Κριτική θεάτρου: «Τυφλοσούρτης»

kritiki-theatrou-tuflosourtis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Η Ελένη Πετάση μας μεταφέρει τις εντυπώσεις της από την κωμωδία «Τυφλοσούρτης» του Θοδωρή Αθερίδη.

Ενας κουφός σκύλος, πρώην ανιχνευτής βομβών και τρελά ερωτευμένος με την αστυνομικίνα - ιδιοκτήτριά του, που του έσωσε τη ζωή. Μια τυφλή φουρνάρισσα, που επικοινωνεί μαζί του γαυγίζοντας, ενώ εκείνος μέσα στην απελπισία του μαθαίνει ξένες γλώσσες.

Ενας σεκιουριτάς, πρώην ποδοσφαιριστής σε ιταλική ομάδα και μια φιλόδοξη υπάλληλος τραπέζης, που «μαγειρεύουν» μια επεισοδιακή ληστεία. Μπόλικη «penguin psychology», φιλοσοφικο-πολιτική διάθεση και πηγαίο χιούμορ.

Η αστυνομική κωμωδία «Τυφλοσούρτης» του σκηνοθέτη και ηθοποιού, Θοδωρή Αθερίδη, μπορεί να μην καταφέρνει να διδάξει μαθήματα ζωής μπρεχτικού τύπου («Ψάξτε πίσω από το αυτονόητο»), όπως ευαγγελίζεται, αλλά σίγουρα προσφέρει άφθονο γέλιο μέσα από σουρεαλιστικές καταστάσεις που σκιαγραφούν τον παραλογισμό της εποχής μας.

Ετσι μια σειρά από διασκεδαστικά επεισόδια υφαίνουν μια ιστορία, όπου τα πολιτικά μηνύματα σμίγουν με συνταγές ζαχαροπλαστικής, η φανουρόπιτα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα της αστυνομίας, τα τετράποδα έχουν περισσότερο μυαλό από τους ανθρώπους, οι πολίτες φακελώνονται οικιοθελώς μέσα από το facebook, και οι καλοί νικούν τους κακούς.

Η παράσταση, που υιοθετεί ένα πρωτότυπο υβρεολόγιο, ξεκινά με έναν ευφυή παραληρηματικό πρόλογο, διανθισμένο με τα δεινά του εφησυχασμένου Ελληνα, αλλά καταλήγει σε έναν αδύναμο συμπερασματικό μονόλογο, ο οποίος δικαιολογεί την παγίδα του διδακτικού χάπι εντ.

Παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις, όμως, το κείμενο απογειώνεται μέσα από την απαστράπτουσα προσωπική κατάθεση της Σοφίας Φιλιππίδου.

Αυτοσχεδιάζοντας με οίστρο, η εξαιρετική ηθοποιός προάγει μια ανταρσία σε επανάσταση και παγιδεύει το κοινό στο δικό της «τυφλό» σύμπαν.Ο Θοδωρής Αθερίδης ερμηνεύει με ευρηματικότητα το λυκόσκυλο.

Ο Χρήστος Πλαΐνης, η Ζέτα Μακρυπούλια και η Νίκη Γαβριηλίδου, συνοδεύουν αξιοπρεπώς τους πρωταγωνιστές.

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΣΗ, [email protected]