Θοδωρής Γκόνης: θα ανεβάσει το «Δείπνο της Μπαμπέτ»

thodoris-gkonis-deuteri-foto ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Αύριο είναι η πρεμιέρα του νέου έργου της Γλυκερίας Μπασδέκη «Donna abbandonata ή πολύ με στενοχωρήσατε κύριε Γιώργο μου» που ανεβαίνει, σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, στην Καβάλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων (22, 23, 24 Αυγούστου).

Για το έργο της Μπασδέκη που μας υπενθυμίζει-με ποιητικό τρόπο την απουσία του Γιώργου Χειμωνά-έχουμε ξαναγράψει (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) κι ελπίζουμε να το δούμε κάποια στιγμή και σε μια από τις αθηναϊκές σκηνές.

Ωστόσο δεν είναι το μοναδικό project με το οποίο ασχολείται αυτή την περίοδο ο Θοδωρής Γκόνης. Το νέο του φιλόδοξο σχέδιο είναι να ανεβάσει τη σκηνική εκδοχή της οσκαρικής δανέζικης ταινίας «Το δείπνο της Μπαμπέτ», με την Φιλαρέτη Κομνηνού στον ομώνυμο ρόλο. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το αριστούργημα του Γκάμπριελ Άξελ, του σπουδαίου σκηνοθέτη που έφυγε-πλήρης ημερών- τον Φεβρουάριο. 

Η πλοκή είναι βασισμένη σε μια από τις ιστορίες της Κάρεν Μπλίξεν: Η Μπαμπέτ, η εκλεπτυσμένη γαλλίδα σεφ υπηρετεί με αφοσίωση δύο Δανές γεροντοκόρες, στις οποίες έχει βρει καταφύγιο. Και όταν κερδίζει το λαχείο, ξοδεύει όλη της την περιουσία για να τους ετοιμάσει ένα μυθικό γεύμα με τα πιο ακριβά υλικά.

Η ύστατη αυτή πράξη αυτοθυσίας μιας αυθεντικής καλλιτέχνιδας των γεύσεων, έρχεται σε τέλεια αντίθεση με το  αυστηρό περιβάλλον της οικίας των δύο αδελφών οι οποίες δεν  έχουν αποτινάξει το συντηρητισμό του πάστορα πατέρα τους.

Ο γνωστός λογοτέχνης Θόδωρος Γρηγοριάδης δουλεύει ήδη εντατικά πάνω στη θεατρική διασκευή του έργου. Ο Θοδωρής Γκόνης ετοιμάζει μια πλούσια παραγωγή-κόντρα στη μιζέρια των ημερών μας- με 13 πρόσωπα. Δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποια πόλη ή σε ποια σκηνή θα ανέβει η νέα του δουλειά. Να στοιχηματίσουμε ότι μάλλον θα δοθεί στη Θεσσαλονίκη η πρεμιέρα;

Όσο για τη Φιλαρέτη Κομνηνού, η οποία βρίσκεται αυτή την περίοδο σε περιοδεία, υποδυόμενη την Εκάβη στις «Τρωάδες» που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης, έχει ήδη κλείσει τη συμμετοχή της σε μια ακόμη ενδιαφέρουσα παράσταση: τον Δεκέμβριο θα τη δούμε στο «Λίλιομ» του Φέρεντς Μόλναρ σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου. Πρόκειται για άλλο ένα έργο με κινηματογραφική λάμψη: γραμμένο το 1909 από τον διάσημο Ούγγρο συγγραφέα συνδέθηκε κυρίως με την ταινία του Φριτς Λανγκ (το 1934) και το μιούζικαλ «Carousel» των Ρότζερς και Χάμερσταϊν.

Στο μεταξύ θα επαναληφθούν κι άλλες δύο παραστάσεις, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Θοδωρή Γκόνη: πριν ξεκινήσει για δεύτερη σεζόν η «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου στο θέατρο Βασιλάκου, στην Αθήνα (με την Ιωάννα Παππά) θα παρουσιαστεί για λίγες ημερομηνίες και στην Καβάλα. Επίσης «Η οδύνη των ανέργων και το δικαίωμα στην τεμπελιά», παραγωγή που είχε προκαλέσει αίσθηση όταν παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών, θα επαναληφθεί πιθανότατα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, από το Κ.Θ.Β.Ε.

Μάνια Στάικου