Κλειστή η θερινή σκηνή του Εθνικού για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου

fantastico-ta-dimiourgimena-sumferonta-geniki-foto-parastasis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Η Αθήνα ερημώνει τον Δεκαπενταύγουστο και αρκετοί θίασοι κάνουν ένα μικρό διάλειμμα λίγων ημερών από τις θεατρικές υποχρεώσεις τους.

Η νέα θερινή σκηνή του Εθνικού Θεάτρου «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παππά-μια μικρή όαση δροσιάς- είναι κλειστή αυτή την εβδομάδα έως τις 17/8, οπότε όσοι θέλατε να δείτε το έργο «Fantastico-Τα δημιουργημένα συμφέροντα» του Χαθίντο Μπεναβέντε, σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη, θα πρέπει να κάνετε υπομονή για λίγες ημέρες ακόμη.

Το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ ισπανού συγγραφέα θα παίζεται έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η τιμή του εισιτηρίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή (10 ευρώ), ενώ κάθε Τετάρτη η είσοδος θα είναι δωρεάν για τους ανέργους συμπολίτες μας (με επίδειξη της κάρτας ανεργίας και ταυτότητας). Για τις υπόλοιπες μέρες παραστάσεων η είσοδος για τους ανέργους θα είναι 5 ευρώ.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, στο σκηνοθετικό του σημείωμα, επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Από την κομέντια ντελ άρτε μέχρι τον Γκόγκολ και τη νεότερη συγγενή δραματουργία εκτείνεται ένα ευρύ πεδίο θεατρικής συμπεριφοράς, μια αλληλουχία τύπων, χαρακτήρων ή πυκνωμάτων πληθυσμιακών χαρακτηριστικών.

Οι "γνωστοί άγνωστοι" του σιναφιού μας οδοιπορούν στη σκηνική επικράτεια, διαδέχονται ο ένας τον άλλον, σκυταλοδρομούν πηγαίνοντας πιο πέρα τις επιδόσεις του προηγούμενου.

Έτσι ο αρλεκίνος ή ο zanni της κομέντια ντελ άρτε, διαδεχόμενοι τον μεσαιωνικό μίμο, γίνονται: ο τρελός του Σαίξπηρ, ο κομπέρ στο καμπαρέ, ο κλόουν στο τσίρκο, ο μεταβιομηχανικός κλοσάρ, ο ανέστιος και πλάνης στα έργα του Μπέκετ. Συγκροτείται μια θεατροπαρέα που συχνάζει, δολοπλοκεί, γλεντοκοπά, υπονομεύει, στήνει φάρσες και μας κλείνει πονηρά το μάτι ή γελάει τρανταχτά στο πρόσωπό μας στα έργα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Με αυτό το ανάμεικτο υλικό έφτιαξε ο Μπεναβέντε τα Δημιουργημένα συμφέροντα – έργο κωμικό, δραματικά επίκαιρο και τραγικά αναγνωρίσιμο στις μέρες που ζούμε. Θέμα του η διαφθορά όχι μονάχα του ηγέτη εις βάρος του λαού –όπως θα ήθελαν κάποιοι προοδευτικοί κοινωνιολόγοι– αλλά η διαφθορά του ίδιου του λαού στην απόλυτη διήθηση και διάχυσή της στο κοινωνικό σώμα. "Ηγέτης αδίστακτος, λαός πονηρός" μας λέει ο Λάο Τσε.

Στο έργο του Μπεναβέντε το φανταχτερό δέντρο της διαφθοράς έχει απλώσει τις ρίζες του σε όλες τις κατηγορίες και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έτσι όλοι συμμετέχουν σε μια φάρσα εξαπατήσεων, ανατροπών, μεταστροφών και ένοχων συγκατανεύσεων. Η διαφθορά, με τους εκβιασμούς, τις εξαγορές και τα λαδώματα, θα χρησιμοποιήσει ακόμη και τον έρωτα ως μέρος του σχεδίου της. Ο αμοραλισμός των επιτήδειων γίνεται κτήμα και αυτονόητο, αλλά και θεσμός στη συγκρότηση της κοινωνίας του έργου…».

Mετάφραση: Παντελής Πρεβελάκης. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης. Σκηνικά και Κοστούμια: Έρση Δρίνη. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Χορογραφία: Κική Μπάκα. Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Δαυλού. Βοηθός σκηνογράφου: Βασιλική Τσιλιγκρού.

Διανομή: (αλφαβητικά):Κυρία Ξενοδόχος: Κατερίνα Γιαμαλή. Αφηγήτρια - Λάουρα: Ανδρομάχη Δαυλού. Σίλβια: Ευγενία Δημητροπούλου. Κυρία Σειρήνα: Μαρία Διακοπαναγιώτου. Αρλεκίνος: Βασίλης Ευταξόπουλος. Κυρία Φασουλή: Νόνη Ιωαννίδου. Αφηγήτρια-Καμαριέρα - Καλεσμένη: Εφη Λιάλιου. Ντοτόρος: Νίκος Μαγδαληνός. Αφηγήτρια – Καμαριέρα - Καλεσμένη: Δάφνη Μαρκάκη. Αφηγήτρια - Ρισέλα: Ελενα Μαρσίδου. Λέανδρος: Βασίλης Μπισμπίκης. Φασουλής: Χρήστος Νίνης. Αφηγητής – Καμαριέρης - Καλεσμένος: Στέλιος Πετράκης. Πανταλόνε: Βασίλης Ρίσβας. Παιδί – Γραμματικός: Γιάννης Σοφολόγης. Κρισπίν: Γρηγόρης Σταμούλης. Κολομπίνα: Ελεάννα Στραβοδήμου. Αφηγητής – Καμαριέρης – Καλεσμένος: Αντώνης Χαντζής.

Πληροφορίες: «Fanstastico-Tα δημιουργημένα συμφέροντα» στο «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παππά: δεν θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου έως τις 17/8. Η παραγωγή θα επιστρέψει μετά από λίγες ημέρες και θα παίζεται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή,  Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, έως τις 21 Σεπτεμβρίου. Γενική είσοδος:10 ευρώ. Δωρεάν είσοδος για ανέργους κάθε Τετάρτη (με επίδειξη κάρτας ανεργίας και αστυνομικής ταυτότητας). Είσοδος για ανέργους τις υπόλοιπες μέρες: 5 ευρώ. 210.3301880, μέσω πιστωτικής κάρτας στο  210.7234567. «Σχολείον της Αθήνας»-Ειρήνη Παππά, Πειραιώς 52 (στο ύψος του Μοσχάτου).