώνας-θυσία; Τι περιεχόμενο μπορούμε να τους δώσουμε εμείς σήμερα; Αφουγκραζόμενη το κείμενο του Μακρυγιάννη η παράσταση φωτίζει το παρελθόν και το παρόν, σχολιάζει, χειρονομεί, σαρκάζει, βάζοντας το τότε και το τώρα δίπλα δίπλα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλη μορφή κάθε φορά. Αλλά η διάψευση της επανάστασης, η απογοήτευση, αισθανόμαστε να μένουν σαν ένας συνδετικός ιστός κοινός. Το ίδιο, όμως, και η πεποίθηση ότι η ουτοπία ποτέ δεν είναι ουτοπική».

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα με τους σταθμούς του αρματαγωγού Ρόδος:

● 30/4 Ικαρία (Άγιος Κήρυκος)
● 2-3/5 Πάτμος (Σκάλα)
● 4-5/5 Λέρος (Λακκί)
● 7/5 Αστυπάλαια (Λιμάνι)
● 9/5 Νίσυρος  (Μανδράκι)
● 11/5 Τήλος (Λιβάδια)
● 12-13/5 Κάρπαθος (Πηγάδια) 
● 15/5 Κάσος (Φρυ)

Ταυτότητα παράστασης: δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Μαρσέλλος, Περικλής Μουστάκης, Ντίνα Σταματοπούλου. Σύλληψη- σκηνοθεσία: Περικλής Μουστάκης. Σκηνικά-κοστούμια: Στέλλα Ρότσιου. Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς. Μουσική επιλογή: Ντίνα Σταματοπούλου. Μαριονέττες: Θανάσης Γκότσης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ντίνα Σταματοπούλου. Βοηθός Σκηνογράφου: Βασιλική Τσιλιγκρού. Διανομή (αλφαβητικά): Ελένη Γαρυφαλλή, Περικλής Μουστάκης, Γιάννης Μπόγρης, Τάνια Παλαιολόγου, Σήφης Πολυζωίδης.

Πληροφορίες: «Ένας Έλληνας-Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη» από τις  28 Απριλίου-16 Μαϊου, ελεύθερη είσοδος για το κοινό.