«Capo d’Istria»: το θρίλερ της δολοφονίας του Καποδίστρια σε μια ξεχωριστή παράσταση

capo-d-istria-nea-foto-epanalipsi-istria-nea-foto-epanalipsi
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ο χορός των επαναλήψεων ξεκινά σε πολλές αθηναϊκές σκηνές το φθινόπωρο. Στην πληθώρα των παραστάσεων ξεχωρίσαμε το «Capo d’Istria», σε σκηνοθεσία και διασκευή της Αναστασίας Κουμίδου.

Στη διαυγή ανάγνωση της Κουμίδου, το θεατρικό του Νίκου Καζαντζάκη «Καποδίστριας» συνδυάζεται με αποσπάσματα από την αλληλογραφία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος με την εκλεκτή της καρδιάς του Ρωξάνδρα Στούρτζα, καθώς και με αρχειακό υλικό. Η παράσταση, μετακομίζει από το βιομηχανικό χώρο του Beton 7, όπου είχε πρωτοπαρουσιαστεί τον Απρίλιο, στη σκηνή του 104, στο Γκάζι, από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 19 Οκτωβρίου.

Η σκηνική σύνθεση της Κουμίδου τοποθετεί το πορτρέτο του Καποδίστρια-ειδικά στις τελευταίες σκηνές-σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, ξεδιπλώνοντας επί της ουσίας μια «παραβολή». Η ιστορία του Έλληνα κυβερνήτη που τερματίζεται δραματικά με τη δολοφονία του, δεν είναι παρά ένα διαρκώς επαναλαμβανόμενο δράμα, σε διαφορετικές χώρες και εποχές. Είναι ένα πικρό σχόλιο για την Ελλάδα της κρίσης που μας προτρέπει να ξαναδιαβάσουμε τις κρίσιμες σελίδες της Ιστορίας μας-σε μια περίοδο που οι ισχυροί έχουν και πάλι ξεκινήσει τις στρατηγικές κινήσεις τους στη διεθνή σκακιέρα.

Διαβάστε την κριτική που είχαμε δημοσιεύσει για την παράσταση, όταν είχε ανέβει στο Beton 7. Παραμένει η ίδια πρωταγωνιστική ομάδα: τον Καποδίστρια υποδύεται ο Γιώργος Κροντήρης και τη γοητευτική Στούρτζα η Βίκυ Μαραγκάκη. Τους αντιμαχόμενους Μακρυγιάννη και Θόδωρο Κολοκοτρώνη ενσαρκώνουν αντίστοιχα οι Νίκος Παπαδόπουλος και Ακίνδυνος Γκίκας. Σε διπλό ρόλο θα δούμε τον Άλκη Δελαντώνη ενώ σύντομη αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση πραγματοποιεί και ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης.

Διασκευή-σκηνοθεσία: Αναστασία Κουμίδου. Σκηνικά-κοστούμια: Απόστολος Βέττας, μουσική σύνθεση Αντριάνα Μίνου, φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος, βοηθός σκηνοθέτη: Χιονία Χιωτέλη, βοηθός σκηνικών και κοστουμιών: Μάρθα Φωκά.

Παίζουν οι : Βίκυ Μαραγκάκη, Γιώργος Κροντήρης, Νίκος Παπαδόπουλος, Ακίνδυνος Γκίκας, Άλκης Δελαντώνης. Συμμετέχει ο αρχαιολόγος Κώστας Πασχαλίδης

Πληροφορίες: «Capo d’Istria», από 26/9-19/10, στο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ώρα έναρξης: 21:15.  Τηλ. 210-3455020.

Μάνια Στάικου