Νένα Μεντή: ένα τελευταίο, υπέροχο σόλο για την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου

eutuxia-papagiannopoulou-fotografia-portreto-2014
ΔΕΥΤΕΡΑ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η Νένα Μεντή συγκλονίζει στο ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και όσοι έχετε εξασφαλίσει το μαγικό εισιτήριο για την σημερινή, τελευταία επανάληψη της παράσταση της στο Κηποθέατρο Παπάγου, θα γίνετε κοινωνοί μιας θεατρικής μυσταγωγίας που ξεκίνησε τη διαδρομή της το 2007.

Από τότε επανέρχεται σε διαφορετικούς κύκλους παραστάσεων με αξιοσημείωτη επιτυχία.Η Νένα Μεντή, ενδεδυμένη με την ταπεινή ρόμπα της θρυλικής στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κατορθώνει και περικλείει στο μέταλλο της φωνής και την κινησιολογία της, το ήθος και τις αξίες μιας άλλης εποχής αλλά και την αξιοθαύμαστη λεβεντιά μιας γυναίκας –φωτιά που άντλησε έμπνευση από τα πάθη της, χωρίς να συμβιβαστεί ούτε στο ελάχιστο.

Οι εμβληματικοί στίχοι της Ευτυχίας σε αγαπημένα τραγούδια της όπως «Είμαι αητός χωρίς φτερά», «Δύο πόρτες έχει η ζωή» κ.α. θα ακουστούν και πάλι στο θεατρικό σανίδι, σε μια υποδειγματικά μινιμαλιστική σκηνική βιογραφία, «κεντημένη» από τον Πέτρο Ζούλια που υπογράφει τη σκηνοθεσία αλλά και το κείμενο-βασισμένο στο αυτοβιογραφικό χρονικό της Ρέας Μανέλη «Η γιαγιά μου η Ευτυχία» (εκδ. Άγκυρα).

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ξεδιπλώνει, μέσα από τον ταραγμένο βίο της, τα μεγάλα επεισόδια της Ελληνικής Ιστορίας. Η «παράσταση της ζωής» της ανήκει στις λίγες, εκείνες εκλεκτές στιγμές του θεάτρου που μεταγγίζουν στην πλατεία γνήσια συγκίνηση και ψυχική ανάταση. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί θεατές έσπευσαν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο μονόλογο δύο φορές…

Κείμενο - σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας. Ερμηνεύει η Νένα Μεντή. Σκηνικά και  κοστούμια: Αναστασία Αρσένη. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλης. Επιλογή τραγουδιών: Ελεάνα Βραχάλη. Μουσική επένδυση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος. Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιεράκης

Πληροφορίες: «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» σήμερα, 7 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, ώρα έναρξης: Κορυτσάς, 6η στάση. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ:13 ευρώ. Προπώληση: www.viva.gr ,11876, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός.

Μάνια Στάικου