Βρετανίδα «Μήδεια» σε ζωντανή μετάδοση από το Εθνικό Θέατρο Αγγλίας

mideia-national-theatre-live-fotografia-2014
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Tο όνομα της βρετανίδας ηθοποιού Helen McCrory (Έλεν ΜακΚρόρι) ίσως δεν σας είναι οικείο και όμως την έχετε δει, σε ταινίες όπως το «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε, στις περιπέτειες του Χάρι Πότερ ακόμη και στο «Skyfall» με τον Τζέιμς Μποντ.

Οι συμπατριώτες της ακόμη μνημονεύουν την εκπληκτική μεταμόρφωσή της σε… Τσέρι Μπλερ (τη σύζυγο του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ) στις ταινίες «Η βασίλισσα» του Στίβεν Φρίαρς και «Special Relationship» του Ρίτσαρντ Λονκρέιν (σε σενάριο του Πίτερ Μόργκαν). Σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και το ισχυρό εκτόπισμά της στο θεατρικό σανίδι.

Η βραβευμένη ηθοποιός ενσαρκώνει τη «Μήδεια», στην «πειραγμένη» εκδοχή του Μπεν Πάουερ που τοποθετεί τον χαρακτήρα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο. Πρόκειται για μια ακόμη παράσταση του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας, σε ζωντανή αναμετάδοση από το Λονδίνο στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live που «τρέχει» για πέμπτη χρονιά. Πενήντα χρόνια είχε να ανέβει η «Μήδεια» στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, αλλά η «επιστροφή» της, με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Κάρι Κράκνελ, έχει σηκώσει ένα «κύμα» υμνητικών κριτικών στον Βρετανικό Τύπο.

«Το αρχαίο έργο» γράφει ο Τσαρλς Σπένσερ στο Telegraph, «μας μιλάει ακόμα με μια εντυπωσιακή αμεσότητα μέσα από τους αιώνες, σε μια σύγχρονη παραγωγή, που δεν χάνει ούτε μια στιγμή τη δραματική της ένταση. Η απόδοση του Μπεν Πάουερ  έχει μια απόλυτη εκφραστικότητα χωρίς δράμι λίπους και αυτή η υπέροχη ηθοποιός, η Έλεν ΜακΚρόρι, κάνει την ερμηνεία της ζωής της.

Οργώνει τη σκηνή σαν θηρίο στο κλουβί, σαλεμένη, με τον νου της στο έγκλημα και αν και μικροκαμωμένη, κυριαρχεί στην τεράστια σκηνή Ολίβιε του Εθνικού. Στο τέλος αυτής της συγκλονιστικής, ανελέητης παραγωγής, αφήνεις το θέατρο τρομαγμένος, αλλά και συνεπαρμένος. Σίγουρο σημάδι ότι η τραγωδία βρήκε το στόχο της».

Στην Ελλάδα θα δούμε στις 4/9, σε μια οθόνη τη δυνατή ερμηνεία της Έλεν ΜακΚρόρι-κι ελπίζουμε ότι θα νιώσουμε κάτι από τις θερμοκρασίες της βρετανικής σκηνής. Προσοχή, οι υπότιτλοι θα είναι στα Αγγλικά.

Σκηνοθεσία Carrie Cracknell. Σκηνικά Tom Scutt . Σχεδιασμός φωτισμών Lucy Carter . Χορογραφία Lucy Guerin. Μουσική Will Gregory, Alison Goldfrapp . Σκηνοθεσία πάλης Owain Gwynn. Σχεδιασμός ήχου Gregory Clarke. Με την Helen McCrory στο ρόλο της Μήδειας και τους τους Michaela Coel, Dominic Rowan, Danny Sapani, Martin Turner κ.ά.

Πληροφορίες: «Μήδεια», National Theatre Live στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 4 Σεπτμεβρίου, ώρα: 21:00. Με αγγλικούς υπότιτλους. Τιμές εισιτηρίων:14 ευρώ και 7 ευρώ.

Μάνια Στάικου