Το αφηγηματικό θέατρο στο προσκήνιο

enas-elinas-stratigos-makrigianis-photo

«Ένας Έλληνας-Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη».

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πολλοί Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιοί στρέφονται τα τελευταία χρόνια στο αφηγηματικό θέατρο.

Δεν είναι μόνο οι θεατρικές διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων που «πρωταγωνίστησαν» με πολυάριθμες πρεμιέρες την περασμένη σεζόν, αλλά και μια σειρά εμβληματικών κειμένων τα οποία, τολμηροί δημιουργοί επιχειρούν να τα καταστήσουν σκηνικά ερεθιστικά για το κοινό.

Πρόσφατο παράδειγμα η εξαιρετικά πετυχημένη «Ιλιάδα» του Στάθη Λιβαθινού (ολοκλήρωσε πριν λίγο καιρό τον κύκλο παραστάσεών της στο θέατρο Χώρα).

Το προσεχές διάστημα αναμένουμε παραστάσεις που επαναφέρουν  κείμενα με ειδικό ιστορικό βάρος. Υπενθυμίζουμε ότι τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη θα έχουν διπλή θεατρική φροντίδα :τη νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία του Περικλή Μουστάκη («Ένας Έλληνας τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη») που θα ταξιδέψει πάνω στο αρματαγωγό Ρόδος σε νησιά της άγονης γραμμής (28 Απριλίου-16 Μαϊου) αλλά και τη σόλο ερμηνεία του Γιάννη Σιμωνίδη, από το «Elliniko Theatro» της Νέας Υόρκης (στις 29 και 30 Απριλίου) με την παράσταση  «Ο ταπεινότερος των δασκάλων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Θα διαπιστώσουμε επίσης ποια είναι η οπτική της Άννας Κοκκίνου πάνω στο έργο του Θουκυδίδη, καθώς αύριο είναι η πρεμιέρα της παράστασης «Εγώ ο Θουκυδίδης ο Αθηναίος» στο θέατρο Σφενδόνη: θα μας προτείνει μια σειρά αποσπασμάτων του μεγάλου ιστορικού, με τη συνδρομή της τεχνολογίας, στοχεύοντας σε ξεχωριστό «διάλογο»  με τον θεατή.

Η Ρούλα Πατεράκη με τη σειρά της θα πάρει τη σκυτάλη στο φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου: η δική της ανάγνωση έχει και πάλι επίκεντρο τον  Θουκιδίδη και  θα ξεδιπλωθεί σε τρεις παραστάσεις, σε  ισάριθμες  φεστιβαλικές περιόδους (2014-2016). Η αφήγηση ξεκινά φέτος με τον «Επιτάφιο» λόγο του Περικλή, έναν ύμνο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα έχει κεντρικό ρόλο ως ερμηνευτής στο εν λόγω εγχείρημα (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 25 και 26 Ιουλίου).

Μάνια Στάικου