Θέατρο Πόρτα: καλλιτεχνικό στέκι ανοιχτό από το πρωί ως το βράδυ

thomas-mosxopoulos-ksenia-kalogeropoulou-fotografia

Θωμάς Μοσχόπουλος-Ξένια Καλογεροπούλου.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η «Πόρτα» θα είναι και πάλι ανοιχτή για μικρούς και μεγάλους και μάλιστα όλη τη μέρα.

Η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος είναι αποφασισμένοι να μας καθηλώσουν όχι μόνο με το ερεθιστικό θεατρικό ρεπερτόριο που προγραμματίζουν για την ερχόμενη σεζόν αλλά και με τις νέες χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, τις παράλληλες εκδηλώσεις, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και τις ψαγμένες γαστριμαργικές  προτάσεις του  σεφ Κωνσταντίνου Αϊβαζόγλου στο κυλικείο του θεάτρου.

Ουσιαστικά η «Πόρτα» μετατρέπεται σε ολοήμερο καλλιτεχνικό στέκι, αφού το καφέ μπαρ του θεάτρου θα λειτουργεί από το πρωί ως το βράδυ, προασπίζοντας μια διακριτή φιλοσοφία στην εξυπηρέτηση του κοινού. Ο Κορνήλιος Σελαμσής θα είναι υπεύθυνος για το μουσικό κομμάτι του προγράμματος, αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο προσωπικό στοίχημα: να μας φέρει κοντά σε σύγχρονους Έλληνες μουσικούς.

Τη δυναμική επανεκκίνηση του θεάτρου Πόρτα-που μας είχε λείψει όταν έκλεισε για ένα χρόνο-πλαισιώνει το δυναμικό μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών, αντανακλώντας τον ούριο άνεμο ανανέωσης στην ιστορική σκηνή, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον νεαρό σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά και τον ηθοποιό Αργύρη Ξάφη (ο οποίος έκανε και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο Εθνικό με τις «Απόψεις ενός κλόουν»).

Με θεατρικές προτάσεις προσεκτικά επιλεγμένες για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: από βρέφη (ναι, σωστά διαβάσατε), παιδιά και εφήβους ως το ενήλικο κοινό, το θέατρο Πόρτα αντιστέκεται στην κρίση και τη μιζέρια, με «κολεκτιβίστικη», παρεϊστικη διάθεση, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Αντιθέτως, ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη.

Όπως δήλωσε η Ξένια Καλογεροπούλου: «Αλλιώτικη σε όσα χρειαζόταν να αλλάξουν, αλλά και γνώριμη σε όσα άξιζε να διατηρηθούν, πιο τολμηρή, ακόμα πιο φιλόξενη, με νέα οργάνωση, πλούσιες προτάσεις, με συλλογικό καλλιτεχνικό όραμα και ακόμα πιο έτοιμη να δεχθεί νέες πρωτοβουλίες ώστε να κτίσει μια κοινότητα ενθουσιωδών καλλιτεχνών που θα κάνουν το θέατρό μας ένα ζωντανό τόπο συνάντησης του κοινού, η Πόρτα ξανανοίγει.

Με επί κεφαλής τον σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεάτρου μας Θωμά Μοσχόπουλο και τη συνεργασία των μόνιμων και παλαιότερων, μα και με την ενθουσιώδη συμμετοχή καινούριων συνεργατών μας, σκηνοθετών, ηθοποιών, μουσικών, χορογράφων και εικαστικών καλλιτεχνών, συγκροτήσαμε ένα φιλόδοξο και καινοτόμο πρόγραμμα για την επόμενη χρονιά.

Ένα πρόγραμμα που δεν θα περιορίζεται σε ποικίλες μορφές του θεάτρου, όπως το θέατρο για παιδιά, ή και για νέους όλων των ηλικιών, το χοροθέατρο, το εκπαιδευτικό και το μουσικό θέατρο, αλλά και με τη μουσική –που θα καταλαμβάνει ιδιαίτερο χώρο στο νέο μας πρόγραμμα κάτω από την εποπτεία του Κορνήλιου Σελαμσή– και με όλες εν γένει τις μορφές έκφρασης που θα μπορούσαν να έρθουν σε διάλογο με τις παραστατικές τέχνες»

Από τα highlights του νέου προγράμματος μας κίνησε το ενδιαφέρον το «Σλάντεκ», το προφητικό, αντιφασιστικό έργο του Έντεν φον Χόρβατ γραμμένο το 1929-μια ακόμη θεατρική παραβολή για το σήμερα, που θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Καραντζάς.

