Οι καυτές αριστοφανικές κωμωδίες του καλοκαιριού

thesmoforiazouses-new-photo-2014

Δημήτρης Πιατάς-Γιώργος Κιμούλης στις «Θεσμοφοριάζουσες».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Θεατρικό καλοκαίρι χωρίς Αριστοφάνη δε νοείται. Με επιθεωρησιακή διάθεση, «χτυπημένος από την κρίση» σε νέες μεταφραστικές προσπάθειες και διασκευές αλλά και τη συμβολή δοκιμασμένων στις κωμωδίες του δημοφιλείς ηθοποιούς, ο Αριστοφάνης έχει και φέτος τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τρεις παραστάσεις, με «δυνατούς» θιάσους, προσελκύουν το ενδιαφέρον μας.

Η πρώτη ξεκίνησε ήδη με επιτυχία τη μαραθώνια περιοδεία της: ο Γιώργος Κιμούλης χρησιμοποίησε ως όχημα τις «Θεσμοφοριάζουσες», για τη δική του σουρεαλιστική αντιμνημονιακή σάτιρα που συνυπέγραψε με τον μπλόγκερ Πιτσιρίκο (η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη).

Παράλληλα ερμηνεύει και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Συγγενή-ο οποίος βιώνει τις περιπέτειες του έργου σαν ένα περίεργο όνειρο. Ο χτυπημένος από την κρίση στην Ελλάδα του 2014 Συγγενής, δέχεται να βοηθήσει τον Ευριπίδη-Δημήτρη Πιατά να γλιτώσει από τις εξαγριωμένες γυναίκες που πιστεύουν ότι τις συκοφαντεί στις τραγωδίες του.

Η Φαίη Ξυλά, το κωμικό ντουέτο Θανάση Αλευρά και Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου αλλά και ο Χάρης Χιώτης ξεχωρίζουν από αυτόν τον εξαιρετικά δεμένο θίασο. Ο σατιρικός οίστρος των Κιμούλη-Πιτσιρίκου δεν αφήνει τίποτα όρθιο: την ομιχλώδη «κεντροαριστερά», τη Χρυσή Αυγή, τις γκλαμουράτες μεταμοντερνιές….Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στη σχετική κριτική εδώ.

Ο Γιάννης Κακλέας, έχει αποδείξει πως διαθέτει ιδιαίτερη άποψη και αισθητική για τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Στο Εθνικό Θέατρο ανεβάζει τους «Βατράχους» επιλέγοντας, τον δοκιμασμένο και στο αριστοφανικό πεδίο Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, με τον οποίο έχει συνεργαστεί σε αρκετές πετυχημένες παραστάσεις (με πιο πρόσφατη τον Συρανό ντε Μπερζεράκ την περασμένη σεζόν στο Παλλάς) για τον ρόλο του Διονύσου που κατεβαίνει στον Άδη για να αναζητήσει έναν ποιητή κατάλληλο για τους Αθηναίους και καταλήγει…κριτής στην κόντρα Ευριπίδη-Αισχύλου.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης- ο οποίος πριν δύο χρόνια πρωταγωνιστούσε στους «Ιππής» σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή, προστίθεται στο δυναμικό του Κακλέα για αυτό το καλοκαίρι, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Αισχύλου, απέναντι στον Ευριπίδη-Φάνη Μουρατίδη. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο  Κακλέας είχε ανεβάσει το ίδιο έργο πριν 24 χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας- με μια… ροκ αντίληψη και τώρα ετοιμάζεται να μας αιφνιδιάσει με μια φρέσκια ματιά.

Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 19-20 Ιουλίου στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων και στην Επίδαυρο θα κατέβει στις 1,2 Αυγούστου. Τα σκηνικά θα είναι του «μάγου» Μανόλη Παντελιδάκη και  τα κοστούμια της Εύας Νάθενα. Στο θίασο συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Λαέρτης Μαλκότσης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Εβελίνα Παπούλια, Αγορίτσα Οικονόμου κ.α.

Η «Λυσιστράτη», μια από τις δημοφιλέστερες αριστοφανικές κωμωδίες, ανεβαίνει από τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και στον ομώνυμο ρόλο θα δοκιμαστεί η Μαρία Καβογιάννη. Η μετάφραση και η απόδοση του έργου έχουν τη σφραγίδα του Σπύρου Ευαγγελάτου-ο οποίος δεν μπόρεσε να σκηνοθετήσει τελικά την παραγωγή, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας.

Ο Αντώνης Λουδάρος, ο οποίος διαθέτει αξιοσημείωτο σκηνικό εκτόπισμα σε κωμικούς ρόλους, θα υποδυθεί τον Πρόβολο, ενώ στους ρόλους της Κλεονίκης, του Κινησία, της Μυρρίνης και της Λαμπιτώς θα δούμε τους Θανάση Τσαλταμπάη, Νάντια Κοντογεώργη και Μαργαρίτα Βαρλάμου. Η αντιπολεμική κωμωδία του Αριστοφάνη θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη».

Πληροφορίες: «Λυσιστράτη» πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη 3 Ιουλίου. Τιμές εισιτηρίων:18 ευρώ, 15 ευρώ μειωμένο (άνω των 65, ΑΜΕΑ, σύλλογοι, ομαδικά, 12 ευρώ ανέργων. Προπώληση: www.viva.gr ,11876, Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Iανός.  «Θεσμοφοριάζουσες»: προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr . Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, 15 ευρώ μαθητές και φοιτητές, 12 ευρώ άνεργοι, ΑΜΕΑ και πολύτεκνοι. «Βάτραχοι»: 19-20 Ιουλίου στο αρχαίο Θέατρο Φιλίππων http://philippifestival.gr/  και 1 και 2 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (www.greekfestival.gr).

Μάνια Στάικου