Τζο Όρτον: ένα άγνωστο έργο του για πρώτη φορά στη σκηνή

joe-orton-photo ΠΗΓΗ: WIKIPEDIA

O Τζο Όρτον το 1964.

ΤΡΙΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Το πρωτόλειο έργο «Fred and Madge» του Τζο Όρτον (1933-1967) φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση του βρετανού συγγραφέα με την οικογένειά του. Θα ανέβει για πρώτη φορά στο Λονδίνο, στο Hope Τheatre, στις 19 Σεπτεμβρίου, αποτελώντας-κατά κάποιο τρόπο-μια μαρτυρία για το περιβάλλον το οποίο σφράγισε το ταλέντο του.

Το δημοφιλέστερο έργο του Τζο Όρτον- το «Τι είδε ο μπάτλερ», το «Loot» αλλά και το προκλητικό «Entertaining Mr Sloane», έχουν παρουσιαστεί σε διαφορετικές σκηνοθετικές αναγνώσεις στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Το «Fred and Madge» ανακαλύφθηκε μετά τη τραγική δολοφονία του συγγραφέα ανάμεσα στα χαρτιά του και δημοσιεύτηκε το 2001.

Η πλοκή του εστιάζει σε ένα μεσήλικο ζευγάρι που είναι επιφορτισμένο, με απαιτητικές-ίσως και παράλογες-χειρωνακτικές εργασίες. Κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι συμμετέχουν σε ένα έργο για τη ζωή τους. Η μικρότερη αδελφή του Τζο Όρτον, η Λεονί Όρτον, έδωσε την άδεια για την πρώτη θεατρική πρεμιέρα του έργου που γράφτηκε το 1959.

«Μου θυμίζει τόσο πολύ τη ζωή των παιδικών μας χρόνων με τους γονείς μας στο Leicester. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το δούμε στη σκηνή επιτέλους. Πιστεύω ότι οι χαρακτήρες του Fred και της Μadge είναι βασισμένοι στους γονείς μου, μπορώ σχεδόν να ακούσω τη φωνή της μητέρας μου», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην εφημερίδα Observer.

Η πολυαναμενόμενη παραγωγή θα ανέβει, σε σκηνοθεσία της 24χρονης Mary Franklin. Η νεαρή δημιουργός είναι μόλις δύο χρόνια μικρότερη από ό, τι ήταν ο Τζο Όρτον, όταν έγραφε το έργο. «Είναι τεράστια ευθύνη. Θα το ανεβάσω σαν ένα τελείως νέο έργο-όπως είναι και στην πραγματικότητα-αφού δεν μοιάζει καθόλου με τα τρία-περισσότερο γνωστά θεατρικά του Όρτον. Μπορείς να νιώσεις την αγάπη για το θέατρο στην ατμόσφαιρα  και  είναι πολύ εμπεριστατωμένο κείμενο…» υπογράμμισε η ίδια.

Το τραγικό τέλος του Τζο Όρτον ήρθε σε ηλικία μόλις 34 ετών, όταν τον σκότωσε ο εραστής του και επίσης συγγραφέας, Χάλιγουελ, λίγο πριν αυτοκτονήσει και ο ίδιος. Στο πανεπιστήμιο του Leicester βρίσκεται το πλήρες αρχείο του.

Μάνια Στάικου