Λένα Παπαληγούρα: μια εύθραυστη «Ιφιγένεια»

lena-papaligoura-ifigenia-2014 STAMOS ABATIS
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΜΑΙΟΥ 2014

Η Λένα Παπαληγούρα χαράζει μια προσεκτική διαδρομή στο θεατρικό χάρτη, επιλέγοντας ενδιαφέρουσες συνεργασίες και απαιτητικούς ρόλους.

Πέρυσι απέσπασε το βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την ερμηνεία της ως μετανάστρια-θύμα του trafficking στο ωμά ρεαλιστικό έργο του Γιάννη Τσίρου στο Εθνικό Θέατρο. Αυτή την περίοδο εισέρχεται, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Τάρλοου, στο εφιαλτικό σύμπαν της Σάρα Κέιν, στο έργο «Blasted» («Ερείπια») υποδυόμενη τη νεαρή Κέιτ.

Σήμερα θα τη δούμε σε μια νέα πρεμιέρα στο Από Μηχανής Θέατρο: θα ερμηνεύσει την «Ιφιγένεια» του Ζαν -Ρενέ Λεμουάν. Ο βραβευμένος Γάλλος σκηνοθέτης και συγγραφέας, ανασυνθέτει με τον δικό του τρόπο το τραγικό πρόσωπο του μύθου, παραδίδοντας στο κοινό μια εύθραυστη έφηβη που δεν αποδέχεται το πεπρωμένο της.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι η «Ιφιγένεια» του Λεμουάν και η Κέιτ στο «Blasted» της Σάρα Κέιν είναι δύο ηρωίδες που-τουλάχιστον θεματικά-συνδέονται με μια λεπτή γραμμή: το σοκ απέναντι στη βία του κόσμου. Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων,  ο Λεμουάν: «Ο μύθος είναι το ταξίδι του υποσυνειδήτου μέσα σε παρούσες και πραγματικές διαδρομές. Ο μύθος γίνεται η φωνή που πάνω σ’ ένα τεντωμένο σχοινί εξομολογείται στον ίδιο της τον εαυτό. Η Ιφιγένεια στην αρχή προσπαθεί να κατακτήσει τον θάνατο, μετά να τον καθυστερήσει και μέσα στην πορεία αυτή μεταμορφώνεται σε ηρωίδα».

Ο Γάλλος δημιουργός υπογράφει ο ίδιος τη σκηνοθεσία της παράστασης, ενώ σε λίγες μέρες θα δούμε να ανεβαίνει άλλο ένα έργο του σκηνοθετημένο από τον Λευτέρη Γιοβαννίδη: τη «Μήδεια-ένα μανιασμένο ποίημα» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το Γαλλικό θέατρο a la Grecque» (στις 27, 28, 29 και 30 Μαϊου) με την Δήμητρα Ματσούκα στον πρωταγωνιστικό ρόλο (μετάφραση κειμένου: Έφη Γιαννοπούλου). Και οι δύο παραγωγές εντάσσονται στο πρόγραμμα «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014» του Γαλλικού Ινστιτούτου.


Η Ταυτότητα της Παράστασης «Ιφιγένεια»: μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου. Σκηνοθεσία: Ζαν Ρενέ Λεμουάν. Σκηνικά: Εύα Νάθενα.Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Ερμηνεύει η Λένα Παπαληγούρα.

Πληροφορίες: «Ιφιγένεια» από 5/5 έως 4/6, στο Από Μηχανής Θέατρο. Δευτέρα 21:00, Τρίτη 21:00 και Τετάρτη 18:30. Τηλ. 2105231131, γενική είσοδος 10 ευρώ. «Μήδεια ένα μανιασμένο ποίημα», 27, 28, 29 και 30 Μαϊου  στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 21:00.

Mάνια Στάικου