Οι κωμωδίες του καλοκαιριού: οι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και οι «συμμαχίες»

thesmoforiazouses-fotografia-2014

Ο Γιώργος Κιμούλης θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Δημοφιλείς κωμικοί ηθοποιοί σε νέες παραγωγές ή σε παραστάσεις που έχουν δοκιμαστεί τη χειμερινή σεζόν, είναι «ετοιμοπόλεμοι» και πολιορκούν τα πολυάριθμα θεατρικά φεστιβάλ στην Αττική και στην Επαρχία. Ας δούμε ποιες νέες θεατρικές συμμαχίες υπόσχονται δροσερές στιγμές γέλιου στη γκρίζα επικαιρότητα.

Ο Αριστοφάνης έχει την τιμητική και αυτό το καλοκαίρι με τις «Θεσμοφοριάζουσες» του Γιώργου Κιμούλη και τους «Βατράχους» του Γιάννη Κακλέα.

Ο Γιώργος Κιμούλης επιλέγει ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Αριστοφάνη και βασισμένος στη μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη (του γνωστού σε όλους μας Κώστα Γεωργουσόπουλου) ενώ συνεργάζεται με τον «σταρ» της μπλογκόσφαιρας Πιτσιρίκο στη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία.

Επιπλέον, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης αναλαμβάνει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, έχοντας στον πλευρό του τον «βετεράνο» Δημήτρη Πιατά. Οι συντελεστές μας υπόσχονται μια άκρως πολιτική σάτιρα και ο Κιμούλης παραμένει σταθερός στην κριτική του απέναντι στις αξίες μιας ανταγωνιστικής, ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Στην υπόθεση του έργου, Ο Ευριπίδης  θεωρεί ότι έχει εξαγριώσει τις Αθηναίες, επειδή θεωρούν ότι τις συκοφαντεί στα έργα του. Για να υπερασπίσει τον εαυτό του, στέλνει στη γιορτή των Θεσμοφορίων έναν δικό του άνθρωπο μεταμφιεσμένο σε γυναίκα ….

(Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Δημήτρης Πιατάς, Φαίη Ξυλά, Θανάσης Αλευράς, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Δημήτρης Ραφαήλος και Χάρης Χιώτης. Χορός: Νάντια Ανθοπούλου, Τόνια Καζάκου, Αναστασία Κατσιναβάκη, Ντέπυ Μαλλιαρου, Ισιδώρα Μπουζιούρη, Μαρίνα Μυρτάλη, Ματίνα Νικολάου, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αρετή Ντάλιου, Αρετή Πασχάλη, Κωνσταντίνα Σπάθη, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ειρήνη Τσαβά) Πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, 23/6. Η παράσταση θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα).

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, μετά τον «Συρανό» στο θέατρο Παλλάς, επιλέγει να συναντηθεί και πάλι με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο. Ο Αριστοφάνης τους ταιριάζει αν θυμηθούμε και τις λίγο παλαιότερες συνεργασίες τους στις κωμωδίες, «Όρνιθες» και  «Λυσιστράτη». Τώρα, στους «Βατράχους», ο Χαραλαμπόπουλος θα παίξει τον Διόνυσο, ενώ τους αντιμαχόμενους Ευριπίδη και Αισχύλο θα ερμηνεύσουν οι Φάνης  Μουρατίδης και Γιάννης Ζουγανέλης. Ο Κακλέας είχε σκηνοθετήσει το ίδιο έργο πριν 24 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας με μια «ροκ αντίληψη» και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι νέο μας επιφυλάσσει σε αυτή τη νέα παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου στις 1 και 2 Αυγούστου.

Ο Γιάννης Μπέζος, λίγα χρόνια μετά την πετυχημένη κωμωδία του Σακελλάριου «Η γυνή να φοβήται τον άνδρα» συναντιέται και πάλι με την Ναταλία Τσαλίκη στη σκηνή, ανεβάζοντας τα «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ. Ο γνωστός ηθοποιός μετά τον «Φιλάργυρο» που είχε ανεβάσει στο Εθνικό Θέατρο το χειμώνα βάζει τη χαρακτηριστική σφραγίδα του στη μετάφραση και τη διασκευή του έργου, αναλαμβάνοντας παράλληλα έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Το αποτέλεσμα της νέας του δουλειάς θα ανέβει για δύο βραδιές στο Ηρώδειο, στις 27 και 28 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ της Ελλάδας. Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από την αιφνίδια απόφαση ενός νωθρού εργένη να «νοικοκυρευτεί». (Παίζουν οι :Γιάννης Μπέζος, Ναταλία Τσαλίκη, Χρήστος Λούλης, Τάσος Γιαννόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Κατερίνα Λυπηρίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτης Κατσώλης, Όλγα Ιωσηφίδου).


