Νίκος Κουρής: «Δεν μπορείς ποτέ να είσαι έτοιμος για την Επίδαυρο…»

ippolutos-nea-foto
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Ο Νίκος Κουρής επιστρέφει και φέτος στην Επίδαυρο για να ενσαρκώσει ένα ρόλο-φετίχ, με τον οποίο έχουν αναμετρηθεί σημαντικοί ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου: ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθετική ανάγνωση της δοκιμασμένης στο αρχαίο δράμα Λυδίας Κονιόρδου, είναι η νέα μεγάλη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, υποστηριζόμενη από έναν θίασο που βάζει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει την Φαίδρα, ο Θέμης Πάνου τον Θησέα, η Λήδα Πρωτοψάλτη την τροφό, η Μάρθα Φριντζήλα την Αφροδίτη και την Άρτεμη η Φανή Αποστολοπούλου. Είχαμε μιλήσει με τον Νίκο Κουρή, την πρώτη περίοδο προετοιμασίας της παράστασης, όταν ανέβαζε το «Τάβλι» στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, μαζί με τον Μάκη Παπαδημητρίου-εγχείρημα με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.

Ο Νίκος Κουρής, με τη συμβολή της Λυδίας Κονιόρδου προσπαθούσε να αποκρυπτογραφήσει το ρόλο του Ιππόλυτου. «Είναι ωραίο έργο, ιδιαίτερα σύνθετο και  μοναδικό από πολλές απόψεις. Είναι πάρα πολύ μοιρασμένο σε σχέση με τους ήρωες. Δεν γνωρίζεις στην πραγματικότητα ποιο είναι το πιο τραγικό πρόσωπο: είναι ο Θησέας, η Φαίδρα ή ο Ιππόλυτος; Είναι τόσο μοιρασμένο το έργο ακόμη και ως προς το μέγεθος των ρόλων και τον αριθμό των στίχων που αντιστοιχούν στον κάθε ήρωα. Έχει πολλές ανατροπές…» είχε δηλώσει στο clickatlife.gr .

Προσπαθεί να θυμηθεί πόσες φορές κατέβηκε στην Επίδαυρο. Αυτή είναι μάλλον η ένατη, αλλά παραμένει προσγειωμένος, με το  ίδιο δημιουργικό άγχος πριν την πρεμιέρα, πριν πάρει την τελική της μορφή η παράσταση.

Θεωρεί τον εαυτό του ιδιαίτερα τυχερό, επειδή κατέβηκε δύο φορές με την ίδια παράσταση, την «Αντιγόνη» (2006-2007) σε σκηνοθεσία  του αξέχαστου Λευτέρη Βογιατζή: «είχαμε κλείσει με αυτή την παράσταση το Φεστιβάλ Επιδαύρου και την επόμενη χρονιά το ανοίξαμε με την ίδια τραγωδία. Ήταν τεράστιο δώρο, πολλοί λίγοι ηθοποιοί έχουν την τύχη να το ζήσουν αυτό στην Επίδαυρο», θυμάται ο ίδιος.

Το ζήτημα της προετοιμασίας είναι κάθε φορά το μεγάλο στοίχημα, ένα είδος πρωταθλητισμού: «Μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ακόμη και οι ηθοποιοί που έχουν παίξει στην Επίδαυρο και διαθέτουν τεράστια εμπειρία, όπως η Λυδία Κονιόρδου, ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι έτοιμος. Είναι τέτοιο το άγχος και η δυσκολία και οι λιγοστές πρόβες…Είναι μια κόλαση».

Ο χρόνος προετοιμασίας των ηθοποιών στην Επίδαυρο είναι πάντα περιορισμένος, ασφυκτικός. Συνήθως μέσα σε τέσσερις μέρες, πρέπει όλα να έχουν πάρει τη θέση τους, μας αποκαλύπτει. Είναι ένα πρόβλημα για το οποίο κανείς δεν μιλάει. «Αυτή η υπέροχη ιστορία που λέγεται Επίδαυρος…Αν είχαμε τις συνθήκες, δηλαδή τον απαιτούμενο χρόνο, θα μπορούσαμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται και συνιστά πρόβλημα. Δεν μιλάω για άπλετο χρόνο, αλλά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στο χώρο της Επιδαύρου, για μια σπουδή πάνω στο αντικείμενο της αρχαίας τραγωδίας. Όπως ακριβώς έκαναν και οι παλιοί ηθοποιοί, που ήταν αυτοί που ήταν-και διέθεταν την εκπαίδευση, την εμπειρία και το χρόνο να βρίσκονται στην Επίδαυρο» διευκρινίζει ο ίδιος.

Η δυναμική της ορχήστρας της Επιδαύρου αναμφίβολα είναι μοναδική και ίσως κι άλλοι ηθοποιοί μοιράζονται μαζί του το όνειρο της πολυτέλειας του χρόνου. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στο αργολικό θέατρο στις 25-26 Ιουλίου. Μια ξαφνική αδιαθεσία της Λυδίας Κονιόρδου μετέφερε την ημερομηνία της προγραμματισμένης πρεμιέρας. Αντί για την πρώτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων (11 και 12 Ιουλίου), η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου στο θέατρο Φρύνιχος (Δελφοί). Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στις 30 και 31 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης, 3 Αυγούστου στα Γιάννενα, 9 Αυγούστου στην Κατερίνη (αρχαίο θέατρο Δίον), 12 Αυγούστου στην Καβάλα (αρχαίο θέατρο Φιλίππων).

Πληροφορίες: «Ιππόλυτος» στις 26 και 26 Ιουλίου, στην Επίδαυρο. Τιμές εισιτηρίων: Ζώνη VIP: 45 ευρώ, ζώνη Α: 40 ευρώ,  ζώνη Β: 20 ευρώ, 13 ευρώ (φοιτητικό). Άνω διάζωμα: 13, 10€ ευρώ(φοιτητικό, ΑμεΑ), 5 ευρώ  (ανεργίας). Έναρξη προπώλησης: 4 Ιουλίου, www.greekfestival.gr .

Μάνια Στάικου