Άντζελα Μπρούσκου: «Ο Διόνυσος είμαστε όλοι»

antzela-mprouskou-fotografia-2014 STAVROS PETROPOULOS
ΔΕΥΤΕΡΑ, 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Η Άντζελα Μπρούσκου συνεχίζει την ερευνητική δουλειά της στην τραγωδία, σκηνοθετώντας τις «Βάκχες» του Ευριπίδη που θα ανέβουν στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου στις 8-9 Αυγούστου. Στην παράσταση, η ίδια αναλαμβάνει το ρόλο της Αγαύης, της μητέρας του Πενθέα, του βασιλιά της Θήβας, η οποία σκοτώνει το γιο της υπό την επήρεια της Βακχείας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιλογές της στη διανομή.Η Αγλαϊα Παππά αναμετράται ξανά με έναν ανδρικό ρόλο στο αρχαίο δράμα, υποδυόμενη τον θηλυκό Διόνυσο  απέναντι στον Πενθέα του Άρη Σερβετάλη. Η Άντζελα Μπρούσκου αποκαλύπτει μερικές από τις σκέψεις της για το νέο της εγχείρημα.

Είχατε ενσαρκώσει τον ρόλο της Αγαύης, στην παράσταση της Μάρθας Φριντζήλας. Τώρα με τη δική σας σκηνοθετική ματιά επιστρέφετε στο ίδιο έργο και στον ίδιο ρόλο. Τι πυροδότησε αυτή την επιστροφή;

Δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή.Οι  «Βάκχες» ήταν ήδη μέσα στα σχέδια μου. Η συμμετοχή μου προέκυψε τυχαία μέσα στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.Εξ άλλου και η συγκεκριμένη παράσταση είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η δική σας σκηνοθετική ματιά σε ποια επίπεδα του έργου εστιάζει;

Στην αγωνιώδη αναζήτηση του ανθρώπου για κάτι που τον υπερβαίνει. Στην ουτοπία.Ο Διόνυσος είμαστε όλοι.

Η Αγαύη, ως αρχετυπική μορφή τι εκφράζει και πώς την προσεγγίζετε ερμηνευτικά;

Εκφράζει τον τρόμο μας για το άγνωστο.Την προσεγγίζω μέσα από την απλή ανθρώπινη της ιδιότητα.

Ο χορός αποτελεί πάντα ένα δύσκολο στοίχημα για κάθε σκηνοθέτη. Εσείς πώς το αντιμετωπίσατε;

Ο χορός είναι ο κορμός του έργου.Μην ξεχνάμε ότι το έργο λέγεται «Βάκχες».Είναι ο καθρέφτης του προσωπείου του Διονύσου.Μάς οδηγεί στα σκοτεινά τοπία του έργου μέσα από την έκσταση. Δουλέψαμε πολύ με τους ρυθμούς και την μουσική του λόγου.

Απέναντι στον Πενθέα, τον οποίο ερμηνεύει ο Άρης Σερβετάλης, αντιπαραθέσατε έναν θηλυκό Διόνυσο (την Αγλαϊα Παππά). Αυτές οι επιλογές σας, σχετίζονται με κάποιον συμβολισμό, με την αντιπαράθεση της φύσης απέναντι στον ορθολογισμό, για παράδειγμα;

Ήθελα να ξεφύγω από τα κοινωνικά στερεότυπα των φύλων και να ξαναγυρίσω στην ουσία του θεάτρου που μας μεταμορφώνει σε ό,τι ποθούμε. Ο Πενθέας τιμωρείται, όταν αντιμάχεται την θηλυκή του πλευρά.

Εμπιστευτήκατε επίσης στη Μαρία Κίτσου τον ρόλο του Τειρεσία. Πώς καθοδηγήσατε τις δύο γυναίκες ηθοποιούς, ώστε να προσεγγίσουν ρόλους του αντίθετου φύλου; Και με ποιο σκεπτικό τις επιλέξατε;

Και τα δυο πρόσωπα του έργου έχουν εμπειρία και των δυο φύλων μέσα από την μυθική τους διάσταση.Συνήθως αυτές οι προσεγγίσεις στο θέατρο γίνονται μέσα από την παρωδία.Ήθελα να εστιάσω σε μια πιο εσωτερική αναζήτηση της ταυτότητας του φύλου.

Υπάρχει κάποια παράσταση στις Βάκχες του Ευριπίδη που έχει χαραχτεί στη μνήμη σας;

Όχι.Δεν έχω δει και πολλές.

Κατά τη γνώμη σας, τολμούν οι Έλληνες σκηνοθέτες στο αρχαίο δράμα τα τελευταία χρόνια;

Κάποιοι ναι.Φυσικά, εκτός θεσμών.Δεν υπάρχει υποστήριξη για έρευνα.

Η δική σας έρευνα για το αρχαίο δράμα σε ποια ενδιαφέροντα μονοπάτια σας έχει οδηγήσει;

Με φέρνει συνέχεια αντιμέτωπη με το όριο μου σαν ύπαρξη.

Η Επίδαυρος μπορεί να αναδείξει αλλά και να συντρίψει μια παράσταση. Πώς στέκεστε απέναντι στην ιδιαίτερη δυναμική αυτού του σκηνικού χώρου;

Προσπαθώ με ψυχραιμία.Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο στην διάθεση μας για να εξοικειωθούμε με τον χώρο.Αυτό ανήκει στα μειονεκτήματα.

Τι σχεδιάζετε για τη χειμερινή σεζόν;

Τα Πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ του Φασμπίντερ στο Εθνικό Θέατρο.

«Βάκχες»: ταυτότητα παράστασης: μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία-κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου. Βοηθός σκηνοθέτη: Παπαδοπουλου Χριστίνα. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Σκηνικά Σταύρος Λίτινας. Μάσκες - επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων :Μάρθα Φωκά. Φώτα: Νίκος Βλασόπουλος. Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης. Video: Παναγιώτης Ευαγγελίδης. Διεύθυνση παραγωγής: Θέατρο  Δωματίου. Ερμηνεύουν:Διόνυσος:Αγλαΐα Παππά. Πενθέας: Αριστείδης Σερβετάλης. Τειρεσίας: Μαρία Κίτσου. Κάδμος: Γιώργος Μπινιάρης. Δούλος-Άγγελος: Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Χαραλάμπους. Άλλος άγγελος: Παρθενόπη Μπουζούρη. Αγαύη: Άντζελα Μπρούσκου.Χορός Βακχών: Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, Αθηναίου Μαρία, Γαϊτάνου Λεονόρα, Γκλιάτη Δήμητρα, Κίτσου Μαρία, Μπινιάρης  Γεώργιος, Μπουζούρη Παρθενόπη, Σταμόπουλος Αντώνης, Παπαχρήστου Βάλια, Πανταζάρας Αργύρης, Χαραλάμπους Χάρης.

Πληροφορίες: «Βάκχες» του Ευριπίδη, 8-9 Αυγούστου, αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, ώρα 21:00. Διάρκεια: περίπου 90 λεπτά, χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: 40 ευρώ, 35 ευρώ, 25 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό). Άνω διάζωμα: 15 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό), 5 ευρώ (κάρτα ανεργίας, ΑΜΕΑ).

Μάνια Στάικου