«Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ»: η αντιφασιστική σάτιρα για μια ακόμη σεζόν στο θέατρο Φούρνος

elate-s-emas-gia-enan-kafe-fotografia-2014-emas-gia-enan-kafe-fotografia-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Καφές με …αντιφασιστικό άρωμα, προσφέρεται για τρίτη χρονιά στο θέατρο «Φούρνος», με τη σκηνοθετική υπογραφή του Βασίλη Νικολαϊδη.

Η παράσταση «Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ» βασίζεται στην ελεύθερη διασκευή της νουβέλας «La spartizione» του Πιέρο Κιάρα που είχε μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη τη δεκαετία του ’70 από τον Αλμπέρτο Λατουάντα. Η  περίεργη σχέση που αναπτύσσει ένας δημόσιος υπάλληλος με τρεις ανύπαντρες αδελφές, την περίοδο του Μεσοπολέμου στην Ιταλία, γίνεται ο καμβάς για να αποτυπωθεί-με πινελιές μαύρου χιούμορ, η γέννηση του φασισμού.

Η τολμηρή σάτιρα του Πιέρο Κιάρα αποδεικνύεται στις μέρες μας-δυστυχώς-εξαιρετικά επίκαιρη. Όπως επισημαίνει στο σημείωμά του ο Βασίλης Νικολαϊδης: «Μελετώντας το έργο, προσαρμόζοντάς το και διασκευάζοντάς από νουβέλα σε θεατρικό, ανακαλύψαμε πως μας οδηγεί σε μια περιπέτεια, αφού, οδηγηθήκαμε στην ψηλάφηση ενός φαινομένου που μοιάζει να επανέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ανθρώπινη κοινωνία.

Με χρονικό σημείο αναφοράς την φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι το έργο αποτελεί ένα χιουμοριστικό και καυστικό σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση, τις κοινωνικές συμβάσεις και το ανεκπλήρωτο που μας οδηγεί ενίοτε σε καταστροφικές επιλογές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ουσιαστικά ψηλαφίσαμε τους λόγους της γέννησης του φασισμού».

Από τις 6 Οκτωβρίου το έργο θα επαναληφθεί για νέο κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Φούρνος. Την ελεύθερη διασκευή του κειμένου υπογράφουν τα μέλη της θεατρικής κολεκτίβας «Ομάδα 92».

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Σκηνικά - Εικαστική επιμέλεια: Γιάννης  Μετζικώφ. Χορογραφία: Κική Σελιώνη. Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς,  Μαρία Καρακίτσου,   Ευγενία Μαραγκού,  Θεοδώρα Σιάρκου, Γιώργος  Σκυριανός,  Στέλλα Χατζημιχελάκη.    

Πληροφορίες: «Ελάτε σ’ εμάς για έναν καφέ» από τις 6 Οκτωβρίου, στο θέατρο Φούρνος, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.