«Σχολείον»-Ειρήνη Παππά: ανοίγει η θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

fantastico-foto-xatzaki
ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η συνέντευξη Τύπου του Σωτήρη Χατζάκη, για το άνοιγμα της θερινής σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά (Πειραιώς 52, Μοσχάτο), σήμερα το μεσημέρι αποτέλεσε ένα «πρώτο τεστ» του θαυμάσιου αυτού σκηνικού χώρου και για τη ζέστη: βρεθήκαμε σε μια όαση δροσιάς, σε έναν επιβλητικό χώρο, με πρώτη ύλη την πέτρα και το ξύλο.

Το  πράσινο στην παραδοσιακή αυλή ταξιδεύει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές, ενώ έτοιμη είναι η πρώτη από τις δύο μεγάλες σκηνές, δηλαδή, το καλαίσθητο πέτρινο αμφιθέατρο που θα φιλοξενήσει από τις 23 Ιουλίου, την μαύρη κωμωδία του ισπανού νομπελίστα Χαθίντο Μπεναβέντε «Fantastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα», σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη.

Το νέο αυτό «στολίδι» για τη θεατρική ζωή της Αθήνας παραχωρείται στην πρώτη κρατική σκηνή έως το 2027 για να επεκτείνει τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, έναντι ενός συμβολικού ενοικίου, ύψους 700 ευρώ μηνιαίως, ενώ το Εθνικό Θέατρο καλύπτει από τον τακτικό προϋπολογισμό του την υλικοτεχνική υποδομή και τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Η σχετική συμφωνία επικυρώθηκε ανάμεσα στο ΕΤΑΔ, το ΚΕΤΘΑ (Κέντρο Εφαρμοσμένων Τεχνών Θεάματος Ακροάματος-Ειρήνη Παππά) και το Εθνικό Θέατρο. «Είναι ωραίο να υπάρχουν θερινά θέατρα στην Αθήνα, είναι ένας θεσμός που θέλουμε να επιστρέψει», υπογράμμισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρης Χατζάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Παραδίδουμε το χώρο στο δημόσιο συμφέρον σε μια εποχή που γίνονται εκποιήσεις διαφόρων ακινήτων. Προλάβαμε και διασώσαμε το χώρο από την εμπορική αξιοποίησή του, μετά από ένα χρόνο συστηματικού αγώνα».

Φιλόδοξα τα σχέδια του Σωτήρη Χατζάκη για τη νέα αυτή στέγη του Εθνικού θα αποκαλυφθούν λεπτομερώς το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα αλλά και το μεγάλο αφιέρωμα στην Ειρήνη Παππά. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι γίνονται οι απαραίτητες εργασίες ώστε από το 2015 το «Σχολείον» -Ειρήνη Παππά, να λειτουργεί κανονικά και το χειμώνα, στεγάζοντας παραστάσεις, με διεθνή χαρακτήρα αλλά και παρέχοντας φιλοξενία στις νεανικές «άστεγες» ομάδες με ανερχόμενα ταλέντα.

Στο  κτιριακό συγκρότημα θα λειτουργήσει εκθεσιακός χώρος αφιερωμένος στην Ειρήνη Παππά, με πλούσιο αρχειακό υλικό των ταινιών και των παραστάσεων στις οποίες είχε λάμψει ως πρωταγωνίστρια. Παράλληλα θα μεταστεγαστούν πολλές από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εθνικού (η αρχή θα γίνει με τα τμήματα Αρχαίου Δράματος και σκηνοθεσίας). Και ενδεχομένως το ερχόμενο καλοκαίρι να είναι όλα έτοιμα για ένα ακόμη φεστιβάλ-όπως άφησε να εννοηθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Στους στρατηγικούς στόχους έμφαση θα δοθεί στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό και στη σύνδεση του χώρου με τον τουριστικό παλμό της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν μετακλήσεις, ανταλλαγές και συμπαραγωγές, με σημαντικούς καλλιτεχνικούς φορείς του εξωτερικού.

Σε σχετική ερώτηση του clickatlife.gr ο Σωτήρης Χατζάκης, αποκάλυψε ότι το ταξίδι του στην Κίνα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φόρουμ Theatre Arts Management, απέφερε σημαντικές επαφές με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στην Κορέα, στην Ιαπωνία και στην Αγία Πετρούπολη. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η νέα σκηνή θα βοηθήσει το Εθνικό να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, χωρίς να επιφέρει κάποιου είδους συρρίκνωση στο πρόγραμμα των υπόλοιπων σκηνών.

