Ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ «World Wide Lab»

ioli-foto-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης μετακομίζει σε ευρωπαϊκό έδαφος το «World Wide Lab», το διεθνές θεατρικό εργαστήρι- φεστιβάλ που θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο μήνα στο «Teatro Due» της Ρώμης (15/9-12/10).

Η ιδέα της διοργάνωσης δημιουργήθηκε το 2011 στο Watermill Center, του γνωστού σκηνοθέτη Bob Wilson, από τους απόφοιτους του Lincoln Center Theater Director’s Lab. Αποτελεί μια γόνιμη πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου με προσκεκλημένους σκηνοθέτες από διαφορετικές χώρες του κόσμου -Ιταλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ταϊβάν, Καναδάς, ΗΠΑ, Ινδία- οι οποίοι συναντιούνται σταθερά κάθε χρόνο, με σκοπό να δουλέψουν εντατικά και ομαδικά για έναν μήνα, πάνω στη δημιουργία και την παρουσίαση θεατρικών πρότζεκτ. Το θέμα για φέτος είναι η «Καταστροφή και αναγέννηση».

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει η Ιόλη Ανδρεάδη, η οποία θα συν-σκηνοθετήσει με την Αμερικανή συνάδελφό της Annie Levy μια διασκευή του Βασιλιά Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με τον τίτλο «Ληρ ο νεότερος» (Young Lear). Σε αυτή την ανάγνωση ανατρέπονται οι γνωστές ηλικιακές συμβάσεις ανάμεσα στους ηθοποιούς και το ρόλο τους:  «…κυρίαρχο ερώτημα το αν μπορεί να "σωθεί" η ιστορία, σε περίπτωση που νεότεροι κληθούν να ερμηνεύσουν γηραιότερους και έτσι να διδαχτούν από τα ίδια τα λάθη που θα έκαναν στο μέλλον», σημειώνουν οι συντελεστές. Καλή τους επιτυχία!