Kαρυοφυλλιά Καραμπέτη: στη Σαντορίνη με την παράσταση «Ραμόνα travel-η γη της καλοσύνης»

ramona-travel-foto-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Όσοι τυχεροί απολαμβάνετε τις διακοπές σας στη Σαντορίνη, μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Santorini Arts Factory στις 27 Ιουλίου, την παράσταση «Ραμόνα travel-η γη της καλοσύνης», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στον ομώνυμο ρόλο.

Η παραγωγή που είχε προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ Αθηνών (με τις sold-out παραστάσεις) περιοδεύει για λίγες ημερομηνίες σε νησιά του Αιγαίου. Η έναρξη της μικρής καλοκαιρινής περιοδείας πραγματοποιείται λοιπόν αυτή την Κυριακή στη Σαντορίνη και οι επόμενοι σταθμοί-ξαναθυμίζουμε -είναι στις 17 Αυγούστου, στον Πύργο Μπαζαίου στη Νάξο, στις 18 Αυγούστου στην Τήνο (θέατρο στον Κουμάρο) και στις 20 Αυγούστου στην Πάρο (θέατρο Αρχίλοχος).

Το «Ραμόνα travel-η γη της καλοσύνης», το δεύτερο έργο της ποιήτριας Γλυκερίας Μπασδέκη για την ομάδα Bijoux de Kant, έχει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Σκουρλέτη και μέσα από την περιπλάνηση της βασικής ηρωίδας του, της Ραμόνας, μιας λαϊκής τραγουδίστριας από το Διδυμότειχο, ξεδιπλώνει μνήμες που συνθέτουν το ψηφιδωτό της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θυμάται για τις ανάγκες του ρόλου της, την προφορά της ιδιαίτερης πατρίδας της, ενώ παράλληλα αποδεικνύει ότι διαθέτει ταλέντο-όχι μόνο στην υποκριτική αλλά και στο τραγούδι. (Διαβάστε την κριτική για την παράσταση εδώ).

Στο σημείωμά του ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Σκουρλέτης επισημαίνει: «Mια κοπέλα από το Διδυμότειχο είναι η Ραμόνα. Φορέας της ιστορίας της που δεν είναι άλλη από την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι και Μήδεια και Αντιγόνη και αφίσα σε σκυλάδικο και συνθηκολογημένη του εμφυλίου. Η Ραμόνα ταξιδεύει αιώνες αυτή τη διαδρομή από τη γέννα μέχρι το θάνατο και πάλι απ’ την αρχή. Η γλώσσα της έχει το γρατσούνισμα του έρωτα, της ξενιτειάς, της ορφάνιας. Είναι μια βαθιά ελληνική γλώσσα που ταξιδεύει κι αυτή αιώνες,αλλάζοντας συνεπιβάτες…».

Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας . Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη. Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης, Δήμητρα Λιάκουρα, Περικλής Πραβήτας. Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος. Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Λένα Δροσάκη, Δημήτρης Μοθωναίος, Κρις Ραντάνοφ.

Πληροφορίες: «Ραμόνα travel-η γη της καλοσύνης», 27 Ιουλίου, στη Βλυχάδα Σαντορίνης, στο SAF (Santorini Arts Factory), www.santoriniartsfactory.gr .