Σύντομα θα λυθεί και το πρόβλημα μετακίνησης-καθώς θα μπει λεωφορείο που θα μεταφέρει τους θεατές από το κτίριο Τσίλλερ του Εθνικού (στην Αγ. Κωνσταντίνου), στην Πειραιώς 52 (στο ύψος του Μοσχάτου), ενώ θα γίνουν κινήσεις και για να εξασφαλιστούν χώροι πάρκινγκ.

«Fantastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα»

Για τα εγκαίνια αυτού του νέου χώρου, ο Σωτήρης Χατζάκης επιλέγει ένα αριστούργημα της ισπανικής δραματουργίας που είχε ανέβει για πρώτη φορά στο Εθνικό, το 1939, στην ιστορική παράσταση του Τάκη Μουζενίδη. Μια μαύρη κωμωδία για τη διαφθορά που πρωτοανέβηκε στη Μαδρίτη το 1907, στην κλασική μετάφραση του Παντελή Πρεβελάκη.

O πολυπρόσωπος θίασος με τα πολύχρωμα, εντυπωσιακά κοστούμια της Έρσης Δρίνη έδωσε μια πρώτη γεύση από την παράσταση, παίζοντας έναν μικρό απόσπασμα. Στην υπόθεση του έργου, ο Λέανδρος και ο δαιμόνιος υπηρέτης του Κρισπίν, κυνηγημένοι από τα χρέη τους και το νόμο, αναζητούν καταφύγιο σε μια πολιτεία. Εκεί ο Κρισπίν υψώνει ένα πλέγμα συμφερόντων-κυρίως παρανόμων-γύρω από τον ίδιο και τον αφέντη του.

Όταν αποκαλύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα οι κάτοικοι της πόλης είναι «αιχμάλωτοι» στον ιστό των κατασκευασμένων συμφερόντων των δύο ηρώων και όλοι είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν προκειμένου να μην διαψευστούν οι προσδοκίες τους…

Για τον Σωτήρη Χατζάκη, το έργο συμπυκνώνει «όλη την πραγματικότητα όπως την έζησα από την Μεταπολίτευση και μετά…Το «Fanstastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα», γραμμένο το 1907 παραμένει δυστυχώς, δραματικά επίκαιρο. Στο έργο  ο διεφθαρμένος κρατικός λειτουργός θα έρθει αντιμέτωπος με μια διεφθαρμένη κοινωνία»…». Παραπέμποντας στη ρήση του Λαο Τσε  «Ηγέτης αδίστακτος, λαός πονηρός», σχολίασε ότι η καυστική  σάτιρα του Μπεναβέντε καταρρίπτει το ιδεολόγημα ότι «ο λαός έχει πάντα δίκιο».

Mετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Σκηνικά και Κοστούμια: Έρση Δρίνη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Χορογραφία: Κική Μπάκα. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού. Βοηθός σκηνογράφου: Βασιλική Τσιλιγκρού.

Διανομή: (αλφαβητικά):Κυρία Ξενοδόχος: Κατερίνα Γιαμαλή. Αφηγήτρια - Λάουρα: Ανδρομάχη Δαυλού. Σίλβια: Ευγενία Δημητροπούλου. Κυρία Σειρήνα: Μαρία Διακοπαναγιώτου. Αρλεκίνος: Βασίλης Ευταξόπουλος. Κυρία Φασουλή: Νόνη Ιωαννίδου. Αφηγήτρια-Καμαριέρα - Καλεσμένη: Εφη Λιάλιου. Ντοτόρος: Νίκος Μαγδαληνός. Αφηγήτρια – Καμαριέρα - Καλεσμένη: Δάφνη Μαρκάκη. Αφηγήτρια - Ρισέλα: Ελενα Μαρσίδου. Λέανδρος: Βασίλης Μπισμπίκης. Φασουλής: Χρήστος Νίνης. Αφηγητής – Καμαριέρης - Καλεσμένος: Στέλιος Πετράκης. Πανταλόνε: Βασίλης Ρίσβας. Παιδί – Γραμματικός: Γιάννης Σοφολόγης. Κρισπίν: Γρηγόρης Σταμούλης. Κολομπίνα: Ελεάννα Στραβοδήμου. Αφηγητής – Καμαριέρης – Καλεσμένος: Αντώνης Χαντζής.

Πληροφορίες: Εθνικό Θέατρο «Σχολείον» - Ειρήνη Παπά, Πειραιώς 52 (στο ύψος του Μοσχάτου), τηλέφωνο 210.3301880, αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας στο  210.7234567 και  στο www.n-t.gr . Το ταμείο στο Σχολείον της Αθήνας θα λειτουργεί από Τετάρτη έως Κυριακή 10:00-17:00. « Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα»: πρεμιέρα: 23 Ιουλίου, ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00. Σημείωση: την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου  (13/8-17/8) δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις.

Μάνια Στάικου