Άννα Βαγενά: έναρξη καλοκαιρινής περιοδείας από το θέατρο Βράχων

i-zoi-mprosta-sou-foto-2014-zoi-mprosta-sou-foto-2014
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η Άννα Βαγενά έχει επιλέξει το τρυφερό δράμα «Η ζωή μπροστά σου», τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ρομάν Γκαρί, για τη φετινή καλοκαιρινή της περιοδεία

Η παράσταση είχε φιλοξενηθεί το χειμώνα με επιτυχία στη σκηνή του θεάτρου Μεταξουργείου και τώρα θα ταξιδέψει στα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ με πρώτο σταθμό το Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, στις 2 Ιουλίου.

Το έργο γνωστό και από την βραβευμένη με Όσκαρ κινηματογραφική μεταφορά του το 1977, με πρωταγωνίστρια την Σιμόν Σινιορέ, ξεδιπλώνει την ιστορία της ηλικιωμένης μαντάμ Ρόζας (Άννα Βαγενά), η οποία μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί (Ιμπραήμ Χασάν). Με αιφνιδιαστικές μεταστροφές ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ο ρόλος της μαντάμ Ρόζας, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους της, όπως έχει δηλώσει η Άννα Βαγενά:

«Λατρεύω αυτή τη γυναίκα, τη μαντάμ Ρόζα. Είναι μια βασανισμένη γυναίκα που σαν Εβραία έχει περάσει από την κόλαση του Άουσβιτς και σαν κοινή γυναίκα από την κόλαση του υπόκοσμου. Παρ' όλα αυτά ή ίσως γι' αυτό έχει κρατήσει ατόφια μέσα στην ψυχή της την ανθρωπιά.

Η ίδια δεν έχει δικά της παιδιά, γίνεται όμως αληθινή μάνα για τα ορφανά και τα νόθα παιδιά των άλλων κοινών γυναικών. Έχω ερμηνεύσει πολλές γυναίκες σύμβολα στο θέατρο. Την "Λενάκη" στο "Γάμο", την "Αγγέλα Παπάζογλου", την "Ιρίνα" στο "Γάλα", και άλλες. Νομίζω ότι και η "μαντάμ Ρόζα" στη "Ζωή μπροστά σου" του Ρομάν Γκαρί, είναι και αυτή μια γυναίκα σύμβολο. Μία θετή μάνα για τα φτωχά παιδιά, για όλα τα παιδιά του κόσμου».

Διασκευή:  Ξαβιέ Ζαγιάρ (Xavier Jaillard). Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά. Μετάφραση:  Ελένη Χριστοδούλου. Επεξεργασία κειμένου:  Βασίλης Κατσικονούρης. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Παίζουν οι :  Άννα Βαγενά, Ιμπραήμ Χασάν, Κώστας Λάσκος, Χρήστος Ροδάμης.

Πληροφορίες: «Η ζωή μπροστά σου»: έναρξη καλοκαιρινής περιοδείας στις 2 Ιουλίου, θέατρο Βράχων, Βύρωνα, ώρα 21:15, τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και μειωμένο 12 ευρώ.