Ο Νίκος Κουρής στο ρόλο του Ιππόλυτου

ippolutos-nea-foto
ΤΕΤΑΡΤΗ, 02 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην ημερομηνία της πρεμιέρας, ξεκινά σε λίγες μέρες την περιοδεία της, ο «Ιππόλυτος», η πολυαναμενόμενη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, με τον Νίκο Κουρή, έναν ταλαντούχο ηθοποιό που επιστρέφει σταθερά στην Επίδαυρο τα τελευταία χρόνια, στον ομώνυμο ρόλο.

Η Λυδία Κονιόρδου  υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και  ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο της Φαίδρας. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 15 Ιουλίου στο θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς, αντί για την προγραμματισμένη πρώτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (11 και 12 Ιουλίου), λόγω ασθένειας της σκηνοθέτιδας. Η συγκεκριμένη τραγωδία του Ευριπίδη είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την Ιστορία του θεσμού των Επιδαυρίων που συμπληρώνει φέτος την επέτειο των εξήντα χρόνων του. Με τον Ιππόλυτο εγκαινιάστηκαν το 1954  τα πρώτα «ανεπίσημα» Επιδαύρια, με το νεαρό τότε, Αλέκο Αλεξανδράκη που είχε κλέψει την παράσταση…

Όπως επισημαίνουν οι συντελεστές: «Με κεντρικά πρόσωπα του μύθου τη Φαίδρα, δεύτερη σύζυγο του Θησέα, απόγονη του Ήλιου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης, που προέρχεται από τόπους μακρινούς όπου κυριαρχεί το πάθος και η μαγεία, και τον Ιππόλυτο, γιο του Θησέα από την Αμαζόνα Ιππολύτη, προσκολλημένο εμμονικά σε μια ιερή αγνότητα, ο Ευριπίδης στήνει μια αριστοτεχνική θεατρική παγίδα κλιμάκωσης του τραγικού, όπου οι θεοί παίζουν καθοριστικό ρόλο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια καταστροφική συνωμοσία σιωπής, στο αναπόφευκτο σφάλμα, στην τιμωρία αλλά και στη συγχώρεση…».

Μετάφραση: Νικολέτα Φριτζήλα. Σκηνοθεσία: Λυδία Κονιόρδου. Σκηνικά: Βασίλης Ματζούκης. Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Μουσική: Τάκης Φαραζής. Κίνηση: Μαριάννα Καβαλλιεράτου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Σχεδιασμός μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου. Σχεδιασμός κομμώσεων: Χρόνης Τζίμος. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Βοηθός σκηνοθέτη: Βαγγέλης Παπαδάκης. Βοηθός σκηνογράφου: Βαγγέλης Μαλκάκης. Βοηθός ενδυματολόγου: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου.

Eρμηνεύουν (αλφαβητικά): Αποστολίδου Φανή, Φαίδων Καστρής, Λυδία Κονιόρδου, Νίκος Κουρής, Λήδα Πρωτοψάλτη, Μιχάλης Σαράντης, Μάρθα Φριτζήλα. Κορυφαίες του χορού: Αποστόλου Ευγενία, Κούστα Ελένη, Λαρεντζάκη Δήμητρα, Τσαγκαράκη Γεωργία.

Γυναικείος Χορός: Αντωνίου Σοφία, Δαυίδ Δάφνη,  Ζκέρη Ευγενία, Καρακατσάνη Ευαγελία, Λάττα Κατερίνα, Μεγγρέλη Έλενα, Μητροπούλου Δομνίκη, Πατσιάνη Κατερίνα, Σάττι Μαρίνα. Αντρικός Χορός: Γκοτσόπουλος Δημήτρης, Λέκκας Θάνος, Λιάτσος Έκτορας, Μαγκλάρας Κωνσταντίνος, Μπιμπής Κωνσταντίνος, Παπαγεωργίου Βασίλης, Πιτσιλός Βαγγέλης, Σαράντης Μιχάλης. Μουσικοί επί σκηνής: Τζιχάν Τούρκογλου, Στέφανος Τορτόπογλου, Σολίς  Μπαρκής.

Πληροφορίες: 15 Ιουλίου, θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς.