Πειραιώς: ο θεατρικός άξονας της Αθήνας;

i-megali-ximaira-foto-2014-megali-ximaira-foto-2014

Η Μεγάλη Χίμαιρα, το εμβληματικό μυθιστόρημα του Καραγάτση, έχεται στη σκηνή του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η Πειραιώς σφύζει από ζωή, εν μέσω θέρους, με τις θεατρικές και χορευτικές πρεμιέρες να εναλλάσσονται στις εντυπωσιακές σκηνές που την στολίζουν. Μη σας αποθαρρύνει το γκρίζο βιομηχανικό τοπίο της. Χαμηλώστε την ταχύτητα στο αμάξι σας, μπείτε στην Πειραιώς και ανακαλύψτε την από την αρχή, τώρα που οι ρυθμοί της πόλης χαλαρώνουν…

Πρώτη στάση στο «Σχολείον της Αθήνας-Ειρήνη Παππά» (στην Πειραιώς 52). Είναι ένας σκηνικός χώρος με πολλές δυνατότητες που παραχωρείται πλέον στο Εθνικό Θέατρο έως το 2027 για να στεγάσει μέρος των δραστηριοτήτων του. Τη νέα αυτή συμφωνία θα «εγκαινιάσει» και η κωμωδία «Fantastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα»  του νομπελίστα  Χαθίντο Μπεναβέντε, που θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης-η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα του ισπανού συγγραφέα (1866-1954), με αναφορές στην πλούσια παράδοση και τους χαρακτήρες της Κομέντια ντελ Άρτε. Στην υπόθεση του έργου, δύο απατεώνες, ο Λέανδρος και ο υπηρέτης του Κρισπίν  αναστατώνουν μια ολόκληρη πολιτεία υφαίνοντας έναν ιστό ευφάνταστων ψεμάτων και «δημιουργημένων συμφερόντων». Η μετάφραση θα είναι του Παντελή Πρεβελάκη και θα παίζουν-μεταξύ άλλων οι Κατερίνα Γιαμαλή, Ευγενία Δημητροπούλου, Νόνη Ιωαννίδου, Δάφνη Μαρκάκη, Χρήστος Νίνης, Βασίλης Ρίσβας, Γρηγόρης Σταμούλης, Βασίλης Μπισμπίκης κ.α.

Αγαπημένο στέκι φιλότεχνων και η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων-σχεδόν πάντα φιλοξενεί κάποια ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Σημειώστε στην ατζέντα σας να περάσετε και στις 17 Ιουλίου. Εκείνη τη μέρα αναμένουμε τον Gustavo Russo, τον δεξιοτέχνη του τάνγκο, να μας παρουσιάσει το «Tango in red major», το νέο χορευτικό σόου του, με έντονη ατμόσφαιρα ερωτισμού και 14μελή θίασο-από τον οποίο δεν λείπει και ένα ζευγάρι Ελλήνων. Κλασικές αξίες για ερωτευμένους και μη…

Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206)-αξίζει να πατήσετε φρένο: ο Σταμάτης Κραουνάκης σας προ(σ)καλεί για λίγες ημερομηνίες έως τις 19/7. Γνωρίζετε το πολύπλευρο, εκρηκτικό ταλέντο και τις εξάρσεις του. Θα τον δείτε ως «μαινόμενο» αρχαίο φιλόσοφο στην «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη. Η καυστική σάτιρα του ποιητή,  μοιάζει να σχολιάζει άμεσα την εγχώρια θλιβερή πολιτική σκηνή και ξαναζωντανεύει, με τη σκηνοθετική ματιά του Ένκε Φεζολλάρι. Τα παιδιά της Σπείρα-Σπείρα σε ρόλο μαθητών και κατηγόρων συνοδεύουν τον αθυρόστομο Σταμάτη-Σωκράτη.

Στο Θέατρον του Κέντρου Ελληνικού Κόσμου (Πειραιώς 254)-άλλον έναν «θεατρικό ναό» μοντέρνας αισθητικής, η Κατερίνα Λέχου μας κοιτάζει απειλητικά σε μια γιγαντοαφίσα. Παίζει έναν σαιξπηρικό χαρακτήρα με «τσαγανό» στην παράσταση «Το ημέρωμα της στρίγγλας». Αλίμονο στον Τάσσο Ιορδανίδη που θα αντιπαρατεθεί μαζί της επί σκηνής…

Η Φωτεινή Μπαξεβάνη κρατά τις σκηνοθετικές ισορροπίες σε αυτή την κλασική ερωτική μάχη, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος ντύνει μουσικά την παράσταση με νέες συνθέσεις του. Τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές συνοδεύουν οι  Σοφία Φαραζή, Αντίνοος Αλμπάνης, Άγγελος Μπούρας, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Ευθύμης Ζησάκης, Δημήτρης Διακοσάββας, Τερέζα Γριμάνη και Θοδωρής Κατσαφάδος.

Η Πειραιώς 260, όπως «βαφτίστηκε» το εργοστάσιο Τσαούσογλου, μια σειρά από σκηνές-κυψέλες σε ένα τυπικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής-ελπίζουμε κάποια στιγμή να αποκατασταθεί όπως του αξίζει- είναι ο χώρος όπου φιλοξενείται ένας μεγάλος αριθμός θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι Ληστές του Σίλλερ. Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη.

Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε το πρόγραμμα-σας βομβαρδίζουμε καθημερινά. Απλώς θα σας πούμε ότι είναι τυχεροί όσοι κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν εισιτήριο για την τρίωρη παράσταση «Οι ληστές» του Φρίντριχ Σίλλερ, σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη (θα παίζεται έως και τις 12 Ιουλίου). Προσοχή: το αριστούργημα παρουσιάζεται μέσα από ένα ιλαρό πρίσμα-άλλοτε ταιριαστά και κατά ορισμένες στιγμές άστοχα-με μια καλή ομάδα ερμηνευτών, από τους οποίους ξεχωρίσαμε τους Δημήτρη Ήμελλο, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρη Ξάφη και Γιώργο Γάλλο. Δύο αδέλφια αλληλομισούνται και αυτοκαταστρέφονται, πίνοντας ως το τέλος το πικρό ποτήρι της υπαρξιακής αγωνίας και του μηδενισμού-στο έργο-μανιφέστο του Ρομαντικού κινήματος.

Από τη Δευτέρα (14-17 Ιουλίου) αναμένουμε την κινηματογραφικής αισθητικής παράσταση της «Μεγάλης Χίμαιρας». Ο εγγονός του Καραγάτση, ο Δημήτρης Τάρλοου, αναλαμβάνει το σκηνοθετικό εγχείρημα, υποδυόμενος ταυτόχρονα τον περίφημο λογοτέχνη. Η Μαρίνα-δηλαδή η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, θα βρεθεί διχασμένη ανάμεσα στο Νίκο Ψαρά και τον Όμηρο Πουλάκη, ενώ το στοίχημα της θεατρικής διασκευής του ερωτικού μυθιστορήματος, καλείται να φέρει εις πέρας ο ποιητής, συγγραφέας και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης.

Έχετε λοιπόν αρκετά κίνητρα, για να πάρετε το δρόμο προς την Πειραιώς, τον μεγάλο θεατρικό άξονα της Αθήνας…

Μάνια Στάικου