«Ιοnesco suite»: θεατρικό δείπνο με τα μονόπρακτα του Ιονέσκο

ionesco-suite
ΤΡΙΤΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

«Οι άνθρωποι έχουν τη λέξη καλοσύνη στα χείλη τους και ένα ματωμένο μαχαίρι ανάμεσα στα δόντια τους», σύμφωνα με τον Ευγένιο Ιονέσκο.

Οι πιο σκοτεινές, αινιγματικές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης αποκαλύπτονται σε μια σειρά εμβληματικών μονόπρακτων του Γαλλο-Ρουμάνου συγγραφέα (1909-1994) που σφράγισαν το Θέατρο του Παραλόγου. Ο Εμμανουέλ Ντεμαρσύ Μοτά, ο διευθυντής του  παρισινού Theatre de la Ville και   του Festival d' Automne, επιστρέφει στη χώρα μας, για να μας παρουσιάσει μια επιλογή τους, σε μια ενιαία σκηνική αφήγηση που είχε θετική υποδοχή και από  το κοινό του Παρισιού, όταν είχε παρουσιαστεί πέρυσι.

Το «Ιοnesco suite» ανεβαίνει από σήμερα έως και τις 3 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο Φεστιβάλ Αθηνών, προσφέροντας σαν «ορεκτικό» στο θεατρόφιλο κοινό τα μονόπρακτα «Ζακ ή η υποταγή», «Ντελίριο για δύο», «Η φαλακρή τραγουδίστρια», «Το μάθημα».

Οι επτά ηθοποιοί της παράστασης συναντιούνται γύρω από ένα εντυπωσιακό τραπέζι σε καρναβαλική ατμόσφαιρα για να ξεδιπλώσουν τα βασικά θέματα της δραματουργίας του Ιονέσκο: είτε πρόκειται για την άνιση, σχεδόν κανιβαλική σχέση ανάμεσα στον καθηγητή και το μαθητή του («Το μάθημα»), την έλλειψη επικοινωνίας («Η φαλακρή τραγουδίστρια») και τον κομφορμισμό ή τις ψευδαισθήσεις γύρω από την επιλογή («Ζακ ή υποταγή»), ο Ιονέσκο αποτυπώνει την καταπίεση του ανθρώπου από αυταρχικά συστήματα εξουσίας και τα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, μέσα από το ειρωνικό, κωμικό του πρίσμα.

Ο Εμμανουέλ Ντεμαρσύ Μοτά, ο οποίος είχε επισκεφθεί και πέρυσι το Φεστιβάλ Αθηνών, ανεβάζοντας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον «Ρινόκερο» του Ιονέσκο, παραμένει στο πεδίο του αγαπημένου του συγγραφέα…. Άλλη μια παραγωγή που υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Ελλάς-Γαλλία Συμμαχία», χάρη στο οποίο έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες αρκετές ενδιαφέρουσες παραστάσεις-ενδεικτικές του παλμού του σύγχρονου Γαλλικού θεάτρου.

Σκηνοθεσία: Emmanuel Demarcy-Mota. Βοηθός σκηνοθέτη : Christophe Lemaire. Μουσική: Jefferson Lembeye, Walter N’Guyen. Σκηνικά – Φωτισμοί: Yves Collet. Ερμηνεύουν: Charles-Roger Bour, Céline Carrère, Jauris Casanova, Sandra Faure, Stéphane Krähenbühl, Olivier Le Borgne, Gérald Maillet.

Πληροφορίες: Ionesco Suite: 1-3 Ιουλίου, Πειραιώς 260, κτίριο Δ. Ώρα έναρξης: 21:00. Διάρκεια: 90 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ, 15 ευρώ, 20 ευρώ, κάρτα ανεργίας 5 ευρώ, ΑΜΕΑ 5 ευρώ.

Mάνια Στάικου