Αλλαγές και ανακατατάξεις στο θεατρικό χάρτη της νέας σεζόν

fota-theatrou-fotografia-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Επιχειρηματικές ανακατατάξεις, νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά και αλλαγή πλεύσης σε ιστορικούς θεατρικούς οργανισμούς αναμένεται να αφήσουν το στίγμα τους στην ερχόμενη θεατρική σεζόν.

Το σκηνικό είναι ακόμη ρευστό, σε πολλές περιπτώσεις οι τελικές συμφωνίες δεν έχουν επικυρωθεί, αλλά αναμφίβολα έχουν ξεχωρίσει οι νέες σκηνές και οι καλλιτεχνικές συμμαχίες που θα μας απασχολήσουν.

Ο Γιάννης Κακλέας συζητά να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου Βασιλάκου-που ανήκει στον όμιλο του Ακροπόλ, δημιουργώντας προσδοκίες ότι θα εγκαινιάσει έναν ακόμη δυναμικό θεατρικό πόλο έλξης που θα είναι ανοιχτός και σε πειραματισμούς. Τέλη Αυγούστου οριστικοποιείται η συμφωνία, καθώς ακόμη παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σκηνοθετήσει και κάποιες από τις μεγάλες παραγωγές στην κεντρική σκηνή του Ακροπόλ, αφήνοντας το στίγμα του σε άλλη μια μεγάλη σκηνή της Αθήνας. Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι προτίθεται να ανεβάσει τον «Ματωμένο γάμο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Μοθωναίο, Λένα Παπαληγούρα και Εβελίνα Παπούλια.

Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μεγάλες αλλαγές δρομολογούνται και σε μεγάλα θέατρα του κέντρου που αποτελούσαν την «ατμομηχανή» εμπορικών επιτυχιών. Το ζεύγος Διονύση Παναγιωτάκη και Ελένης Κούρκουλα, με όχημα την εταιρεία «Αθηναϊκά Θέατρα» αναλαμβάνει πλέον την καλλιτεχνική και οικονομική διοίκηση των θεάτρων που διαχειριζόταν η «Ελληνική Θεαμάτων». Οι δύο εταιρείες θα συνυπάρχουν για ένα εύλογο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης των μετοχών και να αποκτήσει σταδιακά τον πλήρη έλεγχο η εταιρεία «Αθηναϊκά θέατρα».

Η αρχή θα γίνει με το «χρυσωρυχείο» του θεάτρου Παλλάς, το Μικρό Παλλάς και το θέατρο Αλίκη, ενώ το ενδιαφέρον του γνωστού τηλεοπτικού παραγωγού που εισέρχεται πλέον δυναμικά στο χώρο θεάτρου, επεκτείνεται και στις υπόλοιπες έξι σκηνές της απερχόμενης Ελληνικής Θεαμάτων: δηλαδή τα θέατρα «Χορν», «Εμπορικόν», «Αποθήκη», «Πειραιώς 131» και «Κιβωτός».

Στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα του ρεπερτορίου, ωστόσο έχουν διαρρεύσει οι ειδήσεις για ορισμένες από τις υπό σχεδιασμό παραγωγές: στη λαμπερή σκηνή του Παλλάς, ο Πέτρος Ζούλιας θα σκηνοθετήσει τον «Αγαπητικό της βοσκοπούλας» του «πατέρα» του ελληνικού κωμειδυλλίου, Δημητρίου Κορομηλά, με έναν μεγάλο θίασο στον οποίο θα συμμετέχουν οι Ρένη Πιττακή, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Βασίλης Μπισμπίκης, Ευγενία Δημητροπούλου κ.α. Είναι πολύ πιθανό να επανέλθει η κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη «Πράματα και θάματα» στο «Μικρό Παλλάς» και να δούμε την «Προξενήτρα» του Θόρντον Γουάιλντερ στο θέατρο Αλίκη, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Βίκυ Σταυροπούλου.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη, δραστήρια ηθοποιός, σκηνοθέτις και συγγραφέας αναλαμβάνει επισήμως από την 1η Σεπτεμβρίου την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Έχοντας στο ενεργητικό της την ομόφωνη πρόταση του Δ.Σ. του ιστορικού θεάτρου και την εμπιστοσύνη του απερχόμενου Διαγόρα Χρονόπουλου, η Μαριάννα Κάλμπαρη καλείται να «ζωντανέψει» έναν θεατρικό οργανισμό με βαριά καλλιτεχνική κληρονομιά, σε ένα δύσκολο θεατρικό τοπίο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. «Παιδί» του Θεάτρου Τέχνης και η ίδια-είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα προδώσει την ιδιαίτερη κουλτούρα του-ελπίζουμε όμως ότι θα κατορθώσει να ανανεώσει το κοινό του.

Ο Σωτήρης Χατζάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις μεγάλες αλλαγές που προετοιμάζει, με επίκεντρο τη νέα σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το «Σχολείον»-Ειρήνη Παππά (στην Πειραιώς 52, στο ύψος του Μοσχάτου). Μπορεί οι θεατρόφιλοι να το ανακάλυψαν ως «θερινό στέκι», όμως ο στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι τους πρώτους μήνες του 2015 ο χώρος να μπορεί να λειτουργεί και τον χειμώνα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι τελευταίες εργασίες αποκατάστασης του κτιριακού συμπλέγματος και ειδικά της δεύτερης σκηνής. Αναμένεται να φιλοξενηθεί και εκθεσιακός χώρος για την Ειρήνη Παππά, ενώ στο σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού είναι να ανέβουν παραγωγές με διεθνή χαρακτήρα-με σημαντικές μετακλήσεις και  συμπαραγωγές από το εξωτερικό αλλά και παραστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλο έλξης της τουριστικής κίνησης της Αθήνας. Προς το παρόν άστεγες θεατρικές ομάδες θα μπορούν να βρουν φιλοξενία για τις πρόβες τους, παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εθνικού.

Μάνια Στάικου