Δημήτρης Καραντζάς: ο νεαρότερος σκηνοθέτης που κατεβαίνει στην Επίδαυρο

dimitris-karantzas-fotografia KOSTAS MITROPOULOS

Ο Δημήτρης Καραντζάς.

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Δημήτρης Καραντζάς θα είναι ο νεαρότερος σκηνοθέτης που θα κατέβει φέτος στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ελένη» του Ευριπίδη (στις 5 Ιουλίου).

Ο 26χρονος σκηνοθέτης δεν χρειάζεται όμως τον τίτλο του «παιδιού-θαύματος» για να ξεχωρίσει. Έχει ήδη διαγράψει μια ανοδική πορεία και οι σκηνοθεσίες τα δύο τελευταία χρόνια έχουν βρει το δρόμο τους σε μεγάλες σκηνές, από την Εθνική Λυρική Σκηνή («Κοκκινοσκουφίτσα»), τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών («Ο κυκλισμός του τετραγώνου» του Δημήτρη Δημητριάδη) ως το Εθνικό Θέατρο («Ελένη» και «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» του Πιραντέλο).

Θα είναι η δεύτερη φορά που δουλεύει πάνω στην  «Ελένη» του Ευριπίδη: την είχε πρώτα παρουσιάσει στην εφηβική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, με λιτά σκηνικά μέσα, προσαρμοσμένη κατάλληλα για να ταξιδέψει σε σχολικές τάξεις. Φιλόδοξη η νέα του παραγωγή υποστηρίζεται τώρα από έναν θίασο με νεανικό σφρίγος που ελπίζουμε ότι θα μας αποκαλύψει και νέα ταλέντα (Χαρά Ιωάννου, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Αντώνης Πριμηκύρης, Δημήτρης Σαμόλης, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Θύμιος Κούκιος, Ελίνα Ρίζου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη).

Μια πρώτη εικόνα της προσέγγισής του, περιγράφεται στο σκηνοθετικό του σημείωμα: «Μια ομάδα εννιά αφηγητών αναλαμβάνει να διερευνήσει το ζήτημα "Ελένη". Η Ελένη και η πολλαπλότητά της. Το αδικημένο πρόσωπο, το εγκαταλελειμμένο  από θεούς και ανθρώπους σε μια χορική-χορωδιακή αντιμετώπιση που παλεύει να ψάξει και να παρακολουθήσει το "τραγικό πρόσωπο" και να το δικαιώσει ή να το απορρίψει.

Ο Ευριπίδης παίζοντας με τρομερή ελευθερία με τις δομές του αρχαίου δράματος- από την τραγωδία, περνάει στη σάτιρα, μετά στη φάρσα για να καταλήξει στην απόλυτη υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου-φέρνει στο επίκεντρο το όνομα "Ελένη" και δίνει αφορμή να διερευνηθεί ενδελεχώς το ζήτημα της πίστης,της ταυτότητας και της ύπαρξης ή μη κάποιας-οποιασδήποτε- ανώτερης δύναμης».

Πληροφορίες: «Ελένη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά: αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 5 Ιουλίου.

Μάνια Στάικου