Παραστάσεις αρχαίου δράματος με λαμπερούς πρωταγωνιστές

filoktitis-2014-epidauros-fotografia mac
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Το αρχαίο δράμα έχει τον πρώτο ρόλο στα θερινά φεστιβάλ και ιδιαίτερα φέτος-ίσως και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης-παρατηρείται μια δυναμική συσπείρωση, με τη συμμετοχή πολλών καταξιωμένων αλλά και «λαμπερών» πρωταγωνιστών. Το clickatlife παρουσιάζει ένα χάρτη με τις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες.

Δημοφιλείς ηθοποιοί όπως οι Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Μαρία Πρωτόπαππα, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ιωάννα Παππά, Λένα Παπαληγούρα κ.α. ενώνουν τις δυνάμεις τους στις «Τρωάδες» που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης, υπογραμμίζοντας το ζήτημα της μετανάστευσης (πρώτοι σταθμοί της περιοδείας 29/6 Θέατρο Βράχων Βύρωνα, 30 /6 θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη).

Για αυστηρά περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα ταξιδέψει ο «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, με ένα δυνατό πρωταγωνιστικό τρίγωνο: ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αφήνει για λίγο την καρέκλα του σκηνοθέτη και υποδύεται τον Φιλοκτήτη, ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο ρόλο ενός κυνικού Οδυσσέα και ο Αιμίλιος Χειλάκης ως αμφιταλαντευόμενος Νεοπτόλεμος θα καταθέσουν τη δική τους ερμηνεία σε ένα έργο που δεν ανεβαίνει συχνά στη σκηνή (θα κάνουν στάση στην Επίδαυρο 18-19/7).

Ιππόλυτος από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου.

Η Λυδία Κονιόρδου σκηνοθετεί τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, αναλαμβάνοντας το ρόλο-κλειδί της Φαίδρας. Ο Νίκος Κουρής, μετά την επιτυχία του με το «Τάβλι» θα ενσαρκώσει τον Ιππόλυτο, τον Θησέα ο Θέμης Πάνου και η Λήδα Πρωτοψάλτη την τροφό.

Η ταλαντούχα Στεφανία Γουλιώτη σε μια ακόμη κάθοδό της στην Επίδαυρο, θα μοιραστεί μαζί με τον Έκτορα Λυγίζο, το ρόλο του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου. Ο Έκτορας Λυγίζος, κάνει το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης με αυτή την παραγωγή στο Φεστιβάλ Επιδαύρου (12/7).

Η Άντζελα Μπρούσκου σκηνοθετεί τις «Βάκχες» του Ευριπίδη αναθέτοντας δύο ανδρικούς ρόλους σε γνωστές ηθοποιούς: η Αγλαϊα Παππά θα ερμηνεύσει τον θεό Διόνυσο, η Μαρία Κίτσου τον Τειρεσία, ενώ ο Άρης Σερβετάλης θα είναι ο Πενθέας (8 και 9 Αυγούστου Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).

 Εννέα χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ίδιας τραγωδίας εντάσσει σε μια σκηνική σύνθεση και η Σοφία Φιλιππίδου, με όχημα την μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Η παράστασή της «Ευριπίδη Βάκχες-μια φανταστική ανάγνωση» ανεβαίνει σε συνεργασία με την «Φοιτητική σκηνή τ3χνη» 1-3 Ιουλίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Νικαίτη Κοντούρη ανεβάζει την αισχύλεια τραγωδία «Πέρσες» με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Φέρτη (Δαρείο) και Λάζαρο Γεωργακόπουλο (Αγγελιοφόρο), Γιώργο Κολοβό (Ξέρξη). Από το θίασο ξεχωρίζει σε έναν ακόμη ρόλο-έκπληξη ο Άκης Σακελλαρίου ο οποίος θα παίξει την βασίλισσα Άτοσσα (15-16/8 αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου).

Μάνια Στάικου