«Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πολ Κλοντέλ στο Φεστιβάλ Αθηνών

atlazenio-gobaki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

«Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πωλ Κλωντέλ ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία Εφης Θεοδώρου στις 30 και 31 Ιουλίου 2014 στην Πειραιώς 260, σε μια περιορισμένης διάρκειας σκηνική εκδοχή του έργου τεσσάρων ωρών.

Το έργο που σύμφωνα με τη Le Monde κατατάσσεται στα 100 σπουδαιότερα βιβλία του 20ου αιώνα είναι η κατά Κλοντέλ τολμηρή «αναζήτηση του χαμένου χρόνου».

Η Ισπανία της εποχής της Αναγέννησης, των κατακτητικών πολέμων, ο απόλυτος, αδύνατος Έρωτας μέσα από μια θεατρική φόρμα που εναλλάσσει περίτεχνα το λυρικό και το επικό στοιχείο, το υψηλά ποιητικό και το προκλητικά πεζό, το δραματικό και το κωμικό, με όχημα μια ποιητική γλώσσα σε ελεύθερο στίχο (ο περίφημος verset claudelien). Ο Κλοντέλ συνθέτει ένα έργο για την κατάκτηση του Κόσμου, του άλλου, του Θεού.

Πάνω απ’ όλα όμως, συλλαμβάνει και παραδίδει στην αιωνιότητα έναν ύμνο για το θέατρο, για την απεριόριστη δύναμή του, μόνος τόπος και μέσον όπου μπορείς να αφηγηθείς τα πάντα για τη ζωή, εκεί όπου «ο καημένος ο άνθρωπος μπορεί να γίνει για λίγες ώρες Θεός».
Το έργο διαπερνά πολλές εποχές και ηπείρους και μιλάει με απαράμιλλο τρόπο για τον έρωτα, την αμαρτία, την ηθική, τη θυσία, το θείο, το ανθρώπινο, που συνδιαλέγονται σ’ ένα παιχνίδι ανάμεσα στον παράδεισο και τη γη, το πνεύμα και τη σάρκα.

Η παράσταση προβάλλεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου, στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.

Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης. Διασκευή – Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου. Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη. Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης, Καμίλο Μπεντανκόρ. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος. Βοηθός σκηνοθέτη: Νάσια Φουρτούνη.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Μαριάννα Δημητρίου, Μάξιμος Μουμούρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Γιώργος Τζαβάρας, Πηνελόπη Τσιλίκα, Χάρης Φραγκούλης, Γιώργος Φριντζήλας, Νικόλας Χανακούλας.

Πληροφορίες: «Το ατλαζένιο γοβάκι» του Πολ Κλοντέλ, 30-31 Ιουλίου, Πειραιώς 260. Διάρκεια: 4 ώρες με διάλειμμα, ώρα έναρξης 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), μειωμένο 15 ευρώ, κάρτα ανεργίας 5 ευρώ, ΑΜΕΑ, 5 ευρώ.