Γλυκερία Μπασδέκη: o Γιώργος Χειμωνάς σημείο αναφοράς στο νέο θεατρικό της

polu-me-stenoxorisate-kurie-giorgo-mou-fotografia-2014
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

«Είναι επικίνδυνο ν’ ανοίγεις την πόρτα σου σε άγνωστες μικρές». Η παιγνιώδης προειδοποίηση της Γλυκερίας Μπασδέκη, στον τίτλο της πρώτης προσωπικής ποιητική της συλλογής το 1989 θα μπορούσε να μεταγραφεί κάπως έτσι: «είναι ενδιαφέρον ν’ ανοίγεις την πόρτα σου σε άγνωστες ποιήτριες».

Η Λαρισαία ποιήτρια και φιλόλογος τα τελευταία χρόνια απέδειξε ότι η γραφή της μπορεί να βρει  διέξοδο και στο θέατρο. Το βάπτισμα του πυρός ήρθε με την ομάδα Bijoux de Kant και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη στην παράσταση «Στέλλα travel-η γη της απαγγελίας», μια ελεύθερη μεταγραφή της θρυλικής, κινηματογραφικής «Στέλλας» του Κακογιάννη.

Ακολούθησε φέτος το νέο έργο της στην παράσταση «Ραμόνα travel-η γη της καλοσύνης», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο- μια ακόμη συμβολική, συνειρμική περιπλάνηση στο περίεργο  τοπίο της ελληνικότητας που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Φεστιβάλ Αθηνών, με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα.

Η Γλυκερία Μπασδέκη έχει έτοιμο και το νέο της κείμενο, με τίτλο «Donna abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου». Αποτελεί ιδιότυπο φόρο τιμής στον αξέχαστο Γιώργο Χειμωνά. Κι επειδή όλα έχουν μια συνέχεια και συνέπεια στο θέατρο, τη σκηνοθεσία του θα αναλάβει ο Θοδωρής Γκόνης, στο 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων, στις 2,3 και 4 Αυγούστου. 

Ο ανήσυχος δημιουργός και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, είχε κατορθώσει πριν τέσσερα χρόνια, στο επετειακό αφιέρωμα για τον Γιώργο Χειμωνά που είχε ενορχηστρώσει στο σημαντικό αυτό περιφερειακό φεστιβάλ, να πείσει τη Λούλα Αναγνωστάκη να γράψει για τον  «Γιώργο» της το κείμενο «Ο Γιώργος ως Άμλετ». Ο Θοδωρής Γκόνης το είχε ανεβάσει με τη δική του σκηνοθετική άποψη. Τώρα ήρθε η σειρά της Γλυκερίας Μπασδέκη να ανοίξει το δικό της «διάλογο» με τον Χειμωνά (και ίσως ειδικότερα-μπορούμε να εικάσουμε, με το έργο του «Ο εχθρός του ποιητή»).

Το γενικό περίγραμμα της πλοκής το αποκαλύπτουν οι συντελεστές της παράστασης: «Μια γυναίκα, μια άλλη γυναίκα κι ένα (ίσως) κομμωτήριο. Η μία γυναίκα μιλάει στον απόντα Γιώργο Χειμωνά. Η άλλη γυναίκα (ίσως) χτενίζει κι ακούει. Η μοναξιά, οι άνθρωποι που αποφεύγουν, το ρεύμα που πέφτει ξαφνικά και στέλνει ακαριαίο σκοτάδι.

Ένας προσχηματικός μονόλογος με παραλήπτη αυτόν που όλοι μας φοβόμαστε: τον εχθρό του ποιητή. Ένας μονόλογος για την ένδοξη εκείνη στιγμή που η λύπη θα χυθεί και θα πάρει παραμάσχαλα σώματα, μυαλά,την επαρχία Καβάλας ολόκληρη». Επί σκηνής, η Ελένη Ουζουνίδου και η Μυρτώ Γκόνη, θα ερμηνεύσουν τη νέα «παρτιτούρα» της Μπασδέκη.

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας. Φωτογραφίες: Ελένη Στρούλια. Παίζουν: Eλένη Ουζουνίδου, Μυρτώ Γκόνη.

Πληροφορίες: ««Donna abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» στις 2,3, 4 Αυγούστου στο 57ο Φεστιβάλ Φιλίππων.

Μάνια Στάικου