Μάγια Πλισέτσκαγια και Γιούρι Γκριγκορόβιτς στο Ηρώδειο

magia-plisetskagia-foto-triti-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Η Μάγια Πλισέτσκαγια, η θρυλική μπαλαρίνα και ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς, ο χορογράφος που «κυβέρνησε» με σιδερένια πυγμή επί τριάντα χρόνια τα μπαλέτα Μπολσόι, ήταν κοινό μυστικό, ότι διαφωνούσαν σε πολλά ζητήματα-και ιδιαιτέρως στον καλλιτεχνικό προσανατολισμό των μπαλέτων Μπολσόι.

Αναπόφευκτα-οι δρόμοι τους χώρισαν-κι η αντιπαράθεσή τους είχε τροφοδοτήσει ένα πλούσιο παρασκήνιο. Κι όμως η σκιά αυτών των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών που σφράγισαν το Ρωσικό μπαλέτο πέφτει σε τρεις σημαντικές παραστάσεις μπαλέτου τις οποίες θα απολαύσουμε τον Σεπτέμβριο στο Ηρώδειο.

Δύο κλασικές παραγωγές του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, η περίφημη χορογραφία του στον «Σπάρτακο», (σε μουσική του ρώσου συνθέτη αρμενικής καταγωγής Αράμ Χατσατουριάν) αλλά και η εκδοχή του στη ρομαντική «Ζιζέλ» (σε μουσική Αντόλφ Αντάλμ) θα παρουσιαστούν αντίστοιχα στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, με σκηνικά ειδικά φτιαγμένα για τον υποβλητικό χώρο του Ηρωδείου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει ένα λαμπρό γκαλά μπαλέτου, το «Ave Maya»-φόρος τιμής στην Μάγια Πλισέτσκαγια, στο οποίο μάλιστα θα παρευρεθεί και η ίδια.  Μια σειρά κορυφαίων χορευτών-δικής της επιλογής- από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από τα έργα και τους ρόλους που ανέδειξε με την ερμηνεία της τις περασμένες δεκαετίες: Δον Κιχώτης, Κάρμεν, Μανόν, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ωραία Κοιμωμένη κ.α. Δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι στις παραπάνω παραστάσεις θα συμμετέχουν και σολίστ από τα μπαλέτα Μπολσόι.

Αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ειρωνεία της τύχης ότι «διασταυρώνονται» έστω και έμμεσα με αυτόν τον τρόπο τα δυο ιερά τέρατα του ρωσικού χορού, η Μάγια Πλισέτσκαγια και ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Επί κυριαρχίας του Γκριγκορόβιτς στα μπαλέτα Μπολσόι η Πλισέτσκαγια  παρουσίασε μερικές από τις σημαντικότερες συνεργασίες της με το σύζυγό της, τον συνθέτη Ρόντιον Σέντριν: το «Carmen Suite» (1967), την «Anna Karenina» (1972) και τον «Γλάρο». Όμως οι πρώτες ρωγμές είχαν ήδη φανεί…«Το Μπολσόι αξίζει να παράγει τις δικές του εντελώς νέες παραστάσεις στην όπερα και στο μπαλέτο, αντί απλώς να παρουσιάζει αυτό που στη Δύση βλέπουν εδώ και τριάντα χρόνια», είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Πλισέτσκαγια και το σχόλιο είχε θεωρηθεί ότι στόχευε ευθέως τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Πολλοί άλλωστε τον κατηγορούσαν ότι πρόβαλε κυρίως τις δικές του παραγωγές, μην αφήνοντας ζωτικό χώρο σε νέους καλλιτέχνες. Αντίθετα οι υποστηρικτές του τόνιζαν ότι οι μεγάλοι οργανισμοί θέλουν στιβαρή διαχείριση. Όπως και να έχει, είμαστε πολύ τυχεροί που θα δούμε στην Αθήνα, στον ίδιο σκηνικό χώρο, να διασταυρώνονται οι αντιλήψεις δύο σημαντικών προσωπικοτήτων που καθόρισαν με διαφορετικό τρόπο το τοπίο του κλασικού χορού…

Πληροφορίες: «Σπάρτακος»: 8 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00. «Ζιζέλ»: 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 30 ευρώ, φοιτητικό 25 ευρώ, 40 ευρώ, 60 ευρώ, 80 ευρώ, 100 ευρώ. Προπώληση: 2106980044, www.weticket.gr, www.viva.gr, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots.

«Ave Maya»: 23 Σεπτεμβρίου Ηρώδειο, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 80 ευρώ, 68 ευρώ, 55 ευρώ, 42 ευρώ, άνω διάζωμα: 25 ευρώ και 15 ευρώ (φοιτητικά, ανέργων, πολυτέκνων, ΑΜΕΑ). Προπώληση: www.ticketservices.gr , στα καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 2107234567.

Μάνια Στάικου