Ερμίρα Γκόρο: μια «ήσυχη φωνή» για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα

ermira-gkoro-fotografia-portreto-2014
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Πάνω από πενήντα άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, ερασιτέχνες ή μη, συμμετέχουν στην χορευτική περφόρμανς της Ερμίρα Γκόρο «A quiet voice» που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών στις 7 και 8 Ιουλίου (Πειραιώς 260).

Σε αυτό το ψηφιδωτό διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων, ήχων και χορών καταγράφεται το αίτημα και η ευχή για αρμονική συνύπαρξη, για την εξάλειψη των προκαταλήψεων προς τον «Άλλο».

Η Ερμίρα Γκόρο, έφτασε στην Ελλάδα από την Χιμάρα της Αλβανίας, στα πρώτα χρόνια της εφηβείας της και ολοκλήρωσε τον αρχικό κύκλο σπουδών της στην Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης. Μετά άνοιξε τα φτερά της για τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

«Από τη στιγμή που μετακόμισα στην Νέα Υόρκη βυθίστηκα στους έντονους ρυθμούς της μητρόπολης και μυήθηκα σε ένα καλλιτεχνικό χώρο και σε μορφές τέχνης για τις οποίες γνώριζα ελάχιστα ή δεν είχα φανταστεί καν ότι υπήρχαν. Στην οκτάχρονη παραμονή μου, επικεντρώθηκα στην έρευνα της ερμηνείας, της σύνθεσης, του αυτοσχεδιασμού και της κίνησης. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με καλλιτέχνες που με ενέπνεαν και θαύμαζα για την καλλιτεχνική τους συνεισφορά στο χορό» σημειώνει η ίδια.

Το 2004 ανήκε στους βοηθούς χορογράφους των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων που είχαν τη σφραγίδα του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά  με τον σκηνοθέτη και χορογράφο Λόιντ Νιούσον και τη χοροθεατρική ομάδα του DV8 Physical Theatre που δραστηριοποιείται στο Λονδίνο.

To χορευτικό ιδίωμα του Νιούσον αντλεί από διαφορετικά είδη τέχνης και θίγει καυτά, κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα. Χαρακτηριστική ήταν η πολυεθνική έρευνά του για την ομοφοβία στο ντοκουμενταρίστικο «To Be Straight With You» ή το πολυσυζητημένο «Can we talk about this?» που είδαμε κι εμείς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-ένα σχόλιο στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, στο οποίο συμμετείχε ως ερμηνεύτρια και η Ερμίρα Γκόρο.

Η νεαρή χορεύτρια και χορογράφος στην παρθενική της εμφάνισή στο Φεστιβάλ Αθηνών φαίνεται ότι ακολουθεί το θεματικό πλαίσιο του Νιούσον και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιο τρόπο θα «χτίσει» τα βιώματα και τις μνήμες των συμμετεχόντων στην παράστασή της, σε ένα στέρεο σύνολο.

Σύλληψη και σκηνοθεσία: Ερμίρα Γκόρο.Χορογραφία : Ερμίρα Γκόρο και οι ερμηνευτές. Συνθέτης: Νίκος Κυπουργός. Φωτισμοί : Σάκης Μπιρμπίλης. Σκηνογράφος - Ενδυματολόγος : Χρήστος Δεληδήμος. Έρευνα: Υπατία Βουρλούμη, Ερμίρα Γκόρο. Βοηθός σκηνοθέτη-χορογράφου: Δημήτρης Κουτσούμπας. Καλλιτεχνική συνεργασία: Αγγελίτα Τσούγκου. Ζωντανή Μουσική: Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα, λαούτο. Tigran Sargsyan: doudouk, φλογέρες, ζουρνάς, γκάιντα. Cihan Turkoglu: σάζι, βιολοντσέλο. Νταουντά Κόντεχ: κρουστά, αφρικανικό νυκτό. Μιχάλης Αφολάνιο: ξυλόφωνο, μαρίμπα, κρουστά. Coti K: Ηλεκτρονικά, Κοντραμπάσο. Lamia Bedioui: φωνή,  Νάντια Ζαχούρ: φωνή. Χορευτική ομάδα «ο Καύκασος» - χορογράφος: Κατερίνα Γκιγκολασβίλι-Ματσκάρι. Χοροδιδάσκαλος: Ιράκλι Κικνάτζε
Χορευτική ομάδα «Mandela Gals» - χορογράφοι: Ζάντιλη Νγκουμπάνε, Μαμπέλ Μοσάνα, Κλίκ Νγκουέρε.

Πληροφορίες: «A quiet voice» της Ερμίρα Γκόρα, από τις 7-8 Ιουλίου, Πειραιώς 260, κτίριο Δ. Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) . Τιμές εισιτηρίων:15 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ, φοιτητικό: 5 ευρώ, κάρτα ανεργίας: 5 ευρώ, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

Mάνια Στάικου