Δημήτρης Λιγνάδης «το μαζικό δεν είναι πάντοτε και αγοραίο»

dimitris-lignadis-fotografia-portreto
ΤΡΙΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Το πρώην «Αθηνών Αρένα», χώρος ταυτισμένος με μεγάλες συναυλίες, αποκτά νέα ταυτότητα: με το όνομα «Pantheon Theater» στο εξής θα φιλοξενεί μεγάλες μουσικοθεατρικές παραγωγές. Στη θέση-κλειδί του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφήνει τη σφραγίδα του στη μετάβαση της μεγάλης σκηνής που διεκδικεί νέο κοινό, επιστρατεύοντας μια σειρά λαμπερών ονομάτων.

 Γιατί στο  νέο ρεπερτόριο του «Pantheon», βρίσκουν θέση η Άννα Βίσση, ο Σάκης Ρουβάς, η Ρούλα Πατεράκη, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο «μάγος» Γιάννης Κακλέας και άλλοι πολλοί.

Πρόκειται για μια δυναμική κίνηση του επιχειρηματία Γιάννη Παπαθεοχάρη και των δυο γιων του-μάλιστα ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης θα αναλάβει να σκηνοθετήσει τον Σάκη Ρουβά, στο οικογενειακό υπερθέαμα «Ηρακλής».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αποκαλύπτει στο clickatlife.gr τα ισχυρά χαρτιά του ρεπερτορίου. «Θα γίνει ένας πολυχώρος θεαμάτων κι όχι θέατρο με την αυστηρά κλειστή έννοια. Θα είναι ένας πολυπρόσωπος χώρος και το πρώτο μικρό βήμα για την αλλαγή του  έγινε πέρυσι, όταν τα τραπέζια αντικαταστάθηκαν με καθίσματα  στην παράσταση του Αντώνη Ρέμου με την Άννα Βίσση, "Ένα ή κανένα" (σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα). Είναι ένας πολλά υποσχόμενος χώρος 2000 θέσεων, με αρκετές δυνατότητες», διευκρινίζει ο ίδιος.

Το στίγμα του ρεπερτορίου επηρεάζεται και από το μέγεθος της σκηνής: «Θα φιλοξενηθούν μεγάλα θεάματα-μουσικά, θεατρικά, χορευτικά που θα έχουν τη σφραγίδα μιας ποιότητας. Θεάματα που σίγουρα πρέπει να έχουν ένα εύρος και θα προσπαθήσουμε να έχουν και βάθος.Φιλοδοξία μας είναι να μπουν ένθετα και πράγματα πιο εναλλακτικά, με κάποιες μετακλήσεις από το εξωτερικό που να παίζονται για σύντομο χρονικό διάστημα.

Αλλά ακόμη σχεδιάζουμε και αυτή την πτυχή, δεν είναι εύκολο. Η όλη ιστορία με το Pantheon Theater ήρθε στα χέρια μου, σε- λιγότερο από οκτώ μήνες. Θα μπορούσε  κάποιος να ζητήσει δύο χρόνια για αυτόν τον μετασχηματισμό αλλά τέλος πάντων εμείς έχουμε περάσει ήδη στην πρώτη φάση του», εξηγεί ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Οι δύο χιλιάδες θέσεις του «Πάνθεον» που πρέπει να γεμίσουν-και μάλιστα σε καιρό κρίσης, τον αγχώνουν; «Ως καλλιτέχνη δεν με τρομάζουν καθόλου. Όταν είσαι στην οργάνωση ενός τέτοιου χώρου πρέπει να σκεφτείς πώς να αφορά το θέαμα, όσο το δυνατόν το μαζικό κοινό-βλέπετε αποφεύγω να πω τη λέξη λαϊκό, προτιμώ τον όρο μαζικό. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το πράγμα… Το μαζικό δεν είναι πάντοτε και αγοραίο. Εξάλλου, δεν μπορεί να πάρει κανείς ένα χώρο τεράστιο και να οργανώσει κάτι για 100 άτομα».

Η Σμαράγδα Καρύδη και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στην παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ» που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας.

Το πρόγραμμα της νέας σεζόν θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο με την επανάληψη του «Συρανό ντε Μπερζεράκ». Η περσινή επιτυχία του Γιάννη Κακλέα στο Παλλάς, θα επαναληφθεί στο Pantheon, με τους ίδιους συντελεστές και πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Σμαράγδα Καρύδη.

Η σκυτάλη θα περάσει μετά σε ένα θέαμα για μικρούς και μεγάλους, τον «Ηρακλή», με τον Σάκη Ρουβά στον ομώνυμο ρόλο. Η σκηνοθετική μπαγκέτα περνά, όπως αναφέραμε, στον Απόλλωνα Παπαθεοχάρη, το κείμενο ετοιμάζει ο Στρατής Πασχάλης (θυμόμαστε την πρόσφατη συμβολή του και στον «Τρωικό Πόλεμο», την περασμένη σεζόν στο Παλλάς). Ο Δημήτρης Λιγνάδης συνυπογράφει μαζί με τον αδελφό του Γιάννη, τη δραματουργική επεξεργασία, έχοντας και μια γενική εποπτεία του εγχειρήματος.

