Jean - Philippe Viens: «Τίποτα δεν είναι σκληρό και κουραστικό, αν πραγματικά το απολαμβάνεις…»

viens-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο ακροβάτης του Cirque du Soleil, Jean - Philippe Viens, μιλά για την παράσταση «Quidam»

Λάτρης των αθλημάτων, των προκλήσεων, των ταξιδιών και του φαγητού, ο ακροβάτης του Cirque du Soleil, Jean - Philippe Viens, επισκέπτεται τη χώρα μας και μας μιλά για την παράσταση «Quidam».

Μένοντας πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό, το διάσημο Τσίρκο του Ήλιου «Cirque du Soleil» (CDS), μετά τις θρυλικές παραστάσεις «Alegría» και «Dralion», επιστρέφει στην Αθήνα και, για πρώτη φορά, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, γιορτάζοντας την επέτειο των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, με την ανατρεπτική παραγωγή «Quidam». Οι παραστάσεις στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στο κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ, και στη Θεσσαλονίκη, από την 1η έως τις 5 Οκτωβρίου, στο ΠΑΟΚ Sports Arena.

Ενσαρκώνοντας έναν ήρωα που επιζητεί διακαώς την αποδοχή των άλλων, ο Jean - Philippe Viens μιλά για το CDS, για την παράσταση,  για τις απαιτήσεις και τις απολαύσεις της δουλειάς του.

Τι περιλαμβάνει το περίπλοκο σύμπλεγμα τέχνης, που έχει δημιουργήσει το CDS;

Ένας από τους λόγους, για τους οποίους το CDS έχει γίνει τόσο γνωστό ανά τον κόσμο, είναι ακριβώς αυτό το σύμπλεγμα διαφορετικών τεχνών, το οποίο παρουσιάζουμε επί σκηνής. Η κάθε λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική για κάθε παράσταση του CDS. Υπάρχουν μουσικοί, που παίζουν ζωντανά σε κάθε παράσταση, κορυφαίοι ακροβάτες που κάνουν από ασκήσεις εδάφους μέχρι εντυπωσιακά εναέρια νούμερα, ηθοποιοί, χορευτές και οι καλύτεροι τεχνικοί που φροντίζουν τον ήχο, τα φώτα και όλο τον εξοπλισμό, ώστε να δουλεύουν όλα όσο πιο τέλεια γίνεται. Το CDS θα εστιάζει πάντα στη λογική του τσίρκου. Και γι’ αυτό, θα βλέπουμε, επί σκηνής, διαφορετικές παραδόσεις τσίρκων. Αυτό που κάνει το CDS να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα σόου, είναι ότι κρατάμε αυτές τις παραδόσεις και τις μεταφέρουμε ένα βήμα πιο πέρα. Τις βελτιώνουμε, τις τροποποιούμε και τις εντάσσουμε στις υπόλοιπες μορφές τέχνης, που υπάρχουν σε κάθε παράσταση. Οι ακριβείς και λεπτομερείς χορογραφίες ολοκληρώνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Photographer: Matt Beard
Σε τι διαφέρει η παράσταση «Quidam» από τις άλλες παραγωγές του CDS;

Κάθε παράσταση του CDS είναι μοναδική. Γι’ αυτόν τον λόγο, παρόλο που πλέον οι παραστάσεις είναι πολλές, το κοινό φαίνεται να μην αρκείται μόνο σε αυτό και συνεχώς να θέλει κι άλλο! Συγκεκριμένα, το “Quidam” διαφοροποιείται αρκετά, λόγω της θεματολογίας του και του τρόπου με τον οποίο παρουσιάζεται. Η έμπνευση της παράστασης είναι ο ίδιος ο άνθρωπος και το κοινωνικό σύνολο. Αυτό που θέλαμε να δείξουμε, ήταν οι δυνατότητες του ανθρώπου, χωρίς τη συμβολή των μηχανημάτων και της τεχνολογίας. Γι’ αυτό, παρουσιάζονται πιο απλά - από τεχνικής άποψης - νούμερα, όπως τα Cerceau, Banquine, Spanish web, κ.λπ..

Η έμπνευση της παράστασης είναι ο άνθρωπος, και το σόου στηρίζεται ακριβώς σε αυτό. Κάθε χαρακτήρας έχει μια διαφορετική προσωπικότητα και ο καθένας από εμάς κουβαλάει το δικό του κομμάτι, ακόμα και πάνω στη σκηνή. Αυτό κάνει την παράσταση τόσο μοναδική. Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, θα συνδεθείς σίγουρα με κάποιον πρωταγωνιστή, αν κοιτάξεις τους χαρακτήρες προσεκτικά.
Βασικός σκοπός της παράστασης είναι να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις μεταξύ αγνώστων μέσα σε μια κοινωνία. Πόσες φορές έχει τύχει να περπατάς στον δρόμο ανάμεσα σε χιλιάδες αγνώστους, τους οποίους ποτέ δεν θα γνωρίσεις; Ή πόσες φορές έχει τύχει να αναρωτηθείς ποιοι είναι; Έτσι ακριβώς, ξεκινά και το “Quidam”. Ένα σύνολο ανθρώπων, άγνωστων μεταξύ τους, οι οποίοι είναι πανομοιότυποι. Όσο η παράσταση προχωρά, ο καθένας απελευθερώνει τον εαυτό του μέσα από τα νούμερα και την αλληλεπίδραση με τους υπόλοιπους ακροβάτες και το κοινό.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ήρωα που υποδύεστε;

Ο Boum Boum έχει έναν πολύ ενεργό ρόλο στην παράσταση. Βασικός του στόχος είναι να τον καταλάβουν οι άλλοι και να γίνει αποδεκτός. Έτσι, πιέζει τους υπόλοιπους να τον αποδεχτούν με έναν πολύ επίμονο τρόπο, γεμάτο ενέργεια, που, καμιά φορά, αυτή η επιμονή γυρίζει εναντίον του. Καμιά φορά, μπορεί να δείχνει άγριος και θυμωμένος, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο επειδή προσπαθεί να διαχειριστεί την ενέργειά του.

