Οι πρωταγωνιστές της μαύρης κωμωδίας «Fantastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα»

fantastico-foto-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η μαύρη κωμωδία «Fantastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα» του Χαθίντο Μπεναβέντε, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη- εγκαινιάζει σήμερα επισήμως τη θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο «Σχολείον»-της Ειρήνης Παππά (Πειραιώς 52, Μοσχάτο).

Πρόκειται για το αριστούργημα του Ισπανού θεατρικού συγγραφέα, ο οποίος τιμήθηκε  το 1922, με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Μπεναβέντε αξιοποιεί την τυπολογία των χαρακτήρων της ιταλικής Κομέντια ντελ Άρτε, παραδίδοντας μια διεισδυτική κοινωνικοπολιτική σάτιρα για τους μηχανισμούς της διαφθοράς.

Τα ταπεινά ένστικτα,  το τυφλό ερωτικό πάθος, η φιλαργυρία, η απληστία και η φιλοδοξία κινούν σαν μαριονέτες τους ήρωες του έργου. Η αποκάλυψη μιας διαλυμένης ηθικά κοινωνίας-ενός σχεδόν εφιαλτικού κουκλοθεάτρου-γίνεται μέσω της δράσης των δύο κεντρικών χαρακτήρων, του Λέανδρου και του υπηρέτη του Κρισπίν. Οι δύο απατεώνες βρίσκουν καταφύγιο σε μια πολιτεία και ο πολυμήχανος Κρισπίν δημιουργεί-γύρω από τον ίδιο και τον αφέντη του ένα πολύπλοκο σύστημα επινοημένων συμφερόντων, παρασέρνοντας στην παγίδα τους πάντες...

Τον Κρισπίν θα ενσαρκώσει ο Γρηγόρης Σταμούλης. «Δουλέψαμε όμορφα και σκληρά. Αισθανόμαστε ευλογημένοι γιατί ξεκινάμε αυτό το ταξίδι στο Σχολείον της Ειρήνης Παππά. Στόχος μας να το χαρούν όσοι έμειναν πίσω στην Αθήνα-σε μια Αθήνα που πλήττεται τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε να χαρίσουμε λίγο γέλιο», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης, ο σαγηνευτικός «αλήτης», Λέανδρος, είναι ο μοναδικός χαρακτήρας στο έργο που αλλάζει ριζικά προς το καλύτερο-χάρη στον έρωτα. Παρτενέρ του επί σκηνής η αιθέρια Ευγενία Δημητροπούλου (στο ρόλο της Σίλβια), η οποία μετά την «Πρόβα νυφικού», επιστρέφει σε έναν ακόμη πρωταγωνιστικό ρόλο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού.

Ένα από τα εντυπωσιακότερα κοστούμια της Έρσης Δρίνη, με χρυσά τούλια, θα φοράει η Νόνη Ιωαννίδου, υποδυόμενη την Κυρία Φασουλή. «Μη σας ξεγελά η όψη μας, υπάρχει το διττό στους χαρακτήρες, το κακό αλλά και η καλοσύνη που φέρει κάθε πλάσμα…Ελπίζω να καταφέρει η αγάπη και να διαλύσει το σκοτάδι», υπογράμμισε η Νόνη Ιωαννίδου. Χαρακτήρισε το ρόλο της σαν ένα κέλυφος. Η κυρία Φασουλή δεν είναι παρά ένα ανδρείκελο, μια κακοποιημένη, αποστεγνωμένη γυναίκα. Θα τη συνοδεύσει, ο Φασουλής-Χρήστος Νίνης.

Η Κατερίνα Γιαμαλή θα παίξει την εξαπατημένη ξενοδόχο : στάθηκε ιδιαίτερα συγκινημένη στο γεγονός ότι το «Σχολείον» είναι επιτέλους έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους θεατές: «Είναι μεγάλη η προσφορά της Ειρήνης Παππά σε αυτόν το χώρο. Κατέθεσε, εκτός από τα όνειρά της και την περιουσία της…» και διατύπωσε την ευχή η σκηνή-χάρη και στην κρατική παρέμβαση-να γίνει έτσι όπως την οραματίστηκε η σπουδαία ηθοποιός.

Τον πολυμελή θίασο συμπληρώνουν επίσης η Μαρία Διακοπαναγιώτου (στο ρόλο μιας ξεπεσμένης ντίβας, της κυρίας Σειρήνα), η Ανδρομάχη Δαυλού (αφηγήτρια), ο Βασίλης Ευταξόπουλος (Αρλεκίνος), η Έφη Λιάλιου και η Δάφνη Μαρκάκη (αφηγήτριες, καμαριέρες, καλεσμένες), ο Νίκος Μαγδαληνός (Ντοτόρος), η Έλενα Μαρσίδου (αφηγήτρια, Ρισέλα), ο Γιάννης Σοφολόγης (παιδί, Γραμματικός), ο Στέλιος Πετράκης (αφηγητής, καμαριέρης, καλεσμένος), ο Βασίλης Ρίσβας (Πανταλόνε), η Ελεάννα Στραβοδήμου (Κολομπίνα) και ο Αντώνης Χαντζής (αφηγητής, καμαριέρης, καλεσμένος). Η πρωτότυπη μουσική είναι του Θοδωρή Οικονόμου.

Τα καλαίσθητα παραβάν από τα οποία θα ξεπροβάλλουν οι ήρωες του έργου, βρίσκονται στο πίσω μέρος της σκηνής-σε αρμονία με τα χρώματα του αμφιθεάτρου κι έχουν κι αυτά τη σφραγίδα της Έρσης Δρίνη. Ο Σωτήρης Χατζάκης επέλεξε κλασικές μεταφράσεις: του Παντελή Πρεβελάκη πάνω στο έργο ενώ η μετάφραση για  το παρεμβαλλόμενο απόσπασμα από τον «Ρωμαίο και Ιουλιέτα»  στη δεύτερη πράξη, είναι του Δημητρίου Βικέλα. Η Κική Μπάκα επιμελείται τις χορογραφίες και ο Αντώνης Παναγιωτόπουλος τους φωτισμούς.

Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του τεχνικού Κυριάκου Ελευθεριάδη που «έφυγε» πρόωρα από την «οικογένεια» του Εθνικού.

Πληροφορίες: «Fanstastico-τα δημιουργημένα συμφέροντα», από τις 23 Ιουλίου, στο «Σχολείον» της Ειρήνης Παππά, Πειραιώς 52, Μοσχάτο, τηλ.210.3301880. Τιμή εισιτηρίου:10 ευρώ. Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: στο  210.7234567 και  στο www.n-t.gr  Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:00. Την εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου  (13/8-17/8) δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις.

Μάνια Στάικου