Στρατής Πασχάλης: θεατρικές διαδρομές από τον Καραγάτση ως τον Τσιτσάνη

stratis-pasxalis-fotografia-2014

Ο Στρατής Πασχάλης.

ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Μετά τη Μελίνα, ο θρυλικός Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Στρατής Πασχάλης έχει αποδείξει πως γνωρίζει να αναπτύσσει έναν στέρεο δραματικό καμβά. Μας είχε χαρίσει στο παρελθόν μια καθηλωτική σκηνική βιογραφία της Μελίνας Μερκούρη (με τη Μαρία Ναυπλιώτου στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου) και τώρα επιχειρεί να συνθέσει το πορτρέτο ενός μεγάλου λαϊκού συνθέτη.

Αυτή την φορά, ο ποιητής και λεπταίσθητος μεταφραστής  δεν ακολουθεί την πεπατημένη. Ναι, μεν, εντρυφεί σε γραπτά και συνεντεύξεις του ίδιου του Τσιτσάνη, αλλά δραπετεύει από μια τυπική, «πιστή» καταγραφή.

Χρησιμοποιεί το υλικό του ως εφαλτήριο για «μια ονειρική πλοκή με μυστήριο, ρεαλισμό και παράδοξες ανατροπές», συνυφαίνοντας πραγματικά και φανταστικά περιστατικά. Πυξίδα του θα είναι οι γυναίκες που ύμνησε ο Τσιτσάνης στις συνθέσεις του, εξ ου και ο τίτλος του κειμένου «Σερσέ λα φαμ» που θα αποτελέσει το θεατρικό κομμάτι του μουσικοχορευτικού θεάματος.

Στην πλοκή εντάσσεται και η άγνωστη στο ευρύ κοινό, ιστορία του αγαπημένου τραγουδιού του Τσιτσάνη, της «Αρχόντισσας». Η γνωστή χορογράφος και σκηνοθέτις, Σοφία Σπυράτου, με την οποία ο Στρατής Πασχάλης έχει συνεργαστεί σε πολλές πετυχημένες παραστάσεις (για μικρούς και μεγάλους θεατές), θα προσθέσει τη δική της χαρακτηριστική πινελιά στην αισθητική αυτής της νέας δουλειάς.

Το αποτύπωμα του Βασίλη Τσιτσάνη στη Θεσσαλονίκη, είναι έντονο. Στο θρυλικό του ουζερί στην οδό Παύλου Μελά, συνέθεσε τα ωραιότερα κομμάτια του, στην καρδιά της Κατοχής. Θυμίζουμε ότι πριν λίγα χρόνια, είχε ανέβει στο Κ.Θ.Β.Ε. η θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης» σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη. Η πολυαναμενόμενη παράσταση «Σερσέ λα φαμ» θα ανέβει τον ερχόμενο Οκτώβριο στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, ο Στρατής Πασχάλης μέχρι τότε θα έχει καταθέσει στο θεατρόφιλο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, άλλη μια σημαντική δουλειά του: σε αυτόν εμπιστεύτηκε ο Δημήτρης Τάρλοου, τη θεατρική διασκευή του περίφημου μυθιστορήματος του παππού του, Μ.Καραγάτση, τη «Μεγάλη χίμαιρα» (14-17 Ιουλίου, Πειραιώς 260).

Μάνια Στάικου