Οι επαναλήψεις πολυσυζητημένων παραστάσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

promitheas-desmotis-epidauros-foto-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Δίχασαν, είχαν φανατικούς οπαδούς και επικριτές αλλά πολλές από τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που συζητήθηκαν για το εικονοκλαστικό πνεύμα τους επιστρέφουν τον Σεπτέμβριο στην Πειραιώς 260, ενώ άλλες βρίσκουν νέα θεατρική στέγη το χειμώνα.

Ο «Φιλοκτήτης» σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου ανεβαίνει στις 4 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Με Μιχαήλ Μαρμαρινό, Αιμίλιο Χειλάκη και Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη στις καλύτερες στιγμές τους, σε μια τολμηρή, καίρια ανάγνωση που ακουμπά τους προβληματισμούς της εποχής μας. Μια παράσταση που υμνήθηκε από την κριτική και είχε-δικαίως-μεγάλη εμπορική απήχηση.

Η είδηση όμως είναι ότι ορίστηκαν επιτέλους οι ημερομηνίες για μερικές από τις επαναλήψεις που αναμέναμε: στην Πειραιώς 260 στο κτίριο Δ θα παρουσιαστεί η «Ελένη», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά (12,13, 14/9), ενώ στις 18, 19 και 20 του ίδιου μήνα η σκυτάλη θα περάσει στον Έκτορα Λυγίζο και τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Όσοι δεν είδατε λοιπόν τις παραστάσεις που προκάλεσαν τόση πολεμική στα Επιδαύρια, έχετε μια ακόμη ευκαιρία να δείτε τι φέρνουν επιτέλους στην αισθητική του αρχαίου δράματος οι νέοι σκηνοθέτες.

«Ο Ματωμένος γάμος» της Λένας Κιτσοπούλου είχε συγκεντρώσει μεγάλη μερίδα θεατών -διαθέτει αφοσιωμένο κοινό που την ακολουθεί σε κάθε νέα της δουλειά- ενώ είχε συζητηθεί και η ερμηνεία του Νίκου Καραθάνου στο ρόλο της Μάνας. Ουσιαστικά με αφετηρία το έργο του Λόρκα, η Κιτσοπούλου επιστρέφει στα αγαπημένα της θέματα. Η παράστασή της ανεβαίνει και πάλι στην Πειραιώς 260 στο κτίριο Η, στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Η «Πάπισσα Ιωάννα», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου, μια παράσταση που οραματιζόταν εδώ και χρόνια, ανήκε στις sold-out παραγωγές. Θα επιστρέψει κι αυτή στο κτίριο Η, στην Πειραιώς 260 στις 21, 22 και 23 Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει να προσθέσουμε και ορισμένες άλλες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών που θα δούμε το χειμώνα: στο θέατρο Πόρτα θα επαναληφθεί η προσεγμένη  παιδική παράσταση «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ,  σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυροματάκη. Στο θέατρο Πορεία το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Καραγάτση, η πολυσυζητημένη θεατρική διασκευή που σκηνοθέτησε ο εγγονός του συγγραφέα, Δημήτρης Τάρλοου.

Η sold-παράσταση «Ραμόνα travel-η γη της καλοσύνης», το νέο θεατρικό της Γλυκερίας Μπασδέκη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη-μετά τη μίνι-περιοδεία στο Αιγαίο θα βρει αρχές φθινοπώρου στέγη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής. Μια δεύτερη, διαφοροποιημένη εκδοχή της παράστασης «Ο Αβελάρδος και η Ελοϊζα» , σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού θα ανέβει από τις 8 Οκτωβρίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, με την ίδια πρωταγωνιστική ομάδα: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη και Ελένη Κοκκίδου. Οι συντελεστές της παράστασης ξαναγράφουν το κείμενο της αληθινής ιστορίας, αλλάζοντας τον χρόνο και τον τόπο…

Έχουμε επίσης πληροφορίες ότι η επίκαιρη παράσταση του Θοδωρή Γκόνη «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στη τεμπελιά» που συνδυάζει τη μελέτη του Νίκου Παναγιωτόπουλου για τους ανέργους με το διάσημο δοκίμιο του Πολ Λαφάργκ (του γαμπρού του Μαρξ) θα επαναληφθεί πιθανότατα μέσα στον Σεπτέμβριο στην ΕΜΣ του Κ.Θ.Β.Ε.

Μάνια Στάικου