Τα μυθιστορήματα που θα ...κλέψουν την παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών

i-megali-ximaira-kentriki-new-2014-fvto-megali-ximaira-kentriki-new-2014-fvto
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

«Η μεγάλη χίμαιρα» του Καραγάτση και η «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροϊδη, δύο εμβληματικά μυθιστορήματα αναμένεται να «κλέψουν την παράσταση» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Σημασία δεν έχει μόνο η θεατρική μεταφορά τους, αλλά και το σκηνοθετικό «σχόλιο» που τα διασυνδέει με τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Για τη «Μεγάλη χίμαιρα» του Καραγάτση τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί εδώ και μέρες (14-17 Ιουλίου, Φεστιβάλ Αθηνών, Πειραιώς 260). Σήμερα το βράδυ είναι η πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης, του Δημήτρη Τάρλοου, ενός τολμηρού σκηνοθέτη και ταλαντούχου ηθοποιού, ο οποίος αναλαμβάνει μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της καριέρας του, αφού θα σκηνοθετήσει το μυθιστόρημα του παππού του, του Μ. Καραγάτση.

Στόχος του να αναδείξει πίσω από το επικάλυμμα «ωμότητας» και «κυνισμού», τον σκοτεινό ρομαντισμό του έργου. Συνοδοιπόρος του σε αυτή την περιπέτεια, ο Στρατής Πασχάλης-ποιητής, μεταφραστής, συγγραφέας, συνεργάτης πολλών πετυχημένων παραστάσεων, αναλαμβάνει να μεταφέρει στην πλατεία με το κείμενό του, τον άγριο ερωτισμό του μυθιστορήματος.

Όσοι δεν κατορθώσατε να εξασφαλίσετε το «μαγικό εισιτήριο» για το Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, μην ανησυχείτε, η παράσταση θα επαναληφθεί το χειμώνα στο Θέατρο Πορεία-και από ό,τι φαίνεται, η μεγάλη προσέλευση του κοινού, μάλλον θα είναι εξασφαλισμένη.

Ο Νίκος Ψαρράς στη Μεγάλη Χίμαιρα.

Την κεντρική ηρωίδα, τη Γαλλίδα Μαρίνα Μπαρέ, με το τραυματικό οικογενειακό παρελθόν η οποία  αναζητεί στο σκληρό ελληνικό τοπίο μια νέα αρχή αλλά συντρίβεται από τον απαγορευμένο έρωτα και τις ερινύες της, θα ενσαρκώσει η ελληνοϊταλίδα Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Ένα εκφραστικό πρόσωπο που είχε ξεχωρίσει και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για το «Λιβάδι που δακρύζει». Θα ερωτευτεί με διαφορετικό τρόπο τον εφοπλιστή Γιάννη (τον σύζυγο Νίκο Ψαρρά) και τον αδελφό του, τον διανοούμενο Μηνά (Όμηρο Πουλάκη), υπό το άγρυπνο, επιτιμητικό βλέμμα της Σοφίας Σεϊρλή (στο ρόλο της Ρεϊζαινας).

Ο Δημήτρης Τάρλοου θα κάνει ένα σύντομο πέρασμα, υποδυόμενος τον παππού του, «προφητεύοντας» στη Μαρίνα το μέλλον της. Στη σκηνοθετική του προσέγγιση θα δανειστεί λίγη από τη μαγεία του κινηματογράφου, για να υπογραμμίσει και να εξηγήσει τις πολύπλοκες διαδρομές των ηρώων του έργου.

Πάπισσα Ιωάννα-Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροϊδη.

Για τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μαυρίκιο, η σκηνική μεταφορά του πολύκροτου μυθιστορήματος «Πάπισσα Ιωάννα» του Ροϊδη, ήταν ένα όνειρο που το κυοφορούσε εδώ και χρόνια. Το αποτέλεσμα θα το δούμε επιτέλους φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών, στις 30 και 31 Ιουλίου, σε μια προσέγγιση «εν εξελίξει» με τίτλο «Πάπισσα Ιωάννα-Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροϊδη».

Ο μεσαιωνικός θρύλος, για τον βίο της Ιωάννας, της γυναίκας που  μεταμφιεσμένη ως άνδρας, κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, διασταυρώνεται με την συναρπαστική βιογραφία της μητέρας του Ροϊδη, της Κορνηλίας. Θα την ερμηνεύσει η Ράνια Οικονομίδου, ενώ η βραβευμένη Γιούλικα Σκαφιδά θα αναλάβει το ρόλο της ηρωίδας του βιβλίου, σε μια «αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους» παράσταση. Και σε αυτή την περίπτωση, οι προβολές θα συμβάλουν στην αισθητική και την ατμόσφαιρα του έργου.

Πληροφορίες: «Η μεγάλη χίμαιρα», 14-17 Ιουλίου, (sold out). «Πάπισσα Ιωάννα, αναζητώντας την ηρωίδα του Ροϊδη», 30-31 Ιουλίου, Πειραιώς 260. Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), μειωμένο 15 ευρώ, κάρτα ανεργίας 5 ευρώ, ΑΜΕΑ, 5 ευρώ.

Mάνια Στάικου