Θεατρική ανάγνωση μιας ερωτικής νουβέλας του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

kapou-pernouse-mia-foni-fotografia-2014
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Στους «καταραμένους» της ελληνικής ποίησης ανήκει ο Ναπολέων Λαπαθιώτης. Όμως οι Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου και Νατάσα Παπανδρέου, επιλέγουν ένα από τα πεζογραφήματα- διαμαντάκια του έργου του: διασκευάζουν και ερμηνεύουν τους ήρωες της νουβέλας του «Κάπου περνούσε μια φωνή» (1940), στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται σήμερα, στην ενότητα «Σύγχρονη θεατρική δημιουργία» του φεστιβάλ των Αισχυλείων (Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας).

Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης στην ιστορία του ξεδιπλώνει ένα μοιραίο ερωτικό τρίγωνο, με φόντο την Αθήνα του 1915. Σε μια εργατική συνοικία του Παγκρατίου, η Ρηνούλα, μια νεαρή καπελού, «ξεψυχά για χάρη ενός ανεκπλήρωτου έρωτα…όμως το αντικείμενο του πόθου της, ο 19χρονος τσαγκάρης Σωτήρης, έχει αλλού στραμμένη την προσοχή του…», σημειώνουν οι συντελεστές.

Οι Ηλίας Βογιατζηδάκης,  Μυρτώ Πανάγου και Νατάσα Παπανδρέου, μεταφέρουν τα πρόσωπα του ερωτικού δράματος στο σήμερα, με τη μουσική να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ατμόσφαιρα της θεατρικής αφήγησής τους. Αφήνουν ωστόσο ένα παράθυρο στη νοσταλγία, μπλέκοντας εικόνες της παλιάς Αθήνας με σχολικές μνήμες. Στο επίκεντρο φυσικά παραμένει ο απόλυτος έρωτας που θολώνει τα πάντα, κάνοντας «την αυτοθυσία να φαντάζει μια πράξη θεμιτή».

Διασκευή, ερμηνεία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Μυρτώ Πανάγου, Νατάσα Παπανδρέου. Σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης. Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Σκηνικά και κοστούμια: Ευαγγελία Κατέχη. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Βοηθός σκηνοθέτη: Γιούλη Καρναχωρίτη. Βίντεο: Ρεβέκκα Βάρναλη. Φωτογραφίες: Χρήστος Πεσματζόγλου.

Πληροφορίες: «Κάπου περνούσε μια φωνή» , 25 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Σύγχρονη θεατρική δημιουργία»-Φεστιβάλ Αισχυλείων, τιμή εισιτηρίου:10 ευρώ για την παρακολούθηση όλων των παραστάσεων της «Σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας».