«Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πολ Κλοντέλ ανεβαίνει μετά από μισό αιώνα στην ελληνική σκηνή

atlazenio-gobaki-fotografia-2014
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Με το magnum opus του Πολ Κλοντέλ «Το ατλαζένιο γοβάκι» αναμετριέται η Έφη Θεοδώρου, ένα έργο που έχει να παρουσιαστεί στην ελληνική σκηνή μισό αιώνα.

Η μεγάλη διάρκειά του- μπορεί να αγγίξει σχεδόν τις 11 ώρες- αποτελεί τον πρώτο σκόπελο τον οποίο καλούνται να ξεπεράσουν οι σκηνοθέτες.

Η Έφη Θεοδώρου κατόρθωσε να το συμπτύξει σε «μόλις» τέσσερις ώρες και θα το δούμε στις 30 και 31 Ιουλίου (Πειραιώς 260), σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη. Ιστορική παραμένει η  παράσταση του Αλέξη Σολωμού στο Εθνικό Θέατρο το 1964, με τον Πέτρο Φυσσούν και την Έλλη Λαμπέτη, στους ρόλους της δόνια Προέσα και του Δον Ροντρίγκο, σε μια σύντομη σκηνική εκδοχή του έργου.

Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών θα ερμηνεύσουν -στην πολυαναμενόμενη αυτή πρεμιέρα του Φεστιβάλ Αθηνών- οι Μάξιμος Μουμούρης και Μαρία Σκουλά. Σημαντικό πρόσωπο είναι και ο σύζυγος της κεντρικής ηρωίδας, ο Δον Καμίλο (Χάρης Φραγκούλης). Ένας αφηγητής λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος στις διαφορετικές σκηνές και θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη σκηνοθετική πρόταση της Έφης Θεοδώρου: θα τον  ενσαρκώσει ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης.

Ο θίασος συμπληρώνεται από τους Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαριάννα Δημητρίου, Δημήτρη Παπανικολάου, Γιώργο Τζαβάρα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργο Φριντζήλα και Νικόλα Χανακούλα. Όπως είναι αναμενόμενο, αρκετοί ηθοποιοί θα κληθούν να παίξουν πάνω από έναν ρόλο.

Με επίκεντρο τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Δον Ροντίγκο και της Δόνιας Προέσα και ιστορικό φόντο την Ισπανία της Αναγέννησης, ξεδιπλώνεται ένα επικό δράμα, με επεισόδια που εκτείνονται από την Ευρώπη ως τον Νέο Κόσμο και την Αφρική. Ο έρωτας γίνεται το μέσο για να κατανοηθεί το μεγάλο σχέδιο του Θεού για τον Άνθρωπο.

«Το ατλαζένιο γοβάκι», όπως και τα υπόλοιπα έργα του Κλοντέλ, αντανακλά τη βαθιά θρησκευτικότητά του. Ο Γάλλος ποιητής, δραματουργός, διπλωμάτης-και αδελφός της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ- ήταν  άμεσα επηρεασμένος από τον Αρθούρο Ρεμπώ και τους Συμβολιστές. Απέρριπτε όπως και αυτοί τις μοντέρνες, υλιστικές αντιλήψεις και είχε βρει καταφύγιο στον Καθολικισμό.

Το «Ατλαζένιο γοβάκι» γράφτηκε όταν ο συγγραφέας βρισκόταν στην Ιαπωνία, κατά την περίοδο 1919-1924. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1943 στη Κομεντί Φρανσέζ, στην τετράωρη, συντομευμένη εκδοχή του έργου σε σκηνοθεσία του Ζαν Λουί Μπαρώ. Στους σκηνοθέτες που τόλμησαν να το παρουσιάσουν στο κοινό σε παραστάσεις μεγαλύτερης διάρκειας συμπεριλαμβάνονται  ο Αντουάν Βιτέζ (παράσταση εννέα ωρών στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 1987) και ο Ολιβιέ Πυ (στο Παρισινό Oντεόν, το 2009, με μια παράσταση 11 ωρών!).

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης. Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης, Καμίλο Μπεντανκόρ. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Βοηθός σκηνοθέτη: Νάσια Φουρτούνη

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαριάννα Δημητρίου, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Γιώργος Τζαβάρας, Πηνελόπη Τσιλίκα, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Φριντζήλας, Νικόλας Χανακούλας

Πληροφορίες: «Το ατλαζένιο γοβάκι» στις 30 και 31 Ιουλίου, Φεστιβάλ Αθηνώ, Πειραιώς 260. Τιμές εισιτηρίων: 20, ευρώ, 15 ευρώ, ανέργων και ΑΜΕΑ 5 ευρώ. Διάρκεια: τέσσερις ώρες (με διάλειμμα). Προπώληση: www.greekfestival.gr , τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας: 210327200, από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ, από τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Ιανός και τα καταστήματα Public.

Μάνια Στάικου