Ο Αλέκος Σακελλάριος και τα θεατρικά έργα που αναδείχτηκαν μέσα από την χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου αποτελούν, μια σχετικά, σίγουρη επιλογή με εμπορική απήχηση, όπως έχει αποδειχτεί με αρκετές παραστάσεις των τελευταίων ετών.  Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης στη θερινή σκηνή του θεάτρου Λαμπέτη στην Αθήνα «ξεσκονίζει»  την ερωτική κωμωδία των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου  «Ούτε γάτα…ούτε ζημιά» που θα ανέβει, σε δική του σκηνοθεσία, (προγραμματισμένη πρεμιέρα τις 25 Ιουνίου). Το έργο-γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του το 1955, (με το κουαρτέτο πρωταγωνιστών Βασίλη Λογοθετίδη, Ίλια Λυβυκού, Λάμπρο Κωνσταντάρα και Μίμη Φωτόπουλο) ξεδιπλώνει τις ερωτικές ατασθαλίες του Λαλάκη. Για τον παντρεμένο μεγαλοαστό του έργου, μια κρυφή εκδρομή με την ερωμένη του, πυροδοτεί την απροσδόκητη «εκδίκηση» της συζύγου του που ανακαλύπτει με τη σειρά της, τις «χαρές» της απιστίας… 

Ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης αναλαμβάνει έναν από τους βασικούς ρόλους μαζί με τους μαζί με  τους Άβα Γαλανοπούλου, Μαρία Κατσανδρή και Κώστα Ευρυπιώτη, ενώ η διασκευή  είναι του Θοδωρή Πετρόπουλου. (Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άβα Γαλανοπούλου, Μαρία Κατσανδρή και ο Κώστας Ευρυπιώτης. Μαζί τους οι: Γιώργος Κοψιδάς, Γιάννα Ζιάννη, Μένη Κωνσταντινίδου, Μάρκος Μπούγιας, Δανάη Μπάρκα).

NIKOLAS KOMINIS

Δύο ακόμη επαναλήψεις προστίθενται στον θεατρικό χάρτη του καλοκαιριού: «Οι συμπέθεροι από τα Τίρανα», το «θεατρικό σουξέ» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, για μια ακόμη σεζόν συνεχίζουν την περιοδεία τους σε όλη την Ελλάδα. Η νεοπλουτίστικη ψευτογκλαμουριά και οι προκαταλήψεις του Νεοέλληνα αποκαλύπτονται μέσα από το «δράμα» μιας οικογένειας που ανακαλύπτει ότι η κόρη τους επέλεξε για γαμπρό, έναν Αλβανό. Ο  θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Παρτσαλάκη,  Νικολέτα Βλαβιανού,  Βασίλη Κούκουρα,  Βάνα Ραμπότα,  Περικλή Λιανό,  Αγγελική Δαλιάνη,  Δημήτρη Λέκκο,  Βασιλική Δέλλιου και  Σταμάτη Τζελέπη. Οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας είναι στις 27 /6 στο Κατράκειο Θέατρο και  στις 29/6 στο Χαλάνδρι.

Η Ελένη Ράντου θα πάρει φέτος το βάπτισμα του πυρός στην περιπέτεια της καλοκαιρινής περιοδείας, καθώς ετοιμάζεται να γυρίσει όλη την Ελλάδα με την παράστασή της «Κατάδικός μου». Η  σουρεαλιστική κωμωδία που συνέγραψε μαζί με τους Σάρα Γανωτή και Νίκο Σταυρακούδη συνδυάζει τα φαρσικά επεισόδια με αιχμηρό κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό. Πρώτος σταθμός της περιοδείας θα είναι τα Γιάννενα στις 3 Ιουλίου. (Παίζουν: Ελένη Ράντου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος).

Πληροφορίες:«Θεσμοφοριάζουσες»: πρεμιέρα στο θέατρο Βράχων στις 23/6. Οι  τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: 18 ευρώ, 15 ςυρώ (μαθητές και φοιτητές), 12 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι). Προπώληση www.viva.gr .

«Κατάδικός μου»: έναρξη περιοδείας: από τις 3 Ιουλίου στα Γιάννενα. «Παντρολογήματα» του Νικολάι Γκόγκολ: στις 27 και 28 Ιουνίου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η παράσταση θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Τιμές εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο Ηρώδειο: (ανά ζώνη) 35 ευρώ, 30 ευρώ, 25 ευρώ, 20 ευρώ, φοιτητικό 15 ευρώ. Άνω διάζωμα:15 ευρώ, φοιτητικό 10 ευρώ και ανέργων 5 ευρώ. ΑΜΕΑ:10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στο www.greekfestival.gr , από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών, από τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός και τα καταστήματα Public.

«Βάτραχοι» από  το Εθνικό Θέατρο στις 1 και 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (στο πλαίσιο καλοκαιρινής περιοδείας). ΄Εναρξη προπώλησης στις 11 Ιουλίου. Τιμές εισιτηρίων για Επίδαυρο: Ζώνη VIP: 45 ευρώ, πρώτη ζώνη: 40 ευρώ, δεύτερη ζώνη:20 ευρώ, άνω διάζωμα:13 ευρώ και 10 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ). Άνεργοι (με κάρτα ανεργίας):5 ευρώ.

Mάνια Στάικου