Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου προσκεκλημένος του Μπομπ Γουίλσον

still-life-last-photo MILTOS ATHANASIOU
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η παράσταση «Still life» του Δημήτρη Παπαϊωάννου που παρουσιάστηκε πριν λίγους μήνες με μεγάλη επιτυχία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Ένα απόσπασμα από το πρώτο μέρος της ευφάνταστης σύνθεσης του Παπαϊωάννου θα ταξιδέψει στις 26 Ιουλίου στο Watermill Center Summer Benefit Gala «Χίλιες και μία νύχτες-άγρυπνες νύχτες της Σεχραζάντ» στο Long Island της Νέας Υόρκης, στην καθιερωμένη καλοκαιρινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Μπομπ Γουίλσον, με προσκεκλημένους σημαντικούς δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

Έτσι λοιπόν  το διεθνές κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη χορευτική «πάλη» των  Ελλήνων ερμηνευτών με τον «σισύφειο» τοίχο-το σήμα κατατεθέν αυτής της ιδιαίτερης δουλειάς του Παπαϊωάννου. Ειδικά στο πρώτο μέρος, υπογραμμίζεται η μοναξιά του ανθρώπου μπροστά στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα, για τη γέννηση, το θάνατο και το φύλο.Διαβάστε αναλυτικά την κριτική για την παράσταση που είχε ανέβει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών εδώ.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θα παραμείνει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και μετά την παράσταση, προκειμένου να συμμετάσχει σε ένα εργαστήριο, με τους καλλιτέχνες του θερινού προγράμματος του Watermill Center-κι ευχόμαστε αυτή η συνάντησή του, να λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για μια νέα παραγωγή.

Ο Μπομπ Γουίλσον- γνωστός και στο ελληνικό κοινό από την «Οδύσσεια», την βραβευμένη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου που είχε ταξιδέψει και στο εξωτερικό, αλλά και το «The old woman», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών- τα τελευταία χρόνια συσφίγγει τους καλλιτεχνικούς δεσμούς με τη χώρα μας.

Το περίφημο Watermill Center, ένα «εργαστήριο για τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες», όπως το περιγράφει ο ίδιος, στο οποίο φιλοξενούνται περίπου 120 καλλιτέχνες ετησίως, στοχεύει να συγκεντρώσει νέα ταλέντα σε ένα ελεύθερο πεδίο πειραματισμού και εκπαίδευσης,  παρέχοντας στήριξη στη δουλειά τους μέσω ενός εκτενούς δικτύου διεθνών επαφών.

Μάνια Στάικου