Λυδία Κονιόρδου: κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη

ludia-ippolutos-2014

Η Λυδία Κονιόρδου στην παλαιότερη παράστασή της, «Φλαντρώ».

ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Λυδία Κονιόρδου βρίσκεται σε εντατικές πρόβες αυτή την περίοδο, καθώς προετοιμάζει την παράσταση «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη.

Η Λυδία Κονιόρδου είχε σκηνοθετήσει και ερμηνεύσει  τη «Φλαντρώ», τη «δαιμονική ηρωίδα»  του Παντελή Χορν που διεκδικεί τον αγαπημένο της κόρης της- σε μια από τις πετυχημένες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Το συγκεκριμένο έργο  είχε πολλές εκλεκτικές συγγένειες με το αρχαίο δράμα και θα μπορούσε να διακρίνει κανείς και τον βαρύ ίσκιο της Φαίδρας από τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη.

Ίσως δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Λυδία Κονιόρδου επέλεξε να ανεβάσει το καλοκαίρι-και πάλι στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το στοίχημα του ρόλου της Φαίδρας. Τον Ιππόλυτο,  θα ενσαρκώσει ο Νίκος Κουρής, στην ένατη κάθοδό του στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, ενώ ο Θέμης Πάνου (Θησέας) συμπληρώνει το πρωταγωνιστικό τρίγωνο. Η Λήδα Πρωτοψάλτη, με αποδεδειγμένο ερμηνευτικό εκτόπισμα σε μια μακρόχρονη, συνεπέστατη διαδρομή, παίζει την τροφό. Ως  Αφροδίτη που κινεί τα νήματα θα δούμε τη Μάρθα Φριντζήλα.

Ο «Ιππόλυτος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο το 1937 στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και μουσική Δημήτρη Μητρόπουλου. Το 1954 η παράσταση είχε επαναληφθεί, με νέα διανομή, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, αποτελώντας μια «ανεπίσημη πρώτη» για τα Επιδαύρια που εγκαινιάστηκαν ως θεσμός την επόμενη χρονιά. Η φετινή πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι προγραμματισμένη για τις 25 και 26 Ιουλίου.

Μάνια Στάικου