Αναμένουμε και το «Λίλιομ» του Ούγγρου συγγραφέα Φέρεντς Μόλναρ που θα μας συστήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος-τους ρόλους του είχαν ερμηνεύσει κάποτε οι Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρης Χορν.

Στη μαύρη κωμωδία «Μότζο» του Τζεζ Μπάτεργουερθ-γνωστή και από την κινηματογραφική της μεταφορά, θα συναντήσουμε, μεταξύ άλλων τους Αργύρη Ξάφη και Γιώργο Χρυσοστόμου, Ηλία Μουλά, Γιώργο Παπαγεωργίου κ.α. κάτω από τη σκηνοθετική μπαγκέτα και πάλι του Μοσχόπουλου.

Συνεχίζεται το θαυμάσιο πείραμα το οποίο πρώτη μας έφερε η Ξένια Καλογεροπούλου: θέατρο ειδικά για βρέφη (1-3 ετών). Η νέα παραγωγή έχει τον τίτλο «Άκου»  και η σκυτάλη της ιδέας περνάει πλέον στον Κορνήλιο Σελαμσή (στη μουσική σύνθεση) και στον Δημήτρη Καραντζά στη σκηνοθεσία.

Για πρώτη φορά εκπροσωπείται και ο δυναμικός χώρος του χοροθεάτρου, με δύο παραστάσεις-αναφορά σε σημαντικά λογοτεχνικά έργα. Η Αμάλια Μπένετ στην χορογραφία της «Master and man», χρησιμοποιεί ως πηγή έμπνευσης τη νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Αφέντης και δούλος» (ερμηνεύουν οι Μιχάλης Κίμωνας, Μιχάλης Σαράντης). Ο χορευτής και χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου αλλά και πολλούς σκηνοθέτες, στρέφεται με τη σειρά του στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα» στην παράστασή του «Εveldon».

Δεν χρειάζεται όμως να περιμένετε μέχρι τον χειμώνα. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παιδική παράσταση «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ, μια συμπαραγωγή του θεάτρου Πόρτα με το Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυροματάκη (θέατρο Πόρτα: 24-25 και 27-30 Ιουνίου, 1η Ιουλίου), στην οποία παίζει και η Ξένια Καλογεροπούλου. Η παράσταση θα επαναληφθεί και τη χειμερινή σεζόν.

To πρόγραμμα του θεάτρου Πόρτα για τη χειμερινή σεζόν έχει ως εξής

Θέατρο-Kακά αγόρια σε έργα με παράξενα ονόματα

«Σλάντεκ» του Έντεν φον Χόρβατ      
(πρεμιέρα 6/11)                 
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν:
Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας

«Λίλιομ» του Φέρεντς Μόλναρ
(πρεμιέρα 20/12)                       
Απόδοση-Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος. Παίζουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σωκράτης Πατσίκας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

«Μότζο» του Τζεζ Μπάτεργουερθ
(πρεμιέρα 20/2)                       
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, Παίζουν: Ηλίας Μουλάς, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Παπαγεωργίου,Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου

Θέατρο για πολύ νέο κοινό: Βρέφη - παιδιά -  έφηβοι -Αλλιώτικοι κόσμοι

«Άκου», της Ξένιας Καλογεροπούλου           
(πρεμιέρα 28/9)
Σκηνοθεσία Δημήτρης Καραντζάς. Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής. Με τον Κωνσταντίνο Βουδούρη
(για βρέφη / 1-3 χρόνων).     
                       
«Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϋ     
(πρεμιέρα 4/10)     
Μετάφραση Ξένια Καλογεροπούλου. Σκηνοθεσία Μανώλης Μαυροματάκης. Παίζουν:
Θανάσης Δήμου, Άνδρη Θεοδότου, Αριάδνη Καβαλιέρου Άννα Καλαϊτζίδου, Ξένια Καλογεροπούλου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Χρήστος Σαπουντζής
(για ηλικίες 10+)
Συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών

«Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν»
(πρεμιέρα 25/10)      
Κείμενο-Σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος. Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής. Παίζουν:
Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Γιάννης Κλίνης, Χαρά Κότσαλη,Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Σκριβάνος
(για παιδιά 6-96 ετών)

«Το παιδί και τα μάγια»
(πρεμιέρα 6/12)
Μουσικοχοροθεατρική παράσταση βασισμένη στο «Παιδί και τα μάγια» του Maurice Ravel και της Sidonie -Gabrielle Colette από την Default Company. Παίζουν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Ξένια Θεμελή, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Αλεξία Μπεζίκη, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Σταύρος Σβήγκος
(για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών)

Χοροθέατρο

«Master and Man» της Αμάλιας Μπένετ
(πρεμιέρα 12/1)
Βασισμένη στη νουβέλα του Λέοντος Τολστόι «Αφέντης και δούλος».
Ερμηνεύουν Μιχάλης Κίμωνας, Μιχάλης Σαράντης
Viola da gamba Δημήτρης Τίγκας

«Elvedon» του Χρήστου Παπαδόπουλου
(πρεμιέρα 2/3)
Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ «Τα κύματα». 
Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος, Μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου, Φωτισμοί Νίκος Βλασσόπουλος.
Ερμηνεύουν: Αμαλία Κοσμά, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Κοτσιφάκης, Γιάννης Νικολαΐδης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Μουσική

«Η ιστορία του Στρατιώτη» των Stravinsky / Ramuz
(παραστάσεις 15 - 19/10)
Σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης-Κώστας Κουνέλλας. Μουσική Διεύθυνση Μίλτος Λογιάδης. Συμμετέχουν οι σολίστες του Kyklos Ensemble με τους ηθοποιούς Χριστίνα Γαρμπή και Βασίλη Σαφό

Τρίτε παράλληλες-κύκλος μουσικής με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κορνήλιου Σελαμσή
Από 28/10/2014

Θεατροπαιδαγωγικά

Δραστηριότητες με εκπαιδευτικό-διαδραστικό  χαρακτήρα - κάθε Παρασκευή
Από τον Νοέμβριο και κάθε Παρασκευή (18:00)

Παραμύθια με την Ξένια Καλογεροπούλου
Για παιδιά 4-8 χρόνων και τους γονείς τους

O Μπαλ στον αέρα - Patari project
Για παιδιά 5-10 ετών (με ή χωρίς τους γονείς τους)

Τι ακριβώς θα κάνετε με τη μπανιέρα;
Παλιά και καινούρια μουσική για νέους ακροατές
Για παιδιά 8-12 χρόνων (με ή χωρίς τους γονείς τους)

«Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» του
Chris Cooper
Μια παράσταση-πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν. 
Κείμενο-Σκηνοθεσία Chris Cooper, Μετάφραση Ξένια Καλογεροπούλου, Σκηνικά-κοστούμια Ceri Townsed
Ερμηνεύουν Δάφνη Δαυίδ, Αφροδίτη Σορώτου, Φλώρα Σπύρου

Ας βάλουμε το Θέατρο σε Τάξη!
(σχολική)

Πρόγραμμα παραστάσεων για διαφορετικές ηλικίες, που με ευκινησία και αμεσότητα μπορούν να παρουσιαστούν μέσα στη σχολική τάξη, από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Πληροφορίες: Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, τηλ. . 210 77 11 333. Τιμές εισιτηρίων: θέατρο κανονικό 15 ευρώ, φοιτητικό, ομαδικό και ανέργων :10 ευρώ, θέατρο για βρέφη: 8 ευρώ, παιδικό και εφηβικό: 10 ευρώ. Χοροθέατρο 10 ευρώ, μουσικές παραστάσεις 10 ευρώ, θεατροπαιδαγωγικά 8 ευρώ. www.porta-theatre.gr .

Mάνια Στάικου