«Still life»: ο Δημήτρης Παπαϊωάννου χορογραφεί την υπαρξιακή αγωνία

dimitris-papaioannou-fotografia MILTOS ATHANASIOU

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει για πρώτη φορά δουλειά του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 07 ΜΑΙΟΥ 2014

Η υπαρξιακή αγωνία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Ίσως αυτό να αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο στις πρώτες σκηνές από τη νέα του δουλειά, το «Still life» που θα παρουσιαστεί από τις 23 Μαϊου-8 Ιουνίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα πρώτα τρία teaser του «Still life»  που έχουν ήδη αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του καλλιτέχνη (www.dimitrispapaioannou.com) μπορεί να θεωρηθούν αποκαλυπτικά της θεματικής του. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιχειρεί να χαρτογραφήσει με τους κώδικες του χοροθεάτρου  τη «σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα».

Επί της ουσίας δηλαδή, επιστρέφει σε ένα μοτίβο που το συναντάμε και σε προηγούμενες δουλειές του. Θα αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: στο «Δύο» (2006) ταρακούνησε το ευρύ κοινό που τον ήξερε μόνο ως τον λαμπερό δημιουργό των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Κι εκεί, μπορεί να διακρίνει κανείς ότι το μοναχικό, «ορφανό» άτομο σε μια ανταγωνιστική, γεμάτη στερεότυπα «ανδρική» κοινωνία,  αναζητά με πάθος το νόημα της ζωής στον έρωτα. Ο έρωτας αποκτά σχεδόν θεϊκές διαστάσεις.

Το «Μέσα» (2011) μια «ζωντανή» εγκατάσταση στο θέατρο Παλλάς, δεν ήταν παρά μια «λούπα» επαναλαμβανόμενων στιγμών της καθημερινότητας, με φόντο το αστικό τοπίο. Ήταν μια πρόσκληση για ενδοσκόπηση αλλά ταυτόχρονα εικονογραφούσε με συμβολικό τρόπο την εναλλαγή ζωής και θανάτου, κρύβοντας ένα ερωτηματικό για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης.

NIKOS DRAGONAS

«Still life».

Στο «Still life», τη «νεκρή φύση»,  ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και οι συνεργάτες του κάνουν μια ηχηρή σιωπηλή δήλωση. Αναιμική θα είναι η παρουσία τους στον Τύπο. Τι χρειάζονται τα λόγια όταν υπάρχουν δυνατές εικόνες; Για τι να μιλήσεις όταν ο θεατής καλείται ως «συν-δημιουργός» στο σκηνικό θέαμα; Ωστόσο κορυφώνεται το ενδιαφέρον για τη συζήτησή του Παπαϊωάννου με τους θεατές και την ιστορικό τέχνης Χριστιάνα Γαλανοπούλου, μετά το τέλος της παράστασης, στις 29 Μαϊου.

Παρακολουθώντας τις πρώτες σύντομες σκηνές του «Still life» στα τρία teaser ένιωσα σχεδόν ένα παγωμένο χέρι να σφίγγει την καρδιά μου.

Το χάος δεσπόζει στο λιτό σκηνικό. Και ο άνθρωπος, αναζητά τυφλός, αδύναμος στο σάρκινο περίβλημά του την ένωση με τα μυστήρια του σύμπαντος. Μια αέναη μάχη με προκαθορισμένο αποτέλεσμα.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου επιστρέφει στη σκηνή, προσκαλώντας στο σκηνικό του τοπίο ως ερμηνευτές-συνοδοιπόρους τους Άρη Σερβετάλη (ηθοποιό με ξεχωριστές ικανότητες στο σωματικό θέατρο και αγάπη για τον χορό, με τον οποίο είχε ξανασυνεργαστεί στο «Δύο» και στη «Μήδεια») Δρόσο Σκώτη, Μιχάλη Θεοφάνους, Αργύρη Πανταζάρα, Καλλιόπη Σίμου και Παυλίνα Ανδριοπούλου. Ο πολυτάλαντος δημιουργός δεν περιορίζεται στους ρόλους του ερμηνευτή και του σκηνοθέτη, αλλά έχει την ευθύνη της εικαστικής σύλληψης, των κοστουμιών και των φωτισμών, ενώ οι ηχητικές συνθέσεις είναι του Γιώργου Πούλιου.

«Still life»: ερμηνεύουν οι :  Άρης Σερβετάλης, Δρόσο Σκώτη, Μιχάλη Θεοφάνους, Αργύρη Πανταζάρα, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Εικαστική σύλληψη—σκηνοθεσία—κοστούμια—φωτισμοί: Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος. Το σκηνικό σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους Δημήτρη Θεοδωρόπουλο—Σοφία Ντώνα. Γλυπτική—ζωγραφική: Νεκτάριος Διονυσάτος. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με την Βασιλεία Ροζάνα.

Παράλληλη δράση: Πέμπτη 29 Μαϊου:  Συζήτηση μετά την παράσταση με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival.

Πληροφορίες: «Still life» 23 Μαϊου-8 Ιουνίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Ώρα έναρξης: 20:30, τιμές εισιτηρίων:15, 18, 25, 36 ευρώ και μειωμένο 10, 12, 15 ευρώ. Άνεργοι: 5 ευρώ. Τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: 2109005800, www.sgt.gr . Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, το βιβλιοπωλείο Ιανός και τα μηχανήματα easy pay της Τράπεζας Πειραιώς. Η προπώληση ξεκινά τρεις εβδομάδες πριν από κάθε εκδήλωση.

Μάνια Στάικου