Σταμάτης Κραουνάκης: «….μασκαρεμένη τυραννία»

stamatis-kraounakis-fotografia-2014 YANNIS PRIFTIS

Ο Σταμάτης Κραουνάκης υποδύεται τον Σωκράτη, με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ένκε Φεζολλάρι.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Τον εξεγερμένο Σωκράτη του ποιητή Κώστα Βάρναλη, στο καυστικό, «άφθαρτο» κείμενό του η «Αληθινή απολογία του Σωκράτη», θα ερμηνεύσει ο Σταμάτης Κραουνάκης, σε μια παράσταση με αριστοφανικούς ρυθμούς (από τις 10-19 Ιουλίου, εκτός Κυριακής 13/7) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Ένκε Φεζολλάρι, τη συμμετοχή των παιδιών της Σπείρα-Σπείρα και την υποστήριξη των μουσικών συνθέσεων του Άρη Βλάχου, ο Κραουνάκης θα αναμετρηθεί με έναν ρόλο απαιτητικό αλλά συνάμα ταιριαστό με το σκηνικό του εκτόπισμα και την ψυχική του διάθεση-αφού φαίνεται να κρυφο-βράζει-όπως όλοι μας…

Πότε διαβάσατε την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» και πώς προέκυψε η επιλογή του κειμένου;

Μικρός στο γυμνάσιο...και το καλοκαίρι του 2011 πάλι, είδα στο Ηράκλειο, ένα αυγουστιάτικο βράδυ, ότι παίζω τον Σωκράτη. Μπήκα στο ίντερνετ, διάβασα πάλι το πρώτο κεφάλαιο και είπα θα το κάνω.

Ποιο στοιχείο της σκηνοθετικής αντίληψης του Ένκε Φεζολλάρι σε αυτή την παράσταση ερέθισε τη δημιουργικότητά σας;

Η λαϊκότητα του. Έχει συνείδηση του λαϊκού θεάτρου, ξέρει το δρόμο,τη γειτονιά,μ’ έριξε στα βαθειά, μ’ ελευθέρωσε και εγώ του έδινα. Πάντα έχω ανάγκη κάποιος να μου πει ένα όχι...μην το κάνεις αυτό. Ήταν καλός σύμβουλος σ’ αυτό ο Ένκε. Επίσης έστησε πολύ ωραία τα παιδιά, σαν χορό μαθητών, κατηγόρων, φίλων του φιλοσόφου. Ταιριάξαμε...

Ο Σωκράτης του Βάρναλη  διαφέρει από την εικόνα του Πλατωνικού Σωκράτη;

Ε, ναι. Αυτός εδώ είναι πολύ παλιόπαιδο,μέγας κοροϊδευτής, έτσι αυτοαποκαλείται και πολύ ερωτιάρης και βαθιά τραγικός- εννοείται...
Τον πήρα εύκολα αγκαλιά. Τον αγάπησα πολύ, τον ξέρω από χρόνια. Μεγάλο κείμενο. Μνημείο.Ίσως το σημαντικότερο της δημοτικής.

Το κείμενο του Βάρναλη αποτελεί ένα ερέθισμα για να στοχαστούμε πάνω στις ρωγμές της δημοκρατίας;

Μόνο; Νόμοι, λαός,δομές,μηχανισμοί,ψέμα,διαφθορά...όλα θίγονται σαν να γράφτηκε χτες.

Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει σήμερα δημοκρατία;

Όπως το λέει κι ο Βάρναλης «μασκαρεμένη τυραννία».

Αν εξαπολύατε το δικό σας «κατηγορώ», όπως ο Σωκράτης, ποιοι θα ήταν πρώτοι στη λίστα;

Αν αρχίσει αυτή η επιθετική ονομαστική λίστα θα πιω τα κώνεια. Μού είναι αρκετή η λάσπη, εξάλλου το κείμενο του φανερώνει τους αείποτε. Δεν υπάρχει λόγος να τους ονομάσουμε, είναι πασιφανείς. Δεν είναι; Περιγράφονται όλοι, λείπουν τα ονόματα μόνο.

