Game of thrones: θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μια όπερα;

game-of-thrones-foto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Όταν ακούμε τη λέξη όπερα, αναμένουμε κάποιο από τα αριστουργήματα των μεγάλων συνθετών. Όμως τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, πολλοί καλλιτέχνες φλερτάρουν με την ιδέα να ανανεώσουν το είδος, δανειζόμενοι λίγη χολιγουντιανή χρυσόσκονη από γνωστές ταινίες και δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.

O Sung Jim Hong, καλλιτεχνικός διευθυντής και συνθέτης, στο νεοϋρκέζικο σχήμα One World Symphony ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ανεβάσει στις αρχές Ιουνίου το 2015 την όπερα «Hannibal» που θα είναι βασισμένη στον κεντρικό ήρωα του θρίλερ «Η σιωπή των αμνών». 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian  ο Hong δηλώνει πως «Το ψυχολογικό προφίλ του Hannibal είναι το ιδανικό για μια σκοτεινή όπερα. Είναι ένας χαρακτήρας που μας σανηνεύει-τον φοβόμαστε και τον θαυμάζουμε ταυτόχρονα. Και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ως ένα βαθμό θέλουμε να πετύχει».

Το έργο θα είναι βασισμένο στα μπεστ σέλερ μυθιστορήματα του Thomas Harris και το σόου θα έχει και την υπογραφή του Bryan Fuller. Και ο Ηοng ανυπομονεί να συναντηθεί και με τους δυο τους…

Στο μεταξύ προγραμματίζει μια σειρά συναυλιών, με τον τίτλο «Operasodes», με επιλογές μουσικών κομματιών, εμπνευσμένες από τις σειρές «Game of thrones» και «New Girl» που θα παιχτούν στο Ναό Αγίων Αποστόλων της Νέας Υόρκης, τον Οκτώβριο και τον Φεβρουάριο.

Ο ίδιος δεν κρύβει το ζωηρό ενδιαφέρον του για το «Game of thrones» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνθέσει κάποτε  μια όπερα βασισμένη στη σειρά-φαινόμενο. Ωστόσο το πρόβλημα, είναι ότι ακόμα δεν έχει γραφτεί το φινάλε. Υπάρχει όμως ένας χαρακτήρας που κεντρίζει τη δημιουργικότητά του: η Σέρσεϊ Λάνιστερ.  Η μακιαβελική βασίλισσα-που η πλειοψηφία του κοινού αντιπαθεί-ενδεχομένως να αναδεικνυόταν σε μια όπερα. «Η Σέρσεϊ Λάνιστερ θα έκανε τη Σαλώμη να φαντάζει αγία…» σχολιάζει ο ίδιος.

Τον συναρπάζει η άνευ ορίων αγάπη της για τον γιο της , τον οποίο σε μια δική του εκδοχή θα τον παρουσίαζε ακόμη περισσότερο αδύναμο.

Ίσως οι φίλοι του λυρικού θεάτρου να σοκάρονται από τέτοιου είδους φιλοδοξίες, όμως ο Ηοng, υπερασπίζεται τις απόψεις του, υπογραμμίζοντας ότι η περιβόητη σειρά διαθέτει ισχυρές δόσεις δράματος, ίντριγκας και πάθους, στοιχεία δηλαδή τα οποία πρόσφερε στο κοινό της η όπερα εδώ και αιώνες.

Μάνια Στάικου