Σε ποια νούμερα έχετε ειδικευτεί και ποιες είναι οι απαιτήσεις τους;

Έχω τρεις διαφορετικούς βασικούς ρόλους στην παράσταση. Πρώτον, το spanish web. Πέντε  σχοινιά κρέμονται κάθετα από μια αέρια κατασκευή. Σκαρφαλώνουμε σε αυτά, τα δένουμε με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κρεμαστούμε στο κενό, παρουσιάζοντας διάφορα ακροβατικά. Απαιτεί μυϊκή ενδυνάμωση, αλλά και καλή τεχνική, ώστε να είμαστε ασφαλείς και να το κάνουμε να φαίνεται εύκολο.

Παράλληλα, συμμετέχω στο νούμερο skipping rope. Είναι το μεγαλύτερο γκρουπ αθλητών, που συμμετέχει στην παράσταση, και υποδύεται παιδιά, που παίζουν σε μια αυλή. Απαιτεί πολύ ενέργεια το νούμερο αυτό και πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας, για να είναι πετυχημένο.
Τέλος, υποδύομαι τον Boum Boum, έναν χαρακτήρα, που διακρίνεται από τη φαλάκρα του και τα γάντια του μποξ που φοράει. Για να υποδυθώ αυτόν τον ρόλο, έπρεπε να δουλέψω πολύ με τις υποκριτικές μου δεξιότητες και να παρακολουθήσω αρκετά σεμινάρια με διαφορετικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Ο ρόλος απαιτεί και πολύ καλή φυσική κατάσταση και ενέργεια, αφού κινείται ασταμάτητα.
Πόσο σκληρή και κουραστική δουλειά κρύβεται πίσω από το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που απολαμβάνουν οι θεατές;
Τίποτα δεν είναι σκληρό και κουραστικό, αν πραγματικά το απολαμβάνεις. Και νομίζω πως αυτό είναι το κλειδί σε αυτήν τη δουλειά. Όλες οι προπονήσεις είναι μέρος της χαράς, που σου προσφέρει η συγκεκριμένη δουλειά. Υπάρχουν άνθρωποι, που περνούν ατελείωτες ώρες στα γυμναστήρια, για να διατηρήσουν τη φόρμα τους. Εγώ πληρώνομαι κιόλας για αυτό! Παράλληλα, όσο χρόνο περνάω επί σκηνής για τις παραστάσεις, άλλο τόσο περνάω στις προπονήσεις που απαιτούνται. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι απολαμβάνω και τις αντιδράσεις του κοινού κάθε βράδυ και αυτό είναι ανεκτίμητο!

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

Η παράσταση έχει πολύ γρήγορους ρυθμούς και πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο. Αλλάζουμε πόλη σχεδόν κάθε εβδομάδα. Οπότε, τον ελεύθερο χρόνο μου τον περνάω ταξιδεύοντας και ανακαλύπτοντας νέα μέρη. Μου αρέσει πολύ η αναρρίχηση και το scuba diving και, ευτυχώς, ο τρόπος ζωής μου, με όλα αυτά τα ταξίδια, μου επιτρέπει να απολαμβάνω τον κάθε προορισμό μέσα από τη φύση. Επιπλέον, ως κομμάτι της προπόνησής μου, εξασκούμαι  και στις πολεμικές τέχνες αρκετά συχνά, με διάφορους συναδέλφους.

Photographer: Matt Beard
Είστε ενθουσιασμένος που θα επισκεφθείτε την Ελλάδα;

Απόλυτα! Το να βλέπουμε τόσα πολλά μέρη είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή των συνεχών ταξιδιών μας. Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη ιστορία και είναι το κέντρο του πολιτισμού, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Παράλληλα με την πολιτιστική κληρονομιά της, αν σκεφτεί κανείς και τις ομορφιές, αλλά και το υπέροχο φαγητό, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να μην είναι κάποιος ενθουσιασμένος που θα έρθει στην Ελλάδα. Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν θα έχουμε πολλές μέρες στη διάθεση μας, για να δω όσα θα ήθελα.

Πληροφορίες: Κλειστό γήπεδο ΟΑΚΑ: Σπ. Λούη & Λεωφ. Κηφισίας 37, Μαρούσι - Αθήνα, τηλ.: 210 6834060. ΠΑΟΚ Sports Arena: Αντώνη Τρίτση 12, Πυλαία - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 6932 532735. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Αθήνα: Σάββατο 20/9: 17.30 και 21.00, Κυριακή 21/9: 13.30 και 17.00, Τετάρτη 24, Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26/9: 20.30, Σάββατο 27/9: 17.30 και 21.00, Κυριακή 28/9: 13.00. Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 1, Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3/10: 20:30,  Σάββατο 4/10: 17:30 και 21:00, Κυριακή 5/10: 13:30 και 17:00. Τιμές εισιτηρίων: V VIP: 95 ευρώ, 76 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), VIP: 75 ευρώ, 60 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Α: 65 ευρώ, 52 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Β: 55 ευρώ, 44 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Γ: 45 ευρώ, 36 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ζώνη Δ: 35 ευρώ, 28 ευρώ (παιδικό - φοιτητικό), ειδικές τιμές για κατόχους Κάρτας Ανεργίας: 28 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Γερμανός, τηλεφωνικά: 210 8938138, ηλεκτρονικά: lavris.gr και cirqueclub.com.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]