«Cirque de Soleil» (Τσίρκο του Ήλιου): επιστρέφουν με το σόου «Quidam»

quidam-photo-2014
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2014

Μας έκοψαν την ανάσα και μας ενθουσίασαν με τις παραστάσεις «Alegria» και «Dralion». Τώρα το φημισμένο «Cirque de Soleil» (Τσίρκο του Ήλιου) επιστρέφει στη χώρα μας στα τέλη Σεπτεμβρίου για να μας παρουσιάσει ένα ακόμη από τα δημοφιλέστερα σόου του: το «Quidam».

Αυτή τη φορά η παραγωγή τους δεν θα μείνει μόνο στην Αθήνα αλλά θα ταξιδέψει και στη Θεσσαλονίκη. Το «Cirque de Soleil» (Τσίρκο του Ήλιου) συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια από την ίδρυσή του, όμως ο χρόνος δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τις παραγωγές του που επαναλαμβάνονται σε όλο τον κόσμο με αμείωτη επιτυχία..

Το θέαμά τους «μιλά» τη διεθνή γλώσσα του σώματος και δεν περιορίζεται μόνο στους εκπληκτικούς ακροβάτες που αψηφούν τη βαρύτητα, τα εντυπωσιακά κοστούμια και τους υποβλητικούς φωτισμούς.

Κάθε παράσταση μεταφέρει στο κοινό το δικό της μήνυμα αισιοδοξίας και αρμονίας. Το «Alegria» ήταν ένας φαντασμαγορικός ύμνος στη χαρά της ζωής. Ο τίτλος «Dralion» αναφερόταν στον Δράκο και το Λιοντάρι, δύο σύμβολα της Ανατολής και της Δύσης και μπορούσε να αναγνωστεί ως μια έκκληση για ειρηνική συνύπαρξη των πολιτισμών. Εκείνη η  παράσταση  διερευνούσε με ποιητικό τρόπο τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Η λέξη «Quidam», της  τρίτης παραγωγής που αναμένουμε στη χώρα μας, είναι λατινική και σημαίνει τον ανώνυμο περαστικό. Για τους συντελεστές του σόου, αυτός ο αινιγματικός χαρακτήρας, ο οποίος μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σουρεαλιστικό πίνακα,  συμβολίζει όλους μας και κανέναν.

Η πλοκή του νέου υπερθεάματος έχει ως αφετηρία τον ευαίσθητο ψυχισμό της μικρής Ζωής. Αντιμέτωπη με ένα άνυδρο συναισθηματικά οικογενειακό περιβάλλον, η ηρωίδα στρέφει την πλάτη σε όσους την αγνοούν και επιχειρεί να καλύψει το υπαρξιακό της κενό, εισερχόμενη σε έναν κόσμο ξέφρενης φαντασίας, στο σύμπαν του Quidam. Έναν χαμένο παράδεισο όπου όλα μπορεί να συμβούν. Οι πρώτες κριτικές από το εξωτερικό κάνουν λόγο για ένα κολάζ μαγικών εικόνων.

Την ερχόμενη Τρίτη, θα έρθουν να δώσουν μια πρώτη εικόνα στους Έλληνες δημοσιογράφους ένα ζευγάρι ακροβατών από το «Quidam»:ο Αλεξάντερ και η Ναταλία Πεστόβ- μαζί στη ζωή και στη σκηνή- θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τους νούμερα, το  «hand to hand». Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές πρόκειται για «ένα νούμερο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί δίχως κορυφαία αίσθηση ισορροπίας και μυικού ελέγχου. Ένα νούμερο μαρτυρία, κατάθεση και ύμνος στην ικανότητα και τη φυσική ομορφιά του ανθρώπινου σώματος…».

Μάνια Στάικου