Η εκτίμησή του για το πρόσωπο του Σάκη Ρουβά, τον οποίο είχε χρίσει ως Διόνυσο, πέρυσι στις «Βάκχες» παραμένει: « η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για υποδειγματικό συνεργάτη, τόσο ως προς την επίδοση του στις πρόβες, όσο και στην απόδοση του στο τελικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο που γίνεται κάποιος σταρ. Επίσης ο Σάκης Ρουβάς δεν είναι μόνο σταρ. Είναι ένας σκληρά εργαζόμενος και πειθαρχημένος άνθρωπος σε οτιδήποτε πάει να καταπιαστεί. Και επειδή είμαι και δάσκαλος υποκριτικής, πολλές φορές τον χρησιμοποιώ ως παράδειγμα για να ανακόψω τυχόν επάρσεις που μπορεί να αναφύονται στους μαθητές» σχολιάζει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Στο πρωταγωνιστικό καστ ακούγεται ότι θα προστεθεί σύντομα και το όνομα της Ρούλας Πατεράκη.

Η επόμενη  πρεμιέρα θα είναι η νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα, με την Άννα Βίσση, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα. Θα επαναλάβουν άραγε την επιτυχία των «Δαιμόνων» με το νέο τους έργο; Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή λίγους μήνες, καθώς η πρεμιέρα αναμένεται στις αρχές Φεβρουαρίου.

Τον ρόλο του σκηνοθέτη θα αναλάβει ο Δημήτρης Λιγνάδης στο μιούζικαλ «Βίκτωρ Βικτώρια» που θα βρει κι αυτό στέγη στo Pantheon, πιθανότατα τον Μάρτιο. «Είναι ένα μιούζικαλ κλασικό, γνωστό, ωραίο και για μένα η επιλογή του έργου πηγαίνει παράλληλα και με την επιλογή των πρωταγωνιστών: η Μαρία Ναυπλιώτου είναι μια ηθοποιός-σφραγίδα,  σοβαρή που δεν έχει αναλωθεί και αυτά τα χαρακτηριστικά της σε συνδυασμό με το έργο νομίζω ότι μου προσφέρουν  πολύ δυνατό υλικό» δηλώνει ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Με αυτή την παραγωγή παίρνει το βάπτισμα του πυρός ως σκηνοθέτης, στο μιούζικαλ-σε ένα είδος που αναβίωσε δυναμικά στις αθηναϊκές σκηνές τα τελευταία χρόνια. «Το μιούζικαλ είναι ένα είδος με το οποίο δεν επικοινωνούσα πολύ καλά. Δεν ήταν το φαβορί μου  και γι’ αυτό δέχτηκα αυτό το στοίχημα. Εμένα το πάθος μου είναι το αρχαίο δράμα. Το θέμα λοιπόν είναι πώς θα υπηρετήσω ένα είδος με το οποίο δεν έχω συνομιλήσει στο παρελθόν.

Βεβαίως έπαιξα πέρυσι στο «Cabaret», αλλά συμμετείχα ως ηθοποιός, δεν το σκηνοθέτησα. Θέλω να πιστεύω ότι το στίγμα της παράστασής μου δεν θα ακολουθεί την πεπατημένη των μιούζικαλ. Νομίζω ότι τα μιούζικαλ που κέρδισαν χώρο και στην Ελλάδα είναι λίγο μόδα-μια μόδα από την οποία θα πρέπει να κρατήσουμε τα καλύτερά της στοιχεία, διαφορετικά θα παρέλθει» υποστηρίζει.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Δημήτρη Λιγνάδη, έχει και μια ακόμη σημαντική συνεργασία του-εκτός των τειχών του «Pantheon»: τον Δεκέμβριο θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο, το «Κρίμα που είναι πόρνη» του Τζον Φορντ. «Είναι  ένα πολύ σκληρό έργο το οποίο καλούμαι να το ανεβάσω σε μια σκληρή εποχή. Αυτό με απασχολεί: πώς ανεβάζεις ένα σκληρό έργο σε μια σκληρή εποχή, πώς μπορείς να το μετασχηματίσεις...» επισημαίνει.  Πρωταγωνιστικό ζευγάρι σε αυτή την παράσταση, δύο ηθοποιοί με τους οποίος έχει ξανασυνεργαστεί: ο Δημήτρης Πασσάς και η Μαρία Κίτσου. Θα συμμετέχουν ακόμη οι  Μηνάς Χατζησάββας, Θέμης Πάνου κ.α. Έντονη καλλιτεχνικά και με οργανωτικά στοιχήματα θα είναι η νέα θεατρική σεζόν για τον Δημήτρη Λιγνάδη…

Μάνια Στάικου