«Η νεράιδα»: κριτική θεάτρου

neraida-fotografia-2014-troufakou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη γράφει κριτική για την παράσταση «Η νεράιδα» που παρουσιάζεται στη «μαγική» Λίμνη της Βουλιαγμένης, σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα.

Το site specific θέατρο, η θεατρική πράξη  που  προσδιορίζεται από τον χώρο διεξαγωγής της – συνήθως με στόχο να συμπίπτει, να ταυτίζεται το σκηνικό που περιγράφεται απ’ το κείμενο με το φυσικό περιβάλλοντα χώρο- έχει γίνει μεγάλη μόδα.

Έχουμε παρακολουθήσει θέατρο τα τελευταία χρόνια  κυριολεκτικά  παντού –ακόμη και αν αυτό υπαγορεύτηκε από αυτή καθαυτή την σκηνοθετική άποψη, αυθαίρετα: σε διαμερίσματα, σε κουζίνες, σε τουαλέτες, σε αποθήκες, σε συνεργεία αυτοκινήτων…

Η μικρή, κρυφή, απροσπέλαστη για το κοινό, λίμνη Βουλιαγμένης άνοιξε για τη Νεράιδα του Ζιροντού που ανέβασε η ομάδα naan, σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα. Ο ορισμός του site specific παραστατικού γεγονότος, καθώς η δράση του ονειροδράματος, ενός ερωτικού παραμυθιού για ενήλικες, είναι οι λίμνες της Γερμανίας.

Η σκηνοθεσία, η κινησιολογία, η ενδυματολογία, όλο το σκεπτικό της παράστασης καθορίζεται από το υδάτινο σύμπαν, μέσα στο οποίο οι ηθοποιοί και χορευτές κάνουν τα πάντα, καλά καθοδηγούμενοι: βουτούν, κολυμπούν, ερωτοτροπούν, μάχονται ή κινούνται με μια βάρκα.

Η σκηνοθεσία στηρίχθηκε στο φυσικό περιβάλλον, αξιοποιώντας εντυπωσιακά κάθε γωνιά της όχθης και αναδεικνύοντας το υπόγειο χιούμορ του κειμένου – η Φ.Λύτρα έχει ξαναδουλέψει το έργο ακριβώς πριν από μια δεκαετία.

Ο σκηνογράφος Μανόλης Παντελιδάκης, δημιούργησε ένα τριγωνικό διάδρομο πάνω στον οποίον, με το νερό ως τον αστράγαλο, οι ηθοποιοί, όταν δεν είναι βουτηγμένοι στα νερά –κάποια στιγμή μουλιάζουν σε αυτά !-, ερμηνεύουν τους ρόλους τους.

Η αισθητική –κοστούμια και μακιγιάζ- , υπερτονισμένα γκοθικ και trash –κάτι που έχει αρχίσει κάπως να κουράζει-  φέρνει τον  Ζιροντού  στο παρόν.

Το πρόβλημα  της παράστασης είναι οι αδύναμες επί μέρους ερμηνείες, οι οποίες κάποιες στιγμές γίνονται  ερασιτεχνικές (παίζουν οι Βασιλική Τρουφάκιου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιάννης Ραμος, Βάλια Παπακων/νου, Γιώργος Τσιάλος, Νάντια Μαργαρίτη κ.ά).

Αξίζει πάντως, να φτάσει κάποιος ως τη λίμνη, μια όαση φυσικής ομορφιάς και δροσιάς,  για το πανελλαδικό πρώτο άνοιγμά της σε ένα παραστατικό γεγονός. Από κάθε άποψη,είναι μια από τις πιο μαγικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένας θεατής.

Πληροφορίες: παραστάσεις: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη στις 21:15. Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές Εισιτηρίων:  18 ευρώ, 14 ευρώ φοιτητικό. Προπώληση:  www.viva.gr , www.abcd.gr , στα ταμεία του θεάτρου Badminton και στα καταστήματα Public, Ianos Παπασωτηρίου και Seven spots. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 8840600. Πρόσβαση στη Λίμνη: Λεωφορείο Ε22 στάση Λίμνη Βουλιαγμένης.

Iωάννα Κλεφτόγιαννη