Το διαδραστικό στοιχείο, η έντονη σχέση με τον θεατή που χαρακτηρίζει αρκετές εμφανίσεις σας, στη νέα σας παράσταση τι μορφή παίρνει;

Εδώ η παράσταση είναι στημένη αριστοφανικά, το κείμενο είναι αδυσώπητο και ξεκάθαρο. Δε σηκώνει και πολλά. Παρ’ όλα αυτά βρήκαμε κάποια σημεία που συνομιλώ με τους κατηγόρους- μια και το κοινό, είναι υποτίθεται οι κατήγοροι.

Η Σπείρα-Σπείρα θεωρείται δικό σας δημιούργημα. Ποιο είναι το όνειρό σας για τους νέους καλλιτέχνες που τη στελεχώνουν;

Να μεγαλώνουμε, δοκιμαζόμενοι όλοι σε όλο και πιο δύσκολα. Αυτό κάναμε πάντα...Και δεν είναι δικό μου, είναι δικό μας δημιούργημα, εγώ απλά αποφάσισα να τους παραδοθώ εσαεί.

Πώς συμμετέχουν τα παιδιά της Σπείρας στο «διάλογο» που ανοίγει ο Σωκράτης επί σκηνής;

Δεν είναι εύκολο να το περιγράψω...θα πρέπει να το δείτε.

Με ποιο τρόπο αποκτούν «φωνή» και οι μελλοντικές γενιές στην παράσταση;

Υπάρχει ολόκληρο χωρίο, μελοποιημένο άλλωστε άριστα από τον συνθέτη Άρη Βλάχο… «οι μελλούμενες πολιτείες θα ξέρουν καλύτερα τη δουλειά τους: άμβωνας, θρανίο, εφημερίδα και κλομπ».

Ο Σωκράτης του Βάρναλη θεωρεί αθώο το λαό;

Καθόλου, τού σούρνει τα εξ αμάξης, αλλά με τρυφερότητα και βαθύτατο πόνο.

Η λαϊκοπόπ γκλαμουριά σε τι παραχώρησε τη θέση της, τώρα, στην περίοδο της κρίσης;

Στην αναισθησία. Κατέβηκαν τα βρακιά, πώς να το πω... Πανικός στο ίσωμα. Απ’την άλλη, φάνηκαν και οι δυνατές σχέσεις, ύψωσαν ανάστημα δυνατό...

Πώς αντιστέκεστε στη σκοτεινιά που μας περικυκλώνει;

Με φως αντλούμενο από το τοπίο μας κι από την αισιόδοξη φύση μου. Βοηθούν κι οι αγγέλοι.

Θυμάστε κάποια φράση-φυλαχτό του Μάνου Χατζιδάκι;

Διάλεξε εσύ το κοινό σου….

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση, πιάνο: Άρης Βλάχος. Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μινιώτη. Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρίνα Κανελλοπούλου. Επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστουμιών: Ένκε Φεζολλάρι, Σταμάτης Κραουνάκης. Ήχος: Δημήτρης Μουρλάς. Φωτισμοί: Ένκε Φεζολλάρι. Χειρισμός φωτισμών: Δημήτρης Στίγκας. Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης.

Σωκράτης: Σταμάτης Κραουνάκης.  Σπείρα-Σπείρα: μαθητές και κατήγοροι: Αθηνά Αφαλίδου, Χρήστος Γεροντίδης , Αναστασία Έδεν, Τζέρομ Καλούτα, Σάκης Καραθανάσης , Χρήστος Μουστάκας, Κώστας Μπουγιώτης , Ελευθερία Σικινιώτη, Γιώργος Στιβανάκης.

Πληροφορίες: «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη» από τις 10 -19 Ιουλίου-εκτός Κυριακής 13 Ιουλίου- στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αίθουσα: Θέατρο (η αίθουσα κλιματίζεται). Διάρκεια: 80’.  Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ κανονικό,  12 ευρώ μειωμένο.

Μάνια Στάικου