«Αβελάρδος και Ελοϊζα»: ο έρωτας χτυπά την θύρα του Φεστιβάλ Αθηνών

abelardos-kai-eloiza-fotografia-2014
ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2014

Ο Αβελάρδος και η Ελόϊζα, δυο κατατρεγμένοι ερωτευμένοι που δεν πρόδωσαν το πάθος τους, είναι τα κεντρικά πρόσωπα στη νέα θεατρική αφήγηση του Γιάννη Καλαβριανού, με την οποία θα ανοίξει η αυλαία του Ελληνικού Φεστιβάλ τον Ιούνιο (Πειραιώς 260, 1 και 2 Ιουνίου)

Ο έρωτας του Αβελάρδου και της Ελοϊζας,  δύο ιστορικών προσώπων του 12ου αιώνα, έχει υμνηθεί από σημαντικούς καλλιτέχνες ενώ έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και για την επιστήμη. «Αβελάρδος και Ελοϊζα» είναι ο τίτλος της νέας παραγωγής που μας ετοιμάζει ο Γιάννης Καλαβριανός.

Ο σκηνοθέτης, μετά την επιτυχία της προηγούμενης παράστασής του «Γιοι και κόρες», αναλαμβάνει τώρα το στοίχημα να καθοδηγήσει στη σκηνή 13 ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε ένα πλούσιο θεατρικό θέαμα. Ωστόσο τους τρεις βασικούς ρόλους της παράστασης θα τους ερμηνεύσουν επαγγελματίες: η Ελένη Κοκκίδου, ο Γιώργος Γλάστρας και η Χριστίνα Μαξούρη.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα παραγωγή από την ομάδα Sforaris.Ο Πέτρος Αβελάρδος, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα. Όταν άφησε έγκυο τη 16χρονη μαθήτριά του Ελοϊζα-την ανιψιά του εφημέριου Φυλμπέρ, ξέσπασε τεράστιο σκάνδαλο.

Οι δυο ερωτευμένοι, μετά από πολλές περιπέτειες και διώξεις κατέφυγαν σε δύο χωριστά μοναστήρια και για πολλά χρόνια επικοινωνούσαν μόνο  μέσω της παθιασμένης αλληλογραφίας τους. Μετά το θάνατο των δύο εραστών η τραγική τους ιστορία πέρασε στη σφαίρα του μύθου. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η Ιωσηφίνα Βοναπάρτη αποφάσισε να μεταφερθούν τα οστά των δυο ερωτευμένων και να θαφτούν επιτέλους μαζί. Ο κοινός  τάφος  του Αβελάρδου και της Ελοϊζας βρίσκεται στο Κοιμητήριο του Père Lachaise στο Παρίσι και αποτελεί μέχρι σήμερα τόπο προσκυνήματος για τους ερωτευμένους όλου του κόσμου.

Ιδέα-κείμενο-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Εικονικό περιβάλλον, video mapping: Στάθης Μήτσιος. Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριέττα Σπηλιοπούλου. Βοηθός σκηνογράφου: Φώτης Γκρίλιας. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Ελένη Κοκκίδου, Χριστίνα Μαξούρη  και η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΑΤΕ-Πειραιώς (ΠΟ.Κ.Ε.ΑΤΕ.Π.): Ντίνα Αναστασοπούλου, Κώστας Ανδριόπουλος, Χρήστος Βολακάκης, Αντιγόνη Ερωτοκρίτου, Αλέξανδρος Ζαρανίκας, Ανδρέας Καλόσακας, Τζένη Λιαρομάτη, Γεωργία Λύτρα, Φένια Μαυρομάτη, Γεωργία Μούλου, Σταυρούλα Νικηταΐδη, Μάρα Χαντζάκου, Σοφία Χρυσοπούλου.

Πληροφορίες: «Αβελάρδος και Ελοϊζα», στην Πειραιώς 260, κτήριο Δ, 1 και 2 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 20, Φοιτητικό 10, Μειωμένο 15, Ανέργων  και ΑΜΕΑ 5 ευρώ.