«Τα τέσσερα κοριτσάκια»: το σουρεαλιστικό θεατρικό του Πικάσο στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου

tessera-koritsakia-foto-nea G.CHRYSOCHOIDIS
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

«Τα τέσσερα κοριτσάκια»-το ένα από το δύο μοναδικά θεατρικά κείμενα του Πάμπλο Πικάσο, σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλατζόπουλος, για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε μια-ακατάλληλη για ανηλίκους παράσταση- στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου από τις 27 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για την επανάληψη της παραγωγής που είχε πρωτοπαρουσιαστεί για λίγες ημερομηνίες στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Το προσεχές διάστημα την αναμένουμε και στην Αθήνα, καθώς οι συντελεστές της αναζητούν ακόμη τις κατάλληλες ημερομηνίες. Το σουρεαλιστικό θεατρικό κείμενο τα «Τέσσερα κοριτσάκια», γραμμένο το 1948 αντανακλά τις καλλιτεχνικές και ιδεολογικές αντιλήψεις του Πικάσο. 

Οι  Έλενα Ζήκου, Σίσσυ Ιγνατίδου, Κάτια Παπαιωάννου, Ασπασία Πιτιλάκη υποδύονται τις μικρές ηρωίδες του έργου, τα «Τέσσερα κοριτσάκια» που, όπως επισημαίνει ο Γιάννης Καλατζόπουλος στο σημείωμά του: «…παραληρούν, στριγγλίζουν, χαζογελάνε, ονειρεύονται, κοροϊδεύουν, τραγουδούν, γδύνονται, αυτοσαρκάζονται και θρηνολογούν μέσα σ’έναν φανταστικό λαχανόκηπο, όπου υπάρχουν τα πάντα μόνο για μια στιγμή και ύστερα εξαφανίζονται, διαλύονται ή εκρήγνυνται μέσα σ’ένα ολόφωτο πυρηνικό μανιτάρι… Ανεβάζουμε αυτό το έργο σήμερα που όλα στον κόσμο έχουν αλλάξει τόσο πολύ, ακριβώς για να εμποδίσουν την αλλαγή του Κόσμου». Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο clickatlife για την παράσταση.

Θεατρική απόδοση κειμένου-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος. Συνεργάτης στην σκηνοθεσία: Μαρίνα Χατζηιωάννου. Κινησιολογία, σκηνογραφία-ενδυματολογία: Κατερίνα Παπαγεωργίου. Μουσική: Πάρης Παρασχόπουλος. Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος. Μουσική διδασκαλία: Βασιλική Αλεξίου. Παίζουν: Έλενα Ζήκου, Σίσσυ Ιγνατίδου, Κάτια Παπαιωάννου, Ασπασία Πιτιλάκη.

Πληροφορίες: «Τέσσερα κοριτσάκια» στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, από το Κ.Θ.Β.Ε. από τις 27 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Τιμές εισιτηρίων:15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ (φοιτητές, πολύτεκνοι, άνω των 65) και σπουδαστές που εμπίπτουν στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψε το Κ.Θ.Β.Ε. με το Υπουργείο Παιδείας: 8 ευρώ. Ανέργων 5 ευρώ. Προπώληση: στα ταμεία του Κ.Θ.Β.Ε., στο www.viva.gr, τηλ. 11876, στα καταστήματα Seven Spots, στον Ιανό, στο ταμείο ΚΟΘ (εκδοτήριο πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη).  Τηλέφωνο πληροφοριών : 2315 200200.